Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-11

Detroit–Nashville 3-1 (1-0, 0-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 (5.58) Johan Franzén 1 (Jiri Hudler, Niklas Kronwall).

Andra perioden: 1-1 (17.47) Jordin Tootoo 1 (Greg Zanon, Shea Weber).

Tredje perioden: 2-1 (6.54) Henrik Zetterberg 1 (Pavel Datsiuk, Nicklas Lidström), 3-1 (19.41) Henrik Zetterberg 2 (Kris Draper) spel fem mot sex, mål i tom kasse.

Skott: 40-20 (10-11, 17-6, 13-3).

Utvisningar, Detroit: 4 x 2 min. Nashville: 4 x 2 min.

Publik: 20 066 (i Joe Louis Arena).

Målvakter: Detroit: Dominik Hasek 95 % istid 60.00 (19 räddningar) Nashville: Dan Ellis 94.9 % istid 58.56 (37 räddningar)

Mikael Samuelsson, f, Detroit 0, 0, 8, 0, -1, 13.19

Matchen: Han sköt och sköt – och slutligen gick puckuslingen in. Henrik Zetterberg iklädde sig hjälterollen för Detroit när han satte det matchavgörande 2-1-målet i den första slutspelsdrabbningen med Nashville.

Kedjekamraten Pavel Datsiuk fick med sig pucken efter slarv av Nashvillebacken Shea Weber varpå ryssen gav ”Zäta” öppet mål med en snabb sidledspassning. Han hade innan dess missat en hel uppsjö med bra målchanser.

Nashvilles coach Barry Trotz tyckte att målet föregicks av en offside. Enligt honom studsade pucken in i zonen via ena linjedomaren.

– I sådana situationer brukar linjedomaren eller huvuddomaren blåsa av för att inte ge en orättvis fördel, säger Trotz till AP.

Henrik Zetterberg tog det hela med ro.

– Jag tycker det var en turlig studs. Pucken träffar domaren och går till min klubba. Det är den typen av studsar man behöver i ett slutspel. Vi hade dem med oss i kväll, säger han.

”Zäta” satte spiken i kistan med ett mål i tom målbur 19 sekunder före slutsignalen. Nashville får chans till revansch på lördag kväll, svensk tid.

Detroit leder serien med 1-0 i matcher.

Montréal–Boston 4-1 (2-1, 1-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (0.34) Sergei Kostitsyn 1 (Patrice Brisebois), 2-0 (2.02) Andrei Kostitsyn 1 (Tomas Plekanec), 2-1 (8.34) Shane Hnidy 1 (Andrew Ference, Phil Kessel).

Andra perioden: 3-1 (5.16) Bryan Smolinski 1 (Tom Kostopoulos, Mike Komisarek).

Tredje perioden: 4-1 (7.24) Tom Kostopoulos 1 (Maxim Lapierre, Mark Streit).

Skott: 32-18 (10-6, 11-7, 11-5).

Utvisningar, Montréal: 5 x 2 min.

Boston: 8 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter: Montréal: Carey Price 94,4% istid 59.37 (17 räddningar) Boston: Tim Thomas 87,5 % istid 60.00 (28 räddningar)

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 0, 0, -1, 17.29

Matchen: Montréals vitryska brödraduo Andrei och Sergei Kostitsyn gav Boston en riktig mardrömsstart på Stanley Cup-slutspelet. 21-årige Sergei behövde bara 34 sekunder på sig för att ge hemmalaget ledningen. En minut och 28 sekunder senare hade storebror Andrei, 23, prickat in 2-0, fint framspelad av tjecken Tomas Plekanec.

– Vi kunde inte ha bett om en bättre start än den vi fick – två snabba mål. Fansen var redan vilda, men de blev ännu vildare efter det, säger forwarden Chris Higgins till AP i ett försök att illustrera atmosfären inne i knökfulla Bell Centre.

Boston fick ett snabbt reduceringsmål, men var utspelat under större delen av matchen och lyfte aldrig.

– Jag tycker inte att vi spelar bra. Deras fysiska spel var ett tecken på hur gärna de ville vinna matchen, säger Bostons coach Claude Julien, missnöjd med hans egna spelares ovilja att uppträda aggressivt.

