Målvaktstavla sänkte Kanada Se tavlan och avgörandet i Sportbladet News

Efter en dramatisk matchavslutning står det klart.

Finland lyckades skrälla och vända mot Kanada – nu är det utskällda VM-laget klara för semifinal mot Tjeckien.

Det pratades om fiasko och det sämsta världsmästerskapet på 59 år. Men efter att Finland mirakulöst klarat sig vidare till kvartsfinal mot Kanada tändes hoppet om en finsk revansch.

Finländarna rivstartade matchen ordentligt och efter sex minuter tryckte Olli Palola rättvist in 0-1. Finland hade sedan greppet under hela den första perioden, om än med några räddningar från Pekka Rinne, men sedan kom bakslaget. Tolv minuter in i andra hade Kanada vänt underläget till 2-1, bland annat efter slarv av Petri Kontiola, och Finland var rejält tillbakapressade. Det kunde blivit 3-1 i slutsekunderna av andra – men en stolpe, den tredje ramträffen i matchen, hindrade Kanada från att dra ifrån ytterligare.

Målvaktstavla avgjorde

Men 28 sekunder in i tredje perioden hände något som kom att vara avgörande för hela matchen. Finlands Juuso Hietanen tar skott, men sin fria sikt till trots tappar Kanadas målvakt Ben Scrivens in pucken under armhålan.

Baklängesmålet gav Kanada nytändning, men efter slarv av Jason Garrison i Kanadas försvar kunde Finland sno åt sig pucken och med tre minuter kvar satte Iiro Pakarinen det vinnande 3-2 målet bakom Scrivens.

Det här blir den femte gången i rad på som Kanada åker ur VM i kvartsfinalen. För Finland väntar nu Tjeckien i semifinalen, som spelas klockan 17.45 på lördag.