Matchfakta 4/11

Montréal–Toronto 2-3

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-04

(1-1, 1-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (01.18) Tomas Kaberle 5 (Aleksei Ponikarovsky, Matt Stajan) spel fem mot fyra, 1-1 (16.46) Mike Komisarek 1 (Bryan Smolinski).

Andra perioden: 2-1 (02.33) Chris Higgins 6 (Andrei Markov, Bryan Smolinski) spel fem mot tre, 2-2 (06.04) Mats Sundin 8 (Ian White, Jason Blake),

Tredje perioden: 2-3 (18.26) Matt Stajan 4 (Ian White).

Skott: 34-31 (7-12, 17-12, 10-7).

Utvisningar, Montréal: 3 x 2 min. Toronto: 3 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter:

Montréal: Cristobal Huet 90,3 % istid 59.01 (28 räddningar).

Toronto: Vesa Toskala 94,1 % istid 59.28 (32 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 1, 0, 0, 4.57

Mats Sundin, f, Toronto 1, 0, 3, 2, 0, 20.29

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 2, 0, +1, 17.06

Matchen: I ett tätt och fartfyllt Original Six-derby föll avgörandet med en och en halv minut kvar att spela. Matt Stajan sköt Toronto till seger med en puck som styrdes förbi Montréalmålvakten Cristobal Huets via backen Mark Streits klubba.

– Jag får tacka (Alexander) Steen, han gjorde ett bra jobb som chippade fram pucken där. Finns ingen bättre känsla än att göra så mot Montréal, sade segerskytten till CBC efter slutsignalen.

Mats Sundin gjorde mål för andra gången på två dagar. Precis som i fredagens tröstmål mot New Jersey lyckades Sundin med konststycket att valla in pucken via en motståndarback, ståendes bakom målet. Den olycklige i det här fallet var Mathieu Dandenault.

N Y Islanders–Pittsburgh 3-2

(0-1, 1-1, 2-0)

Första perioden: 0-1 (12.06) Ryan Malone 3 (Evgeni Malkin, Sidney Crosby) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-2 (01.48) Tyler Kennedy 1 (Gary Roberts, Maxime Talbot), 1-2 (08.20) Trent Hunter 3 (Mike Sillinger),

Tredje perioden: 2-2 (05.30) Miroslav Satan 2 (Josef Vasicek, Andy Sutton), 3-2 (17.19) Miroslav Satan 3 (Marc-André Bergeron, Richard Park).

Skott: 35-22 (11-8, 18-11, 6-3).

Utvisningar, N Y Islanders: 2 x 2 min. Pittsburgh: 6 x 2 min.

Publik: 16 234 (i Nassau Coliseum).

Målvakter:

N Y Islanders: Rick DiPietro 88,9% istid 33.47 (16 räddningar), Wade Dubielewicz 100 % 26.04 (7 räddningar).

Pittsburgh: Marc-André Fleury 92,3 istid 58.55 (36 räddningar).

Matchen: Den legendariske New York Islanders-coachen Al Arbour gjorde i natt ett temporärt besök i Long Island-klubbens bås. Detta för att coacha i sin 1 500:e NHL-match.

Och det gick Satans bra. Tack vare två mål av slovaken Miroslav Satan i tredje perioden kunde Islanders vända underläge till seger i mötet med Pittsburgh.

Den nu 75-årige Arbour lade av efter Islanders slutspelsförlust mot New York Rangers 1994. Innan dess hade han varit med om att föra klubben till fyra raka Stanley Cup-segrar mellan 1980 och 1983.

– Det känns väldigt bra, men jag gjorde verkligen inte särskilt mycket Det här var spelarna och coachen Ted Nolans förtjänst, sade Arbour efter matchen.

Matchen hade kunnat vara en klang- och jubelföreställning rakt igenom om det inte vore för målvakten Rick DiPietros skada i andra perioden. Islanderskeepern fick Sidney Crosbys klubba innanför masken och tvingades uppsöka sjukhus med en befarad ögonskada.

Ottawa–Boston 3-2

(1-0, 1-2, 1-0)

Första perioden: 1-0 (04.16) Mike Fisher 4 (Daniel Alfredsson, Joe Corvo) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (01.04) Chuck Kobasew 4 (Zdeno Chara, Marc Savard), 1-2 (04.50) Chuck Kobasew 5 (Marco Sturm), 2-2 (10.14) Dany Heatley 8 (Wade Redden, Joe Corvo) spel fem mot fyra,

Tredje perioden: 3-2 (13.49) Mike Fisher 5 (Joe Corvo, Dany Heatley) spel fem mot fyra.

