Dagens namn: Brynolf

Matchfakta 12/10

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-12

Ottawa–Carolina 3-5 (0-1, 1-2, 2-2)

Första perioden: 0-1 (17.33) Erik Cole 1 (Eric Staal, Jeff Hamilton) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-2 (1.10) Matt Cullen 2 (Chad Larose, Frantisek Kaberle), 1-2 (4.19) Dany Heatley 5 (Jason Spezza, Wade Redden), 1-3 (6.23) Rod Brind’Amour 1 (Chad Larose, Justin Williams).

Tredje perioden: 1-4 (6.35) Erik Cole 2 (Chad Larose, Eric Staal), 2-4 (16.16) Mike Fisher 1 (Antoine Vermette, Patrick Eaves), 3-4 (18.11) Joe Corvo 2 (Jason Spezza, Dany Heatley), 3-5 (19.01) Eric Staal 5 (Cory Stillman) spel fem mot sex, mål i tom kasse.

Skott: 30-32 (14-9, 7-13, 9-10).

Utvisningar, Ottawa: 4 x 2 min. Carolina: 5 x 2 min.

Publik: 18 268 (i Scotiabank Place).

Målvakter: Ottawa: Martin Gerber 87,1% istid 59.40 (27 räddningar). Carolina: Cam Ward 90 % istid 59.51 (27 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 0, 2, 0, 0, 24.20

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 2, +1, 19.09

Matchen: Carolina fick stopp på både Ottawas och Daniel Alfredssons svit i natt. Ottawa kom till matchen med fem raka segrar vari Alfredsson hade producerat poäng (fem mål + fyra assist) i samtliga.

I Carolinas mål fortsätter Cam Ward att visa tidig Vezina-form. 23-åringen, som blev Stanley Cup-mästare som rookie 2006, har gått ned nästan tio kilo sedan förra säsongen – en viktminskning som gjort att han återigen ser ut som en målvakt att räkna med.

Carolina ser ut att trivas i Kanada. Efter nattens seger har laget plockat fem av sex möjliga poäng norr om gränsen. Laget inledde med att förlora mot Montréal efter övertid, vann sedan stort mot Toronto och kunde i natt ta ytterligare en skön seger.

– När vi åker skridskor och spelar med ett högt tempo och alla är på tå, då tycker jag att vi är rätt svårslaget lag, säger Carolinas Eric Staal, som hade ett mål och två assist i natt, till Canadian Press.

Buffalo–Atlanta 6-0 (3-0, 2-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (3.00) Ales Kotalik 1 (Tim Connolly, Brian Campbell) spel fem mot fyra, 2-0 (11.01) Tim Connolly 1 (Brian Campbell, Ales Kotalik) spel fem mot fyra, 3-0 (12.07) Brian Campbell 1 (Tim Connolly, Jaroslav Spacek) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 4-0 (12.31) Jason Pominville 1 (Derek Roy) spel fyra mot fem, 5-0 (19.57) Derek Roy 2 (Michael Ryan, Dan Paille).

Tredje perioden: 6-0 (19.33) Dan Paille 1 (Adam Mair, Michael Ryan).

Skott: 28-20 (9-3, 11-5, 8-12).

Utvisningar, Buffalo: 11 x 2 min, 2 x 5 min. Atlanta: 10 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena).

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 100 % istid 59.46 (20 räddningar). Atlanta: Kari Lehtonen 75 % istid 39.43 (15 räddningar), Johan Hedberg 87,5 % istid 20.00 (7 räddningar).

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 0, 2, 0, 21.49

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 2, 0, -1, 23.59

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, -1, 22.47

Matchen: Äntligen kunde Buffalo tysta domedagsprofetiorna. Efter att ha förlorat stjärnorna Chris Drury (New York Rangers) och Daniel Briere (Philadelphia Flyers) i sommar har laget ständigt fått veta hur mycket sämre de kommer att bli i år.

Mot ett Atlanta på dekis blev det dock seger. Säsongens första.

