Ottawa–Columbus 2-3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-22

(1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (0.35) Cory Stillman 22 (Antoine Vermette, Chris Kelly).

Andra perioden: 1-1 (4.07) Rick Nash 32 (Fredrik Modin), 2-1 (11.28) Andrej Meszaros 9 (Antoine Vermette, Dany Heatley) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-2 (5.28) Sergei Fedorov 9 (Gilbert Brule, Nikolai Zherdev).

Straffar: 2-3 Rick Nash.

Skott: 29-24 (6-8, 8-3, 11-11, 4-2).

Utvisningar, Ottawa: 2 x 2 min, 1x 5 min. Columbus: 5 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 19 612 (i Scotiabank Place).

Målvakter:

Ottawa: Ray Emery 91,7 % istid 65.00 (22 räddningar).

Columbus: Pascal Leclaire 93,1 % istid 65.00 (27 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 0, 3, 0, 0, 26.58

Dick Tärnström, b, Columbus 0, 0, 1, 2, +1, 15.00

Fredrik Modin, f, Columbus 0, 1, 1, 0, 0, 19.16

Matchen: Columbus Blue Jackets fick stopp på Ottawa Senators förstakedja. Det räckte i slutändan för att ta en meriterande 3-2-seger i Scotiabank Place.

– De är ett lag som jobbar hårt i 60 minuter åt båda hållen. De gör inte många mål, men släpper inte heller in många, säger Ottawas forward Cory Stillman till AP om sina övermän.

En Columbusspelare som däremot gör många mål är Rick Nash. Kanadensaren sköt sin 32:a fullträff för säsongen under ordinarie matchtid och var sedan den som avgjorde matchen på straffar när han överlistade Ray Emery i hemmamålet.

23-åringen var taggad över att få spela hockey i hemprovinsen Ontario.

– Jag ser verkligen fram emot det nya spelschemat som de pratar om, där alla möter alla hemma och borta. Jag tycker att det är viktigt för fansen att få se alla lag. Och för kanadensiska grabbar är det alltid speciellt att komma till en sådan här stad, menar han.

Daniel Alfredsson var poänglös för Ottawa. Han har bara svarat för en assist på lagets fem senaste matcher.

Florida–Boston 4-5

(1-0, 3-2, 0-2, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (2.40) Jay Bouwmeester 11 (Bryan Allen, Kamil Kreps).

Andra perioden: 1-1 (1.58) Marco Sturm 20 (Chuck Kobasew, Dennis Wideman), 2-1 (9.32) Steve Montador 6 (Rostislav Olesz, Gregory Campbell), 3-1 (12.11) Rostislav Olesz 10 (Steve Montador, Ruslan Salei), 3-2 (16.13) Dennis Wideman 9 (Marc Savard, Marco Sturm) spel fem mot fyra, 4-2 (19.59) Kamil Kreps 6 (David Booth).

Tredje perioden: 43 (13.10) Zdeno Chara 12 (Marco Sturm, Marc Savard) spel fem mot fyra, 4-4 (14.48) Phil Kessel 15 (David Krejci, Milan Lucic).

Straffar: 4-5 Marco Sturm.

Skott: 27-48 (5-11, 7-19, 13-13, 2-5).

Utvisningar, Florida: 5 x 2 min, 2x 5 min. Boston: 1 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 14 992 (i BankAtlantic Center).

Målvakter:

Florida: Tomas Vokoun 91,7 % istid 65.00 (44 räddningar).

Boston: Tim Thomas 66,7 % istid 40.00 (8 räddningar), Alex Auld 100 % istid 24.55 (15 räddningar).

Magnus Johansson, b, Florida 0, 0, 0, 0, 0, 4.44

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 0, 0, 0, 17.48

Matchen: Florida Panthers kan vara NHL:s mest givmilda lag. Inte minst när det gäller att skänka bort ledningar. I natt lyckades solkatterna ännu en gång förlora – trots att laget gick in i tredje perioden med en tvåmålssledning.