Skott: 45-19 (11-5, 13-5, 18-8).

Utvisningar, Ottawa: 2 x 2 min, 1 x 5 min. Boston: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 939 (i Scotiabank Place).

Målvakter:

Ottawa: Martin Gerber 89,5% istid 59.46 (17 räddningar).

Boston: Tim Thomas 93,3 % istid 59.11 (42 räddningar).

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 1, 4, 0, -1, 21.04

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 1, 4, 0, 17.54

Matchen: Det spelar ingen roll vem som spelar center mellan Dany Heatley och Daniel Alfredsson i skadade Jason Spezzas frånvaro. Det blir succé ändå.

Mot Atlanta tidigare i veckan fick Randy Robitaille förtroendet och gjorde två mål innan han tvingades kliva av med en skada. I natt tilldelades Mike Fisher rollen – och gjorde två mål i powerplay.

– Det är bara att ställa sig framför kassen och försöka komma åt returerna, det är mitt jobb när man lirar med de där två killarna, säger Fisher förnöjt till CBC.

I Bostons mål gjorde Tim Thomas ånyo en tapper insats. 33-åringen, som har konkurrerat ut nyförvärvet Manny Fernandez tidigt på säsongen, stod på huvudet mot Ottawa och stoppade 42 skott.

Det räckte dock inte till seger.

N Y Rangers–New Jersey 2-1

(1-1, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (06.01) Scott Gomez 3 (Petr Prucha, Fedor Tyutin), 1-1 (06.34) Sergei Brylin 2 (Johnny Oduya, Mike Mottau).

Straffar: 2-1 Petr Prucha.

Skott: 27-29 (9-9, 6-8, 7-12, 5-0).

Utvisningar, N Y Rangers: 4 x 2 min, 1 x 5 min. New Jersey: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter:

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 96,5 % istid 64.57 (28 räddningar).

New Jersey: Martin Brodeur 96,3 % istid 65.00

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 1, 0, 2, +1, 18.19

Matchen: Henrik Lundqvist fortsätter att lägga världen för sina fötter. I natt vann den svenske fantommålvakten duellen med Martin Brodeur efter en raffinerad straffläggning där Petr Prucha lyfte in segerpucken för Rangers.

– Vi spelade hårt i kväll. Det var en rolig match att spela, en match med mycket action i, säger Lundqvist, som svarade för 28 räddningar.

Johnny Oduya noterades för säsongens första poäng när han gjorde en snygg uppåkning, rundade kassen och spelade fram Sergei Brylin till 1-1-målet.

– Det var en bra match, men det är ändå en besvikelse. Vi spelade bra och gav dem inte särskilt mycket, tycker Devils forward Brian Gionta.

Carolina–Florida 4-2

(1-0, 2-2, 1-0)

Första perioden: 1-0 (08.34) Matt Cullen 4 (Jeff Hamilton, Rod Brind’Amour) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (06.24) Chad Larose 3 (Rod Brind’Amour, Justin Williams), 2-1 (07.59) Jay Bouwmeester 2 (Olli Jokinen), 3-1 (08.18) Trevor Letowski 2 (Jeff Hamilton), 3-2 (17.41) Richard Zednik 6 (Jozef Stümpel).

Tredje perioden: 4-2 (11.07) Cory Stillman 5 (Matt Cullen, Ray Whitney) spel fem mot fyra

Skott: 40-24 (17-7, 13-13, 10-4).

Utvisningar, Carolina: 2 x 2 min. Florida: 4 x 2 min.

Publik: 17 547 (i RBC Center).

Målvakter:

Carolina: John Grahame 91,7% istid 59.56 (22 räddningar).

Florida: Tomas Vokoun 90 % istid 59.24 (36 räddningar).

Matchen: Carolina behövde inte vänta länge på att ta revansch på Florida. 2-4-förlusten härom natten förpassades i natt till handlingarna.

– Vi var alla arga och upprörda över hur vi spelade då. Det är inte ofta man får lyxen möta laget som just slog dig, så vi ville verkligen bevisa oss i kväll, säger Carolinacenter Matt Cullen till AP.

