Från läktarplats fick den tidigare Linköpingsbacken se sin konkurrent göra ett äkta hattrick.

– Allt gick in, skrattade rookiebacken efter nattens 6-1-seger över Phoenix.

Magnus Johanssons första NHL-säsong blir allt mer tungrodd. Efter en lovande start i oktober spelade svensken bara fyra av Chicago Blackhawks tolv matcher i november.

En starkt bidragande orsak till detta är rookiebacken Dustin Byfugliens spel.

22-åringen kallades upp från farmarlaget Rockford i AHL den 3 november. Sedan dess har han varit gjuten i laget.

Och i natt kom vad man kan kalla för ett monumentalt genombrott för rookiebacken.

Inom loppet av fem och en halv minut svarade den hårdskjutande amerikanen för tre raka mål. Detta när Chicago gick från 2-0 till 5-0 i den första perioden av hemmamatchen mot Phoenix.

– Alla fann sina positioner och fick pucken i rörelse. Jag bara sköt – och allt gick in, säger tremålsskytten till AP.

Chicagos coach Denis Savard var mäkta nöjd med Byfugliens insats, och insinuerade efter matchen att han är sugen på att använda hemmafansens nya kelgris som forward.

– ”Big Buff” kan spela både framåt och i försvaret. Jag utesluter inte att han spelar forward framöver, för jag skulle då verkligen inte vilja vara backen han forecheckar, säger den gamle storspelaren.

En som inte njöt av hattricket var Phoenixs ryske målvakt Ilya Bryzgalov. Han blev utbytt och ersatt av Mikael Tellqvist efter Byfugliens målexplosion. ”Tellan” släppte bara in en puck under de kvarvarande 50 minuterna av matchen.