– Vi visste att de haft en hel del tvåmålsledningar som de tappat på sistone. Så när vi gick in i tredje perioden sa vi att det vara var att köra. Det är en grymt skön känsla att ha vunnit här, säger Bostons tyske forward Marco Sturm till AP.

Sturm hade ett mål och två assist under ordinarie matchtid. Pricken över i:et kom dock i straffläggningen, där han säkrade segern åt gästerna.

För Florida var det tredje matchen på rad man gav upp en tvåmålsledning.

– Då kan det inte vara en slump. Vi måste få in i våra huvuden att vi inte kan sitta och vänta på att dåliga saker ska ske, suckar Floridabacken Jay Bouwmeester.

Bostons seger för att laget alltid jämt klamrar sig fast vid en slutspelsplats. Dock bara med en poängs marginal.

N Y Islanders–Tampa 1-0

(0-0, 0-0, 1-0)

Tredje perioden: 1-0 (5.37) Miroslav Satan 14 (Sean Bergenheim, Drew Fata).

Skott: 28-32 (14-7, 7-11, 7-14).

Utvisningar, N Y Islanders: 3 x 2 min. Tampa: 5 x 2 min.

Publik: 12 382 (i Nassau Coliseum).

Målvakter:

N Y Islanders: Rick DiPietro 100 % istid 60.00 (32 räddningar).

Tampa: Karri Rämö 96,4 % istid 59.33 (27 räddningar)

Andreas Karlsson, f, Tampa 0, 0, 0, 0, -1, 9.50

Matchen: Fyra ordinarie backar borta. Ändå var New York Islanders defensiv klockren i nattens seger över Tampa Bay Lightning.

Islanders, som vann sin sjätte raka match, kom till spel utan Andy Sutton, Brendan Witt, Bruno Gervais och Chris Campoli. Ersättarna höll dock måttet och hade god hjälp av målvaktsesset Rick DiPietro, som höll nollan för tredje gången den här säsongen.

– Just när alla har räknat bort oss och det ser ut som om vi inte är med i racet längre, då hittar vi ett sätt att vinna, säger DiPietro till AP apropå den senaste tidens uppryckning.

Islanders har nu bara en poäng upp till en slutspelsplats i Eastern conference. Buffalo, New York Rangers och Boston känner onekligen flåsandet i nacken.

För Tampa Bay Lightning är säsongen snart över om inget radikalt sker. Laget ligger sist i Eastern conference och kan bli säljare inför tisdagens trading deadline.

– Vi måste fortsätta försöka slåss och kämpa, säger backen Dan Boyle, en av spelarna som riskerar att bli bortbytt.

Philadelphia–San José 1-3

(0-1, 1-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (15.56) Jonathan Cheechoo 17 (Joe Thornton, Marc-Edouard Vlasic).

Andra perioden: 1-1 (19.54) Mike Knuble 22 (Stefan Ruzicka, Mike Richards).

Tredje perioden: 1-2 (3.35) Milan Michalek 20 (Joe Thornton, Kyle McLaren), 1-3 (4.17) Douglas Murray 1 (Joe Pavelski, Steve Bernier).

Skott: 27-40 (9-17, 11-12, 7-11).

Utvisningar, Philadelphia: 8 x 2 min, 1x 5 min, 2 x 10 min. San José: 1 x 5 min.

Publik: 19 487 (i Wachovia Center).

Målvakter:

Philadelphia: Martin Biron 92,5 % istid 60.00 (37 räddningar).

San José: Evgeni Nabokov 96,3 % istid 60.00 (26 räddningar).

Douglas Murray, b, San José 1, 0, 4, 0, +1, 20.24

Matchen: Nio raka förluster. Philadelphia Flyers mardrömssvit bara växer. Efter nattens nederlag mot San José har Flyers gått miste om sin slutspelsplats i Eastern conference.

– Vi har mer eller mindre slagit i botten nu. Det är bäst för oss att vända på det här illa kvickt, annars kommer vi inte att hamna på något roligt ställe, konstaterar lagkaptenen Jason Smith, väl medveten om att säsongen kan ta slut redan i början av april.