Powerplayspecialisten Cullen var mannen bakom nattens 4-2-seger med ett mål och en assist. 31-åringen försvann till New York Rangers efter Stanley Cup-segern 2006, men tradades tillbaka till Carolina i somras. Där har han återupptagit sin tradition att framgångsrikt ”Canes” powerplay från blålinjen.

Veteranen Rod Brind’Amour svarade för två assist och har fortsatt häng på Henrik Zetterberg i toppen av NHL:s poängliga.

Tampa Bay–Atlanta 4-6

(2-1, 2-2, 0-3)

Första perioden: 0-1 (09.28) Tobias Enström 2 (Ilya Kovalchuk, Slava Kozlov) spel fem mot fyra, 1-1 (11.10) Shane O´Brien 1 (Vaclav Prospal, Vincent Lecavalier), 2-1 (17.54) Shane O’Brien 2 (Martin St. Louis, Vincent Lecavalier).

Andra perioden: 3-1 (04.50) Michel Ouellet 3 (Vincent Lecavalier, Martin St. Louis) spel fem mot fyra, 4-1 (14.26) Brad Richards 6 (Michel Ouellet, Martin St. Louis) spel fem mot tre, 4-2 (15.23) Ilya Kovalchuk 10 (Eric Perrin) spel fyra mot fem, 4-3 (16.24) Marian Hossa 3 ( - ).

Tredje perioden: 4-4 (07.21) Ilya Kovalchuk 11 (Bryan Little), 4-5 (17.52) Pascal Dupuis 2 (Bryan Little, Brad Larsen), 4-6 (18.38) Ilya Kovalchuk 12 (Marian Hossa, Todd White) mål i tom kasse.

Skott: 34-22 (11-9, 12-8, 11-5).

Utvisningar, Tampa Bay: 3 x 2 min. Atlanta: 4 x 2 min.

Publik: 19 155 (i St. Pete Times Forum).

Målvakter:

Tampa Bay: Johan Holmqvist 76,1 % istid 59.31 (16 räddningar).

Atlanta: Ondrej Pavelec 88,2 % istid 60.00 (30 räddningar).

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 4.44

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 2, +2, 22.59.

Tobias Enström, b, Atlanta 1, 0, 2, 0, +2, 25.25.

Matchen: Krisen växer i Tampa. Och det är inte helt oväntat målvakterna som pekas ut som syndabockar.

Efter nattens sammanbrott, där ledning 4-1 slutade med förlust 4-6, var det Johan ”Honken” Holmqvist som inte lyckades hålla fortet. 29-åringen släppte in fem mål på 21 skott.

– Det känns fruktansvärt, säger backen Shane O’Brien till AP. Det är den värsta känslan i världen när man hamnar i en sådan här svacka.

Svackan han syftar på har resulterat i fem raka matcher utan seger.

Sviten var på väg att spräckas i natt. Men det var innan Ilya Kovalchuk klev in i leken. Den glödhete ryssen sköt ett hattrick och är därmed ikapp Henrik Zetterberg i toppen av NHL:s målliga. Duon har gjort tolv mål vardera den här säsongen.

– Så här bra har jag aldrig sett honom. Han är fantastisk, säger Atlantas coach Don Waddell.

Minnesota–Calgary 4-1

(1-0, 1-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 (02.28) Brian Rolston 7 (Marian Gaborik, Brent Burns).

Andra perioden: 2-0 (06.37) Marian Gaborik 3 (James Sheppard), 2-1 (19.22) Jarome Iginla 9 (Adrian Aucoin, Alex Tanguay).

Tredje perioden: 3-1 (03.22) Marian Gaborik 4 (Kim Johnsson, Brent Burns) spel fem mot fyra, 4-1 (19.01) Branko Radivojevic 1 (Mikko Koivu) mål i tom kasse.

Skott: 17-24 (5-9, 5-8, 7-7).

Utvisningar, Minnesota: 3 x 2 min, 2 x 5 min. Calgary: 3 x 2 min, 2 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center).

Målvakter:

Minnesota: Niklas Bäckström 95,8 % istid 60.00 (23 räddningar).

Calgary: Miikka Kiprusoff 81,25 % istid 59.21 (13 räddningar).

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 1, 1, 0, -1, 21.44

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 0, 2, -1, 19.22.

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 1, 0, -1, 25.25.

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 0, 0, 0, 9.15

Matchen: När Marian Gaborik är frisk, då är han en av ligans målfarligaste forwards.