Och för målvakten Ryan Miller var nollan speciell. Han tillägnade segern sin 18-åriga kusin som avled i måndags efter en misslyckad ryggmärgstransplantation.

– Att, som han, gå ut och göra vad han gjorde är inte enkelt. Det var en mycket speciell kväll för honom. Jag ville att han skulle få hålla nollan, säger Sabres coach Lindy Ruff till AP.

För Atlanta går allt fel just nu. Indikativt för detta är ryske stjärnan Ilya Kovalchuks uppträdande. I natt slängde han handskarna och gjorde upp med Buffalos Drew Stafford i ett för honom okarakteristiskt slagsmål.

– Just nu spelar vi ingen bra ishockey. Vi är så spända och nervösa för att vi inte fått den där första segern att vi glömmer att göra de rätta sakerna, säger Atlantas coach Bob Hartley.

Toronto–N Y Islanders 8-1 (2-1, 3-0, 3-0)

Första perioden: 1-0 (2.51) Nik Antropov 3 (Pavel Kubina, Darcy Tucker) spel fem mot fyra, 2-0 (7.49) Ian White 2 (Darcy Tucker, Matt Stajan), 2-1 (13.43) Ruslan Fedotenko 2 (Bruno Gervais, Mike Comrie) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3-1 (7.15) Tomas Kaberle 2 (Jason Blake), 4-1 (17.33) Matt Stajan 3 (Nik Antropov, Pavel Kubina), 5-1 (19.21) Alexander Steen ( - ).

Tredje perioden: 6-1 (2.28) Andy Wozniewski 1 (Matt Stajan, Simon Gamache), 7-1 (9.54) Mats Sundin 2 (Alexander Steen, Hal Gill), 8-1 (13.22) Simon Gamache 1 (Matt Stajan, Bryan McCabe) spel fem mot fyra.

Skott: 42-31 (15-11, 12-7, 15-13).

Utvisningar, Toronto: 8 x 2 min, 1 x 5 min. NY Islanders: 8 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 319 (i Air Canada Centre).

Målvakter: Toronto: Andrew Raycroft 96,8% istid 60.00 (30 räddningar). NY Islanders: Wade Dubielewicz 81 % istid 60.00 (34 räddningar).

Mats Sundin, f, Toronto 1, 0, 4, 2, +2, 13.56

Alexander Steen, f, Toronto 1, 1, 4, 2, +2, 16.02

Matchen: Det blev en rekordbra upprättelse för Toronto i natt.

Laget hämtade sig väl från 1-7-förlusten mot Carolina och Mats Sundin fick gör det förlösande 390:e målet och 917:e poängen i Torontotröjan. Det som gör honom till den anrika klubbens mest mål- och poängrike spelare genom tiderna.

Särskilt vackert var målet emellertid inte. Sundin försökte passa pucken när den via Islandersbacken Brendan Witts klubba och in i mål.

Det bekom varken de drygt 19 000 åskådarna i Air Canada Centre eller Sundins lagkamrater, som alla stämde upp i en högljudd hyllning till kaptenen.

– Jag har haft tur som fått spela för fina organisationer under mina år i ligan. Och som NHL ser ut i dag är det inte många som får stanna i en och samma klubb så här länge. Allt jag kan göra är att tacka Toronto Maple Leafs, sa en känslosam Sundin till TSN efter matchen.

Efter matchen utsågs han till matchens första, andra och tredje stjärna.

Noterbart är att Anton Strålman inte fick göra NHL-debut i natt. Han och forwarden Simon Gamache kallades upp efter 1-7-förlusten mot Carolina, men medan Gamache, i fjol poängkung i schweiziska ligan, svarade för ett mål och en assist i sin Torontodebut, fick Strålman följa spelet från läktarplats.

Florida–New Jersey 3-0 (1-0, 2-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (14.48) Rostislav Olesz 1 (Jozef Stümpel, Radek Dvorak).

Andra perioden: 2-0 (13.05) Olli Jokinen 1 (Cory Murphy, Jozef Stümpel) spel fem mot tre, 3-0 (19.27) Nathan Horton 2 (Stephen Weiss, Cory Murphy) spel fem mot fyra.

