Dagens namn: Brynolf

Två mål av Nyquist när Howe hyllades

Publicerad 2014-11-01

Detroit slog mästaren efter målexplosion

Detroit Red Wings vann med 5–2 mot Los Angeles Kings samma kväll som NHL-legendaren Gordie Howe hyllades i Joe Louis Arena.

Legendaren Gordie Howe hyllades av ett fullsatt Joe Louis Arena.

Och av Detroits spelare – med Gustav Nyquist i spetsen.

Svensken gjorde två mål när Red Wings slog mästaren Los Angeles Kings med 5–2.

Den strokedrabbade Howe såg hockeyfesten på tv.

NHL

Det var i söndags som NHL-legendaren Gordie Howe, 86, drabbades av en kraftig stroke i Texas. Han blev delvis förlamad och tappade stora delar av talförmågan.

I natt hyllades Howe i Detroit av ett fullsatt Joe Louis Arena (drygt 20 000 åskådare). Publiken fick varsitt litet plakat med texten "Get well, Gordie" och efter drygt sju minuter stoppades matchen och en videoinspelning tillägnad Howe visades på arenans jumbotron.

– Gordie vilar komfortabelt i Texas med alla sina fyra barn vid sin sida där han tittar på kvällens match på tv. Vi i hockeystaden Detroit vill skicka våra lyckönskningar, tankar och böner till honom, sa speakern i Joe Louis Arena.

Gordie Howe spelade 25 säsonger i Detroit Red Wings mellan åren 1946 och 1971. Han vann tre Stanley Cup, sex Hart Trophys och tre Art Ross Trophys.

Två power play-mål

I samband med den känslosamma stämningen passade även Red Wings årgång 2014/15 visa sig från sin bästa sida.

Framför allt i den första perioden.

Laget exploderade och tryckte in fyra puckar bakom Kings stjärnmålvakt Jonathan Quick – på nio minuter och 53 sekunder.

Två av dem kom från Gustav Nyquist:

1–0 efter 5.51: Ett mästerligt power play avslutades, mitt i slottet, av Nyquist. Efter assist från Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg sköt 25-åringen in pucken mellan benskydden på Quick.

3–0 efter 11.44: Nytt PP och denna gång sköt Kronwall ett skott från blå, pucken studsade i kortsargen och tillbaka in framför mål. Där var Nyquist påpasslig och tryckte in returen i ett halvt övergivet mål – hans sjunde mål för säsongen.

Däremellan hann Pavel Datsyuk, lite turligt, sätta 2–0 och efter 15.28 sköt Tomas Tatar in 4–0 snyggt assisterad av Gustav Nyquist.

– Stort för vårt power play. Jag tycker det blir bättre och bättre och i dag fick vi utdelning på de två första chanserna. Det är bra, sa svensken enligt nhl.com.

En viss förklaring till Kings kollaps var att de spelade sin tredje match på fyra dagar.

– Vi pratade om det där, de spelade back-to-back och då är inte benen med från start. Vi behövde trycka på dem direkt. Det var en bra start för oss, förklarade Nyquist för Detroit News.

Nära comeback av LA

Ridå, Los Angeles. Trodde de flesta.

Men laget är inte Stanley Cup-mästare utan anledning.

I den andra perioden reducerade Alec Martinez till 1–4 och i den tredje lyckades Tyler Toffoli sätta 2–4 i box play. Strax därefter hade Dustin Brown chansen att sätta ordentligt tryck på hemmalaget när han tilldömdes en straff. Men Detroit-målvakten Jimmy Howard räddade Browns försök.

– Jag sa till mig själv att här kan matchen avgöras. Rädda straffen och vi vinner förmodligen, sa Howard till Detroit News.

– Stort. Vi hade just gett bort ett mål i numerärt överläge. Att ge bort ett till... det var en mycket viktigt räddning, ansåg Detroits coach Mike Babcock.

Detroit kunde hålla undan och vinna med 5–2 efter att Pavel Datsyuk satt sista pucken i tomt mål, assisterad av Henrik Zetterberg.

Gustav Nyquist blev – fullt logiskt – vald till matchens första stjärna.

Skadedrabbade Columbus har det tungt just nu. Åtta ordinarie spelare saknades i nattens hemmamöte med Toronto – inkluderat förstemålvakten Sergei Bobrovsky.

Då blev det en ny förlust, den fjärde raka för Blue Jackets.

Phil Kessel stod för 1+2 i Torontos 4–1-seger.

Corey Perry blev förste spelare denna säsong att nå tio gjorda mål.

Anaheims skyttekung satte 1–0 borta mot Dallas med tre minuter kvar av den andra perioden. Antoine Rousell kvitterade med drygt fem minuter kvar och matchen gick vidare till förlängning.

Där klev Perry fram igen. Han sköt ett stenhårt skott som Nate Thompson styrde in 2.30 in i sudden death.

Förre Frölunda-keepern Frederik Andersen stod för en ny stabil insats i Ducks mål. Dansken räddade 22 av 23 skott.

Calgary, tippat bottenlag inför säsongen, tog ännu en seger. 4–3 hemma mot Nashville efter att laget vänt ett 1–2-underläge efter två perioder.

Jiri Hudler, TJ Brodie och Johnny Gaudreau satte varsitt mål på 4.01 minuter. James Neal reducerade men närmare än så kom inte bortalaget.

Predators-svenskarna Mattias Ekholm och Filip Forsberg fick med sig en assist vardera.