Nattens uppvisning mot Calgary var en show i bästa Pavel Bure-klass. Den 25-årige slovaken svarade för två vackra mål och spelade dessutom fram Brian Rolston till Minnesotas 1-0.

För Minnesota var det viktigt att få tvåla dit just Calgary. När lagen möttes senast tappade Minnesota ett 3-0-underläge och föll med 3-5.

– Det här var en form av revansch, och det var skönt att se hur hårt vi kämpade för de två poängen, säger Gaborik till AP.

Segern tog Minnesota förbi Colorado i toppen av Northwest division.

St. Louis–Chicago 2-3

(1-1, 0-0, 1-2)

Första perioden: 0-1 (04.45) Dustin Byfuglien 1 (Rene Bourque, Martin Lapointe), 1-1 (15.44) David Perron 1 (Doug Weight, Martin Rucinsky).

Tredje perioden: 1-2 (07.41) Patrick Sharp 4 (Jim Vandermeer) spel fyra mot fem, 2-2 (14.40) Paul Kariya 3 (Keith Tkachuk, Christian Bäckman), 2-3 (17.39) Patrik Sharp 5 (Rene Bourque) spel fyra mot fem.

Skott: 22-22 (8-7, 9-8, 5-7).

Utvisningar, St. Louis: 2 x 2 min. Chicago: 5 x 2 min.

Publik: 19 150 (i Scottrade Center).

Målvakter:

St. Louis: Manny Legace 86,4 % istid 58.53 (19 räddningar).

Chicago: Nikolai Khabibulin 90,9 % istid 59.58 (20 räddningar).

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 1, 0, 0, 0, 17.01

Matchen: Snacka om att vara vass i numerära underlägen Patrick Sharp förde Chicago Blackhawks till en ny seger i natt genom att göra två boxplay-mål i den tredje perioden av bortamötet med St. Louis Blues.

– Det är första gången någonsin som det har hänt för mig. Båda målen var resultat av fart och aggressivitet, säger Sharp till AP.

I St. Louis svarade 19-årige rookien David Perron för sitt första NHL-mål medan svenske backen Christian Bäckman hade en assist.

Något möte med gamle Frölundapolaren Magnus Johansson blev det dock inte. Veteranbacken petades i sista stund till förmån för Dustin Byfuglien, som tackade genom att göra säsongens första mål.

I Chicago lämnade rookiecentern Jonathan Toews isen poänglös för första gången. 19-åringen hade gjort poäng i tio raka matcher inför nattens match.

Phoenix–Anaheim 2-5

(0-1, 0-2, 2-2)

Första perioden: 0-1 (11.13) Mathieu Schneider 1 (Ryan Getzlaf, Chris Pronger) spel fem mot tre.

Andra perioden: 0-2 (04.58) Corey Perry 7 (Chris Pronger, Ryan Getzlaf), 0-3 (08.54) Brad May 1 (Mathieu Schneider, Corey Perry).

Tredje perioden: 1-3 (02.29) Radim Vrbata 4 (Ed Jovanovski, Steve Reinprecht), 1-4 (13.19) Ryan Getzlaf 4 (Mathieu Schneider, Chris Pronger) spel fem mot tre, 2-4 (18.08) Ed Jovanovski 1 (Radim Vrbata, Shane Doan) spel fem mot fyra, 2-5 (19.35) Corey Perry 8 ( - ) mål i tom kasse.

Skott: 32-39 (11-12, 12-13, 9-14).

Utvisningar, Phoenix: 6 x 2 min, 3 x 5 min, 1 x 10 min. Anaheim: 5 x 2 min, 3 x 5 min.

Publik: 15 888 (i Jobing.com Arena).

Målvakter:

Phoenix: Alex Aud 89,5 % istid 59.13 (34 räddningar).

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 93,8 % istid 59.50 (30 räddningar).

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, 0, 11.31

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 1, 0, 0, 12.32

Samuel Påhlsson, f, Anaheim, 0, 0, 3, 2, 0, 18.15

Matchen: Mathieu Schneider har gjort Anaheim till ett vinnarlag igen. När veteranbacken återvände från sin fotledsskada härom natten, sköt han laget till en straffseger över Columbus.

I natt svarade 38-åringen för ett mål och två assist när Anaheim ytterligare förvärrade Phoenixs mediokra hemmastatistik. Arizonalaget har bara vunnit en av sju hemmamatcher hittills i år.

Chris Pronger (tre assist) och Corey Perry (1+2) var också framståede.