Skott: 31-29 (12-10, 16-8, 3-11).

Utvisningar, Florida: 5 x 2 min, 1 x 5 min. New Jersey: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 10 847 (i BankAtlantic Center).

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 100 % istid 60.00 (29 räddningar). New Jersey: Martin Brodeur 90,3 % istid 59.58 (28 räddningar).

Johnny Oduya, b, New Jersey, 0, 0, 0, 2, -1, 21.53

Matchen: Efter en skakig säsongsupptakt fick Tomas Vokoun allt att stämma mot New Jersey Devils. Den 31-årige tjecken, som hämtades till Florida från Nashville i somras, svarade för 29 räddningar och höll nollan när han förde sitt nya lag till säsongens första seger.

– Det är alltid viktigt att få en bra start. Det har en dominoeffekt, så det har varit jobbigt, säger Vokoun, som blivit hårt kritiserad innan nattens match, till AP.

– Det här är en ny miljö. De som plockade hit mig förväntar sig att jag ska spela bra.

Mot New Jersey, som saknade axelskadade Nicklas Bergfors, visade Vokoun vilken målvakt han har kapacitet att vara. Han gjorde flera avgörande räddningar i början av andra perioden, när Devils sökte en kvittering.

– I kväll gav han oss en riktigt bra insats. Han var skillnaden i matchen och stängde dörren ordentligt, säger Floridas coach Jacques Martin.

Nashville–Phoenix 3-6 (0-1, 1-2, 2-3)

Första perioden: 0-1 (14.18) Derek Morris 1 (Martin Hanzal, Niko Kapanen) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-2 (6.55) Fredrik Sjöström 2 (Radim Vrbata, Daniel Winnik) spel fem mot fyra, 1-2 (9.41) Radek Bonk 1 (Jason Arnott, Marek Zidlicky) spel fem mot fyra, 1-3 (18.12) Steve Reinprecht 1 (Shane Doan, Derek Morris).

Tredje perioden: 1-4 (1.02) Martin Hanzal 1 (Craig Weller), 2-4 (5.00) Radek Bonk 2 (Alexander Radulov, Greg De Vries), 2-5 (16.47) Fredrik Sjöström 2 ( - ), 3-5 (17.33) Alexander Radulov 1 (Dan Hamhuis, Martin Erat) spel fem mot fyra, 3-6 (19.52) Radim Vrbata 1 ( - ) spel fem mot sex, mål i tom kasse.

Skott: 39-24 (9-11, 15-6, 15-7).

Utvisningar, Nashville: 6 x 2 min, 1 x 5 min. Phoenix: 4 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min, matchstraff.

Publik: 12 155 (i Sommet Center).

Målvakter: Nashville: Chris Mason 78,3% istid 57.52 (18 räddningar). Phoenix: Alex Auld 92,3 % istid 59.35 (36 räddningar).

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 2, 0, 4, 0, +2, 17.55

Matchen: Fredrik Sjöström gav Wayne Gretzky svar på tal. Efter att ha varit petad i Phoenix tre första matcher tog Färgelandasonen i natt Mathias Tjärnqvists plats i laget. Han tackade ”The Great One” för förtroendet genom att sätta två mål i säsongsdebuten.

Sjöströms första mål betydde 2-0 6.55 in i den andra perioden. Målet kom i powerplay efter att den tidigare Frölundajunioren prickskjutit pucken förbi Chris Mason från den högra tekningscirkeln. I den tredje perioden utökade han Phoenix ledning till 5-2 i numerärt underläge.

Matchen fick dessvärre en otrevlig avslutning när Phoenix back Craig Weller knockade Nashvilles forward Jordin Tootoo. Weller riskerar avstängning efter att ha fått matchstraff för att medvetet ha försökt skada Tootoo.

Upprinnelsen till incidenten var att Tootoo delat ut en tveksam tackling på Wellers lagkamrat Daniel Winnik.