I nattens match var det Flyers odisciplin som ställde till det. San José hade inte en enda tvåminutersutvisning på hela matchen. Flyers hade sju.

Gästerna lyckades visserligen inte utnyttja något av sina numerära överlägen, men det tvingade Flyers att gå på kort om folk, vilket i slutändan tog ut sin rätt rent fysiskt.

San Josés svenske doldisback Douglas Murray sköt lagets 3-1-mål – hans första fullträff på 115 NHL-matcher.

– Nu är rätt tid att starta en segersvit, sade svensken till AP.

Carolina–Atlanta 5-3

(0-0, 3-2, 2-1)

Andra perioden: 1-0 (2.08) Ray Whitney 25 (Eric Staal), 1-1 (3.48) Eric Perrin 11 (Marian Hossa, Slava Kozlov), 2-1 (4.59) Ryan Bayda 2 (Tim Gleason, Scott Walker), 3-1 (12.25) Sergei Samsonov 7 (Frantisek Kaberle, Trevor Letowski), 3-2 (16.42) Mark Recchi 11 (Ilya Kovalchuk, Marian Hossa) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4-2 (3.51) Scott Walker 7 (Glen Wesley, Trevor Letowski), 5-2 (8.35) Keith Aucoin 4 (Scott Walker, Ryan Bayda), 5-3 (18.37) Todd White 14 (Ilya Kovalchuk, Mark Recchi).

Skott: 46-28 (21-5, 15-16, 10-7).

Utvisningar, Carolina: 2 x 2 min. Atlanta: 4 x 2 min.

Publik: 13 548 (i RBC Center).

Målvakter:

Carolina: Cam Ward 89,3 % istid 60.00 (25 räddningar).

Atlanta: Kari Lehtonen 89,1 % istid 58.51 (41 räddningar).

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 2, 0, 0, 18.52

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 1, 0, 0, 24.38

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, 0, 25.18

Matchen: Bara ett av lagen i Southeast division lär gå till slutspel. Därför är samtliga inbördes mötena under sluttampen av grundserien fyrapoängsmatcher.

Att Peter Laviolette, coach för Carolina, är nöjd man just nu är följaktligen ingen tillfällighet.

– Av de sex senaste matcherna har vi spelat bra i fem, säger amerikanen efter två säkrade poäng och en utökad divisionsledning.

Carolina, som är kraftigt skadedrabbat just nu, fick fina insatser från flera av ”ersättarna”. Ryan Bayda, som kallats upp från AHL för att ta upp en plats i truppen, svarade för ett mål och en assist. Keith Aucoin, en snarlik spelare, satte 5-2 som försäkrade segern medan den av Chicago dumpade Sergei Samsonov också blev målskytt.

Bäst i gästande Atlanta var målvakten Kari Lehtonen, men hans storspel räckte bara i en period. Carolina vann skotten med 21-5 i första perioden – utan att göra mål.

– Hela första perioden var ett stort skämt, jag vet inte varför vi inte var beredda att spela, suckar Lehtonen, som tvingades rädda 41 skott.

Atlanta har i och med förlusten sex poäng upp till en slutspelsplats och sju till divisionsledande Carolina.

Toronto–Buffalo 1-5

(0-1, 1-3, 0-1)

Första perioden: 0-1 (2.36) Brian Campbell 5 (Jaroslav Spacek, Adam Mair).

Andra perioden: 0-2 (0.59) Thomas Vanek 26 (Jaroslav Spacek, Brian Campbell) spel fem mot fyra, 1-2 (2.38) Pavel Kubina 5 (Tomas Kaberle, Vesa Toskala) spel fem mot fyra, 1-3 (8.59) Ales Kotalik 15 (Thomas Vanek, Toni Lydman), 1-4 (14.49) Derek Roy 23 (Thomas Vanek, Jason Pominville) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-5 (19.07) Ales Kotalik 16 (Paul Gaustad).

Skott: 35-23 (14-9, 8-10, 13-4).

Utvisningar, Toronto: 6 x 2 min. Buffalo: 6 x 2 min.

Publik: 19 467 (i Air Canada Center).