I hemmalaget var det framför allt agitatorn Daniel Carcillo som utmärkte sig. Rookieforwarden lyckades med konststycket att samla på sig 34 utvisningsminuter – i en och samma match.

Colorado–Vancouver 3-4

(0-1, 1-1, 2-2)

Första perioden: 0-1 (10.20) Daniel Sedin 6 (Henrik Sedin, Markus Näslund).

Andra perioden: 1-1 (11.53) Jeff Finger 1 (Wyatt Smith, Ben Guite) spel fyra mot fem, 1-2 (15.54) Brendan Morrison 5 (Daniel Sedin, Henrik Sedin) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-3 (01.16) Ryan Kesler 3 (Markus Näslund, Taylor Pyatt), 2-3 (05.06) Marek Svatos 6 (Paul Stastny, John-Michael Liles) spel fem mot fyra, 2-4 (13.25) Daniel Sedin 7 (Henrik Sedin, Mattias Öhlund) spel fem mot tre, 3-4 (19.50) Marek Svatos 7 (Paul Stastny, Joe Sakic) spel sex mot fem.

Skott: 32-22 (9-9, 14-4, 9-9).

Utvisningar, Colorado: 7 x 2 min. Vancouver: 7 x 2 min.

Publik: 18 007 (i Pepsi Center).

Målvakter:

Colorado: Peter Budaj 81,8 % istid 58.37 (18 räddningar).

Vancouver: Roberto Luongo 90,6 % istid 60.00 (29 räddningar).

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 1, 1, 2, -1, 25.10

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 1, 0, +1, 22.04

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 2, 4, 0, +2, 18.37

Daniel Sedin, f, Vancouver 2, 1, 2, 4, 0, 19.05

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 3, 1, 2, +1, 18.58

Matchen: Med två tunga avbräck på blålinjen lyckades Vancouver samla ihop sig och göra säsongens hittills bästa match. Och bakom den meriterade 4-3-segern i Denver stod lagets svenska kompani.

Den hårt kritiserade trion Daniel och Henrik Sedin samt Markus Näslund samlade ihop åtta poäng mellan sig. Detta medan backarna Mattias Öhlund och Alexander Edler hade mest istid i Canucks.

Edler spelade över 22 minuter. Detta beroende på att Vancouver fick både Kevin Bieksa och Sami Salo långtidsskadade i 0-3-förlusten mot Nashville tidigare i veckan.

Hemmaförlusten var Colorados första för säsongen. Laget hade inför nattens drabbning tangerat klubbrekordet på sex raka segrar från säsongen 1994/95.

Los Angeles–San Jose 1-3

(1-1, 0-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (02.21) Joe Pavelski 3 (Joe Thornton, Jonathan Cheechoo) spel fem mot fyra, 1-1 (05.28) Brad Stuart 2 (Brian Willsie).

Andra perioden: 1-2 (10.38) Jeremy Roenick 4 (Alexei Semenov, Kyle McLaren).

Tredje perioden: 1-3 (13.37) Jonathan Cheechoo 3 (Joe Thornton).

Skott: 25-28 (9-10, 5-10, 11-8).

Utvisningar, Los Angeles: 1 x 2 min. San Jose: 4 x 2 min.

Publik: 18 118 (i Staples Center).

Målvakter:

Los Angeles: Jason LaBarbera 89,3 % istid 58.25 (25 räddningar).

San Jose: Evgeni Nabokov 96 % istid 60.00 (24 räddningar).

Matchen: Jeremy Roenick närmar sig karriärens största milstolpe. I natt gjorde amerikanen sitt 499:e NHL-mål när San Jose besegrade Los Angeles på bortais.

Roenicks 2-1-mål i den andra perioden blev även matchavgörande.

37-årige Roenick har bara Mike Modano (509) och Joe Mullen (502) framför sig i listan över USA-födda målskyttar.

I San Jose var svenske backen Douglas Murray petad. Detta till förmån för lettiske veteranbacken Sandis Ozolinsh, 35, som skrev ett ettårskontrakt med klubben i fredags. Ozolinsh inledde NHL-karriären i San Jose 1992. Han stannade i klubben tills 1995, då han tradades till Colorado i utbyte för Owen Nolan.

De senaste säsongerna har den offensivt lagde försvararen fått ruinerade av sin alkoholproblem. Nu ska han emellertid vara både nykter och bättre tränad än någonsin tidigare.