Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Brynolf

”Lönerna borde vara offentliga”

Uppdaterad 2014-12-19 | Publicerad 2014-12-18

Heta debatten som delar klubbledarna – så tycker varje lag

Hockeyallsvenskan diskuterar om man ska göra spelarnas löner offentliga.

Flera klubbledare som Sportbladet har pratat med är positiva till det.

– Blir lönerna offentliga är det ett bra verktyg för att få ner spelarlönerna, säger Per Kenttä, tränare och sportchef i Asplöven.

LISTA: SÅ MYCKET TJÄNAR SPELARNA I HOCKEYALLSVENSKAN – KLUBB FÖR KLUBB

Löner, inte bara inom idrotten, är en ständigt het potatis. Den här säsongen, när många allsvenska klubbar satsar stenhårt för att nå SHL innan serieomläggningen, är den extra het.

Sportbladet har sökt klubbledare i varje förening för att redovisa klubbarnas omsättning och spelarbudget. Vi publicerar även spelarnas inkomst av tjänst under 2013 och har ställt frågan om spelarlönerna borde vara offentliga.

9 av 14 föreningar anser det.

– Krasst kan man säga att spelarlönerna är den största kostnaden för alla klubbar. Blir lönerna offentliga är det ett bra verktyg för att få ner spelarlönerna, säger Per Kenttä, tränare och sportchef i lilla Asplöven från Haparanda.

– Jag tycker att det ska vara offentligt. Allting är ju egentligen offentliga handlingar när det gäller taxerad inkomst. Varför ska vi mörka? Det är väl bättre att släppa ut allt och så får det jämföras hejvilt, så kan både spelare och klubbar dra nytta av det, fortsätter han.

”Kulturellt betingat”

Fredrik Jensen, vd i nykomlingen Vita Hästen från Norrköping, är inne på samma spår:

– Ja, det skulle förenkla väldigt mycket. Just nu sitter agenterna med ett jävla informationsövertag. Men sånt där är ju känsligt i Sverige. Har vi rätt att offentligt skylta med individers löner? Jag vet inte. Men jag tycker att det vore bra att göra lönerna offentliga för att stoppa skenande löner inom svensk hockey.

– Vi i Vita Hästen kan aldrig bjuda emot Södertälje eller Malmö eller Västerås eller andra storklubbar som har betydligt större budget än oss. Men att prata om pengar är känsligt i Sverige. Det är väl kulturellt betingat, att det är skamligt att tjäna mycket pengar.

”Sätter pengarna i pensionsfonder”

Lars Nolander, klubbdirektör i Timrå, tycker också att lönerna borde vara offentliga. Men en som inte håller med är Nolanders kollega Kent ”Nubben” Norberg, sportchef i Timrå.

– Jag ser ingen anledning varför det ska vara offentligt. När ni i dag sätter ut vad en spelare tjänar i lön är det en sanning med ytterst stor modifikation. Det är ju egentligen den som är korkad nog att ta ut tillräckligt mycket lön som står där i topp på löneligan. De som har varit i NHL tar ju nästan inte ut någon lön när de kommer hem, utan sätter in pengarna i pensionsfonder. Ibland kan det se ut som att en back i fjärde backpar är bäst betald eftersom han tar ut alltihop i lön, säger Kent Norberg.

De som förespråkar offentliga löner menar att klubbarna får större kontroll över lönekarusellen?

– Jag tror att man har ganska bra koll på varandra, vad man har i lön. Och jag tror att man vill att det stannar där, bland klubbarna när man pratar. Jag har ju själv varit en del av det eftersom jag har skrivit rätt dyra kontrakt. Jag tror inte att folk skulle tycka att det var bra att det kom ut vad en del spelare tjänar.

I NHL är det öppna löner.

– Ja, men det är annorlunda. I Sverige har du medlemmar som äger klubbarna och hela den biten. I NHL har du en ägare och det är väl skitsamma vad ägaren betalar. Om du gjorde likadant här tror jag att det skulle bli problem.

”Behov av bättre kontroll”

Enligt Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan, har ämnet varit uppe för diskussion i olika sammanhang.

– Hur ska vi hitta ett system för klubbarna att rapportera löner? Som det är i dag har vi inget sånt system överhuvudtaget, utan det är varje klubbs hemlighet. Nu sitter vi i kollektivavtalsförhandlingar med Unionen och där har vi sagt att vi har ett behov av bättre kontroll över vår lönesits. Vi kan inte börja med att ställa frågan om vi ska göra lönerna publika, utan måste först ha ett system för att ens samla in löneuppgifter.

– Vi har diskuterat med Arbetsgivaralliansen om vi kan börja med att klubbarna rapporterar in sina spelarlöner till en central databas. I nästa steg kan man ställa sig frågan om man ska offentliggöra lönerna.

Få lista över samtliga spelares inkomster här.

Stor enkät med samtliga klubbar – omsättning, spelarbudget, spelarnas jobb vid sidan av.

Följ ämnen i artikeln