I Montréal saknas allt jämt lagkaptenen Saku Koivu. Finländaren har ett brutet ben i vänsterfoten och är borta på obestämd tid.

Montréal leder med 1-0 i matcher.

Anaheim–Dallas 0-4 (0-2, 0-2, 0-0)

Första perioden: 0-1 (11.25) Steve Ott 1 (Stephane Robidas, Brenden Morrow) spel fem mot fyra, 0-2 (17.34) Loui Eriksson 1 (Brad Richards, Stephane Robidas) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-3 (3.58) Jere Lehtinen 1 (Mike Ribeiro, Brenden Morrow) spel fem mot fyra, 0-4 (17.22) Brenden Morrow 1 (Brad Richards, Jere Lehtinen) spel fem mot fyra.

Skott: 23-37 (8-12, 8-15, 7-10).

Utvisningar, Anaheim: 11 x 2 min. Dallas: 7 x 2 min.

Publik: 17 191 (i Honda Center).

Målvakter: Anaheim: Jean-Sebastian Giguere 89,2 % istid 59.57 (33 räddningar) Dallas: Marty Turco 100 % istid 60.00 (23 räddningar)

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 0, 0, 0, 17.19

Mattias Norström, b, Dallas 0, 0, 1, 0, 18.29

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 2, 0 15.39

Loui Eriksson, f, Dallas 1, 0 4, 0, 15.25

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 2, 0, 12.20

Matchen: Att Anaheim är regerande Stanley Cup-mästare är det svårt att tro efter att ha beskådat nattens möte med Dallas. Ducks gjorde en rakt igenom odisciplinerad insats och drog på sig mängder med onödiga utvisningar. Dallas tog emot, tackade och gjorde fyra powerplay-mål, vilket effektivt släckte matchen och fick hemmapubliken att buandes lämna arenan.

Särskilt effektiv i gästande Dallas var retstickan Steve Ott – lagets alldeles egen version av New York Rangers superpest Sean Avery. Ott gav inte bara Dallas ledningen i matchen, han retade även gallfeber på flera av Anaheimspelarna med sin utmanande spelstil.

Framgångsrik var även svenskkedjan med Loui Eriksson, Joel Lundqvist och nyförvärvet från Tampa Bay Lightning, stjärncentern Brad Richards. Eriksson gjorde ett av Dallas mål – hans första i slutspelssammanhang.

Dallas målvakt Marty Turco räddade samtliga 23 skott han ställdes inför. Han har därmed hållit nollan i fyra av sina åtta senaste slutspelsmatcher.

Dallas leder serien med 1-0 i matcher.

San Jose–Calgary 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

Andra perioden: 1-0 (4.56) Joe Pavelski 1 (Marc-Eduoard Vlasic, Patrick Marleau), 2-0 (18.09) Torrey Mitchell 1 (Milan Michalek, Craig Rivet) spel fem mot fyra.

Skott: 43-21 (8-10, 11-7, 11-5).

Utvisningar, San Jose: 6 x 2 min. Calgary: 12 x 2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion).

Målvakter: San Jose: Jevgenij Nabokov 100 % istid 59.59 (21 räddningar) Calgary: Miikka Kiprusoff 95,3 % istid 60.00 (41 räddningar)

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 3, 0, 0, 21.53

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 0, 2, -1, 11.40

Matchen: San Jose klarade av att ladda om batterierna och utjämna matchserien mot Calgary ett dygn efter att ha förlorat match ett. Bakom 2-0-segern lurar en förkrossande andraperiod, där hemmalaget vann skottstatistiken med 27-3 och även fick utdelning i form av två mål.

I Calgarys målbur svarade finländaren Miikka Kiprusoff ånyo för en spektakulär insats, som utmynnade i 41 räddningar. Men någon seger räckte det alltså inte till den här gången.

I San Jose var svenske backen Douglas Murray en av de spelare som fick mest istid. Detsamma kan inte ens med en gnutta välvilja sägas om Kristian Huselius, som bara spelade 11.40. Han svenska lagkamrater Anders Eriksson och Marcus Nilson spelade inte alls. De har varit petade av huvudcoachen Mike Keenan i bägge de inledande slutspelsmatcherna.

San Jose-keepern Jevgenij Nabokov hämtade sig efter sin mindre stabila in i match ett. Nollan var veteranens sjätte i slutspelssammanhang.