Minnesota–Colorado 3-2

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-12

(0-1, 0-0, 2-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (17.06) Peter Forsberg 1 (Jeff Finger).

Tredje perioden: 1-1 (1.37) Pavol Demitra 1 (Brent Burns) spel fem mot fyra, 2-1 (18.09) Mikko Koivu 2 (Pierre-Marc Bouchard), 2-2 (19.16) Milan Hejduk 1 (John-Michael Liles, Peter Forsberg) spel sex mot fyra.

Förlängning: 3-2 (1.14) Keith Carney 1 ( - ).

Skott: 31-26 (7-8, 7-8, 16-10, 1-0).

Utvisningar, Minnesota: 5 x 2 min. Colorado: 4 x 2 min.

Publik: 19 360 (i Xcel Energy Center).

Målvakter:

Minnesota: Niklas Bäckström 92,3 % istid 61.11 (24 räddningar)

Colorado: José Theodore 90,3 % istid 60.14 (28 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 1, 2, +2, 27.13

Peter Forsberg, f, Colorado 1, 1, 2, 2, 0, 18.57

Matchen: Slutspelet är de osannolika hjältarnas årstid. Därför ter det sig nästan naturligt att den mest oväntade matchhjälten sköt segermålet för Minnesota i natt. Veteranbacken Keith Carney gjorde bara ett enda mål under grundserien. Detta i den allra sista matchen – mot just Colorado.

I natt höll sig 38-åringen framme igen. Bara 1.14 in i förlängningen sköt amerikanen den viktiga segern till Minnesota efter ett strålande förarbete av matchens främste aktör, finländaren Mikko Koivu.

Koivu hade satt Wild i kontroll om matchen med sitt 2-1-mål bara 1.51 före den tredje periodens slut. En utvisning på Kim Johnsson kort därefter gav emellertid Colorado chansen att avsluta perioden i powerplay. Med målvakten José Theodore ersatt med en extra utespelare kunde Milan Hejduk styra in 2-2 bakom Niklas Bäckström i Minnesotakassen efter skott från John-Michael Liles.

Peter Forsberg fick också en assist på Hejduks mål. Han var näst efter Koivu matchens bästa spelare och var tillika den som gav Colorado ledningen i första perioden. ”Foppa” bröt då snyggt in från högerkanten och avlossade ett rappt skott som Bäckström aldrig han fånga.

Noterbart är att Kim Johnsson hade mest istid av samtliga spelare på isen, 27.13.

Serien är oavgjord, 1-1 i matcher.

New Jersey–New York Rangers 1-2

(0-0, 0-0, 1-2)

Tredje perioden: 0-1 (4.26) Jaromir Jagr 1 (Michal Roszival, Brandon Dubinsky), 0-2 (4.49) Sean Avery 2 (Daniel Girardi, Scott Gomez), 1-2 (18.37) John Madden 1 (Patrik Elias, Paul Martin).

Skott: 27-30 (9-9, 9-4, 12-17).

Utvisningar, New Jersey: 8 x 2 min. New York: 10 x 2 min.

Publik: 17 625 (i Prudential Center).

Målvakter:

New Jersey: Martin Brodeur 93,3% istid 58.05 (28 räddningar)

New York: Henrik Lundqvist 96,3 % istid 60.00 (26 räddningar).

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, -1, 23.19

Christian Bäckman, b, New York 0, 0, 3, 4, 0, 18.13

Fredrik Sjöström, f, New York 0, 0, 0, 0, 0, 7.47

Matchen: Henrik Lundqvist fortsätter att äga Martin Brodeur och New Jersey Devils. Ännu en vattentät insats av New York Rangers svenske keeper låg till grund för nattens 2-1-seger.

Matchen var mållös inför tredje perioden. Väl där var det ännu ett märkligt mål som lyfte Rangers. I match ett fick Ryan Callahan med sig ett gratismål när han slog in det matchvinnande 2-1-målet efter en konstig studs framför en passiv Brodeur.

I natt var det Jaromir Jagrs tur att dra nytta av Devils slarv när han sköt 1-0 till Rangers sedan Brodeur knuffats bort från första stolpen av sin egen back, Colin White.

23 sekunder senare lyfte Sean Avery in 2-0 av bara farten och Rangers har nu verkligen tagit plats i förarsätet i en serie som nu flyttar till Madison Square Garden.

Vad gäller Henrik Lundqvist fick han se sin nolla spräckt med 1.23 kvar att spela. Dock har svensken bara släppt in elva mål på tio matcher mot Devils den här säsongen. Ett facit som talar för att rivalerna från andra sidan Hudson-floden kommer att få svårt att vända den här serien.

– De har definitivt tagit kontroll över serien, men vi känner att vi inte är så långt borta. En studs här och en studs där så kunde det ha gått vägen för oss i dag, säger Martin Brodeur till AP.

New York Rangers leder med 2-0 i matcher.

Washington–Philadelphia 5-4

(1-1, 1-3, 3-0)

Första perioden: 1-0 (3.16) Donald Brashear 1 (Matt Bradley, Tom Poti), 1-1 (8.17) Vaclav Prospal 1 (Kimmo Timonen, Scott Hartnell).