Målvakter:

Toronto: Vesa Toskala 81,8 % istid 58.16 (18 räddningar).

Buffalo: Ryan Miller 97,1 % istid 60.00 (34 räddningar).

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 0, 0, 0, 8.03

Mats Sundin, f, Toronto 0, 0, 5, 4, -2, 18.32

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 1, 0, 0, 18.24

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 1, 2, +1, 19.44

Matchen: Tar sig Buffalo till slutspel kan man tacka en enda man – Thomas Vanek. Efter en minst sagt medioker första halva på säsongen har den begåvade österrikaren exploderat den sista månaden. 24-åringen, som gjorde 48 mål i fjol och skrev ett jättekontrakt med Buffalo efter att Edmonton trissat upp priset, följde upp gårdagens hattrick mot Tampa med att göra tre nya poäng när Toronto kördes över i Air Canada Centre.

På elva matcher under februari månad har Vanek gjort 12 mål och 15 poäng.

Mot Toronto var Buffalo utspelat under långa stunder. Men hemmalagets dåliga tålamod och förmåga att bränna klara målchanser gav Buffalo möjlighet att kontra hem matchen – med råge.

– Vi klev fram vid rätt tidpunkt. Det betyder inte att vi är klara för slutspel ännu, men vi har i alla fall satt oss i en sits där vi har en bra chans, säger målvakten Ryan Miller till AP.

Torontocoachen Paul Maurice skaffar sig fler och fler gråa hårstrån i Torontos bås. Efter ett par fina insatser gjorde hans ojämna lag återigen en riktigt platt match och fick se sig ordentligt utbuat av den kräsna hemmapubliken.

– Jag tycker inte att vi hade tillräckligt mycket iver med pucken. Vi hade tre-mot-en-lägen där vi åkte offside, det kan man inte göra i den här typen av matcher, säger Maurice.

Montréal–Pittsburgh 4-5

(0-2, 2-1, 2-2)

Första perioden: 0-1 (6.46) Ryan Whitney 12 (Evgeni Malkin, Petr Sykora), 0-2 (18.47) Jarkko Ruutu 2 ( - ).

Andra perioden: 1-2 (3.27) Saku Koivu 12 (Sergei Kostitsyn, Ryan O’Byrne), 1-3 (6.59) Ryan Malone 20 (Ryan Whitney, Petr Sykora) spel fem mot fyra, 2-3 (18.07) Chris Higgins 19 (Alexei Kovalev, Andrei Markov) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-3 (0.21) Michael Ryder 12 (Mark Streit, Josh Gorges), 4-3 (3.25) Roman Hamrlik 4 (Saku Koivu, Alexei Kovalev) spel fem mot fyra, 4-4 (10.22) Evgeni Malkin 35 (Ryan Malone), 4-5 (10.58) Sergei Gonchar 10 (Ryan Whitney, Evgeni Malkin) spel fem mot fyra.

Skott: 21-30 (8-15, 7-8, 6-7).

Utvisningar, Montréal: 4 x 2 min, 1x 5 min, 1 x 10 min. San José: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter:

Montréal: Cristobal Huet 83,3 % istid 58.42 (25 räddningar).

Pittsburgh: Dany Sabourin 81 % istid 60.00 (17 räddningar).

Matchen: Det blev ingen ny mirakelvändning för Montréal Canadiens. I stället gav man upp två sena mål och förlorade nattens hemmamöte med formstarka Pittsburgh Penguins.

Inte helt oväntat var den poängligaledande ryssen Evgeni Malkin mannen bakom segern. Den stekhete 21-åringen gjorde ett mål och två assist på Montréal och har nu fyra poäng till godo på landsmannen Alexander Ovechkin, Washington, i poängligan.

– Jag har sagt det förr, jag spelade med honom under lockouten och vet vad han är kapabel till. Han lever upp till sin potential med mer istid och fler chanser och det här rä vad jag förväntar mig av honom. Jag är inte överraskad, säger nattens segerskytt, backveteranen Sergei Gonchar om Malkin till AP.

