Mikael Backlund är tillbaka i svensk hockey - och det blev succé direkt.

23-åringen gjorde tre poäng i sin comeback för Västerås.

– Jag hade flyt, säger Backlund efter segermatchen mot Leksand.

Mikael Backlund lämnade Västerås säsongen 2008/09 för att testa lyckan på andra sidan Atlanten. Efter totalt 138 NHL-matcher (46 poäng) är han tillbaka i sin moderklubb. Han debuterade mot Leksand i en kedja med Keneth Bergqvist och Patrik Berglund.

Och det började bra. Redan i första bytet var Backlund framme och testade Erik Hanses i Leksandskassen med ett lurigt backhandskott. Första poängen kom i stället i slutet av perioden då han assisterade till Marcus Kinisjärvis 1-1-mål. I andra kom assist nummer två när Backlund droppade pucken till Patrik Berglund, som hittade luckan mellan Hanses plock och benskydd.

Sedan satte Backlund 3-1 i tom kasse.

– Micke sa inför matchen att han var sugen och det visade han i dag. Han gör det riktigt bra, säger Västerås tränare Joakim Fagervall till Viasat.

För Mikael Backlund var det här första matchen sedan 10 februari.

– Match är en helt annan sak än träning. Det smäller inte lika hårt på träning. Jag är väldigt trött just nu, säger Backlund, som förstås var nöjd med segern.

– Riktigt stort att få komma hem och vinna mot Leksand i första matchen. Det kändes ganska bra. Jag hade flyt med poängen, men spelmässigt är det helt okej. Det tar ett tag att hitta tajmingen, men det klart att jag är nöjd, säger han till Viasat.

Troja/Ljungby-Almtuna 4-2

Tabelljumbon Almtuna har det fortsatt tungt. Uppsalalaget var på besök i Småland i kväll och det blev stryk med 4-2.

Robert Dowd inledde målskyttet med 1-0 i powerplay, Henrik Eriksson utökade ledningen i spel fem mot fem. I andra perioden kom sedan ett boxplaymål genom Joakim Netterbladt. Troja toppar nu tabellen, dock med en match mer spelad än tvåan Örebro.

Södertälje SK-Tingsryd AIF 4-3

Carl Hagelin, till vardags i New York Rangers, gjorde debut i SSK-tröjan och han noterades för två assistpoäng. Han var med och spelade fram till Andreas Hjem under inledning av andra. Även Matthew Read fick assistpoäng på 1-0-målet. Den 26-årige kanadensaren gjorde sedan 2-0 till SSK. Det blev också 3-0, men Tingsryd gav inte upp. Med fyra minuter kvar stod det 4-3 till hemmalaget, men närmare än så kom inte Tingsryd.

Mora-Asplöven 4-2

Asplöven vill nog helst glömma de 15 sekunder som ägde rum mellan 37.09 och 37.24 under matchen mot Mora. Då gjorde nämligen dalalaget två mål. Först reducerade Sonny Karlsson och sedan gjorde superstjärnan Anze Kopitar 2-2 (hans tredje mål i Mora), assisterad av sin bror Gasper och Johan Alcén.

I inledningen av tredje perioden gick Mora sedan i från till 4-2, vilket också blev slutresultatet.