Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Brynolf

Huvudskador ska minskas med omfattande forskning

Publicerad 2013-09-03

SHL-klubbarna och läkare kraftsamlar mot hjärnskakningar: "Vi är något på spåret"

Oscar Sundh, nu i Luleå, råkade ut för en kraftig hjärnskakning under förra säsongen när HV71 mötte Luleå.

I fjol blev Oscar Sundh liggandes medvetslös på isen i 20 minuter efter en smäll mot huvudet.

Nu kraftsamlar SHL-klubbarna mot hjärnskakningar.

I en omfattande forskning har ett 50-tal prover skickat för analys.

– Förhoppningen är att antalet hjärnskakningar ska minskas och bättre diagnoser ställas, säger läkaren Yelverton Tegner, mannen bakom projektet.

Följ ämnen
Yelverton Tegner.

Hockeymatcherna kommer allt mer i skymundan.

I stället brukar eftersnacket handla om hjärnskakningar och smällar mot huvudet. I oktober i fjol tacklades bland andra den dåvarande HV-spelaren Oscar Sundh så illa att han förlorade medvetandet i 20 minuter.

Färjestads Sanny Lindström har tvingats avsluta hockeykarriären i förtid på grund av sviter efter hjärnskakningar och Linköpings stjärna, Mattias Weinhandl, ser ut att gå samma öde till mötes.

"Vi är något på spåret"

Därför har ett medicinskt samarbete mellan SHL-klubbarna och forskare på Sahlgrenska akademin, läkarföreningen och Luleå universitet inletts – i hopp om att undvika svåra huvudskador.

En pågående och omfattande forskning ska minska antalet hjärnskakningar, få bättre diagnoser att ställas och drabbade spelare ska få bättre rehabilitering.

– Projektet inleddes redan förra året med att samla in alla prover som nu ligger för analys. Det preliminära svaret säger att vi är något på spåret, säger Yelverton Tegner, läkare i Luleå och mannen bakom forskningsprojektet.

Stort mörkertal

Han ger sig själv och sina kollegor kritik i arbetet vid sidan om isen.

– Vi är för dåliga just nu och måste förbättra oss. Det finns en del oroväckande rapporter som säger att smällar mot huvudet, inte bara sådana som ger direkt symptom, på sikt ger problem med skador inne i hjärnan. Det finns ett stort mörkertal, säger Tegner.

– Det är problemet och vi försöker värdera var gränsen går. Vad är en smäll mot huvudet och vad är en hjärnskakning? Det är det stora dilemmat, fortsätter han.

Redan i augusti i fjol togs de första provtagningarna till forskningsprojektet, ett 50-tal prover har sedan samlats in för analys.

– Vi har ett stort material, avslutar Tegner.

Följ ämnen i artikeln