Andra perioden: 2-1 (4.08) Dave Steckel 1 (Matt Bradley, John Erskine), 2-2 (11.46) Daniel Briere 1 (Mike Knuble), 2-3 (12.19) Vaclav Prospal 2 (Daniel Briere, Lasse Kukkonen), 2-4 (15.22) Daniel Briere 2 (Mike Richards, Vaclav Prospal) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-4 (1.50) Mike Green 1 (Sergej Fjodorov, Aleksander Siomin), 4-4 (6.26) Mike Green 2 (Alexander Ovetjkin, Nicklas Bäckström) spel fem mot fyra, 5-4 (15.28) Alexander Ovetjkin 1 ( - ).

Skott: 27-22 (4-6, 11-13, 12-3).

Utvisningar, Washington: 3 x 2 min. Philadelphia: 3 x 2 min.

Publik: 18 277 (i Verizon Center).

Målvakter:

Washington: Cristobal Huet 81,8% istid 60.00 (18 räddningar)

Philadelphia: Martin Biron 81,5 % istid 59.13 (22 räddningar).

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 1, 1, 0, +1, 20.03

Matchen: De stora spelarna kliver fram i de viktiga situationerna. Därför var det ingen slump att Alexander Ovetjkin lämnade sin första slutspelsmatch som hjälte.

Underläge 2-4 inför tredje perioden såg målfarlige backen Mike Green till att utjämna matchen med två snabba mål – varav det sista på passningar från Ovetjkin och Nicklas Bäckström.

Avslutningsvis var det Ovetjkin som fick det sista jublet när han stal pucken av Philadelphias finländske back Lasse Kukkonen och lyfte in segermålet med mindre än fem minuter kvar att spela.

– De höll rätt bra koll på honom hela kvällen, men han är en av de där killarna som bara behöver en chans, säger Capitals coach Bruce Boudreau till AP.

För Flyers slutade kvällen i frustration. Laget såg ut gå emot segern när hjulen föll av vagnen i tredje perioden. Spelarna försökte ändå se positivt på situationen efter matchen.

– Vi var framgångsrika i kväll, synd att vi inte kunde vinna matchen, tyckte tvåmålsskytten Vaclav Prospal.

Washington leder med 1-0 i matcher.

Pittsburgh–Ottawa 5-3

(1-0, 2-2, 2-1)

Första perioden: 1-0 (16.10) Sergej Gonchar 1 (Jevgenij Malkin, Sidney Crosby) spel fem mot tre.

Andra perioden: 2-0 (5.22) Petr Sykora 2 (Jevgenij Malkin, Sidney Crosby) spel fem mot fyra, 3-0 (10.52) Petr Sykora 3 (Jevgenij Malkin, Ryan Malone), 3-1 (11.25) Shean Donovan 1 (Chris Neil, Mike Commodore), 3-2 (16.11) Cory Stillman 1 (Dany Heatley, Andrej Meszaros) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-3 (8.51) Cody Bass 1 (Randy Robitaille, Mike Commodore), 4-3 (18.58) Ryan Malone 1 (Marian Hossa, Sidney Crosby) spel fem mot fyra, 5-3 (19.53) Ryan Malone 2 (Marian Hossa, Sidney Crosby) spel fem mot sex, mål i tom kasse.

Skott: 53-30 (20-8, 20-11, 14-11).

Utvisningar, Pittsburgh: 4 x 2 min. Ottawa: 8 x 2 min, 1 x 10 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena).

Målvakter:

Pittsburgh: Marc-André Fleury 90 % istid 58.51 (27 räddningar)

Ottawa: Martin Gerber 92,5 % istid 59.51 (49 räddningar).

Matchen: Martin Gerbers heroiska insats hamnade i skuggan av Jevgenij Malkins och Sidney Crosbys uppvisning. Den schweiziske före detta Färjestadsmålvakten stoppade smått fantastiska 49 skott, men fick ingenting för det.

Ottawa knaprade sig ikapp till 3-3 efter ett 0-3-underläge. Med bara en dryg minut kvar på klockan kunde emellertid Ryan Malone slå in 4-3 för hemmalaget under ett powerplay sedan Martin Lapointe åkt ut för spel med hög klubba.

– Vi spelade bra hockey, men när det stod 3-3 var vi inte nöjda. Vi visste att om vi fortsatte spela som vi gjorde så skulle vi bli belönade och det blev vi, säger Sidney Crosby till AP.

Penguins 20-årige kapten svarade för fyra assist efter att ha hållits poänglös i första matchen. Jevgenij Malkin hade tre passningspoäng och är hela slutspelets poängkung med ett mål och fem assist efter bara två spelade matcher.

Ottawas coach Bryan Murray var bedrövad över det sena baklängesmålet. Men han kunde i alla fall hitta positiva tecken efter den bleka insatsen i match ett, där laget föll med 0-4.

– Våra killar visade karaktär, kämpade hårt trots att vi låg under med 0-3. Jag måste tro att de kommer att spela bra hemmavid, säger han.

Pittsburgh leder med 2-0 i matcher.