Gonchar, som jagar skadade Nicklas Lidström i backarnas poängliga, noterades för sin 600:e NHL-poäng när han satte 5-4-målet bakom Montréalkeepern Cristobal Huet i powerplay.

– Det är sådant som händer när man har spelat i ligan ett tag, säger den ryske backen, som även representerat Washington och Boston under sin karriär.

– Jag har haft tur som spelat med bra spelare båda i Washington och här, och även fått hålla mig frisk hela karriären.

Pittsburgh delar nu förstaplatsen i Pacific division med New Jersey Devils. Båda lagen har 75 poäng – precis som Montréal.

Nashville–Vancouver 2-3

(0-1, 1-1, 1-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (19.08) Mason Raymond 6 (Ryan Shannon, Matt Cooke).

Andra perioden: 1-1 (5.42) Jason Arnott 22 (J.P. Dumont, Marek Zidlicky) spel fem mot tre, 1-2 (12.49) Alexander Edler 6 (Mason Raymond, Ryan Shannon) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-2 (13.58) Marek Zidlicky 5 (David Legwand, Jason Arnott) spel fem mot fyra.

Straffar: 2-3 Mason Raymond.

Skott: 51-30 (17-11, 12-7, 16-9, 6-3).

Utvisningar, Nashville: 6 x 2 min, 1x 5 min. Vancouver: 9 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 113 (i Sommet Center).

Målvakter:

Nashville: Chris Mason 93,3 % istid 65.00 (28 räddningar).

Vancouver: Roberto Luongo 96,1 % istid 65.00 (49 räddningar).

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 0, 2, 2, 0, 25.49

Alexander Edler, b, Vancouver 1, 0, 2, 0, 0, 24.01

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 0, 0, 2, 0, 17.51

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 0, 1, 4, 0, 19.53

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 2, 2, 0, 17.29

Matchen: Ruskigt utspelat i Nashville. Då kan Vancouver Canucks vara glada att de har NHL:s kanske bästa målvakt i Roberto Luongo. Den 28-årige franskkanadensaren räddade smått otroliga 49 skott när Canucks stal två poäng av Nashville Predators i Sommet Center.

– Den här matchen tillhörde Robert helt och hållet. Och vi tänker inte be om ursäkt för det, alldeles för många gånger den här säsongen är det vi som har spelat ut våra motståndare och ändå förlorat, säger Canucks coach Alain Vigneault till AP.

Offensivt var rookieforwarden Mason Raymond den som kom till gästernas undsättning. Han gjorde ett mål och en assist under ordinarie matchtid och svarade dessutom för det matchvinnande straffmålet.

– När du får med dig ett mål växer självförtroendet och det kan bära dig rätt långt, säger den Calgaryfödde 22-åringen.

Nashvillespelarna kunde inte annat än att skaka på huvudet åt det som inträffade i hemmaarenan. Forwarden J.P. Dumont försökte hitta ljus i mörkret.

– Det jag gillar med den här matchen är att ingen är nöjd med en poäng. Det finns en hel del frustration i vårt omklädningsrum just nu.

Vancouvers svenske rookieback Alexander Edler sköt sitt sjätte mål för säsongen i powerplay i den andra perioden. Jämtlänningens direktskott efter Mason Raymonds passning fann luckan mellan Nashvillemålvakten Chris Masons benskydd.

Los Angeles–St. Louis 5-1

(0-0, 4-0, 1-1)

Andra perioden: 1-0 (6.43) Anze Kopitar 26 (Patrick O’Sullivan, Lubomir Visnovsky) spel fem mot fyra, 2-0 (8.19) Alexander Frolov 17 (Mike Cammalleri, Patrick O’Sulivan), 3-0 (10.55) Alexander Frolov 18 (Patrick O’Sullivan, Mike Cammalleri), 4-0 (13.23) Patrick O’Sullivan 15 (Brad Stuart, Anze Kopitar) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5-0 (3.31) Alexander Frolov 19 (Mike Cammalleri, Patrick O’Sullivan), 5-1 (15.58) Martin Rucinsky 5 (Lee Stempniak, Erik Johnson) spel fem mot fyra.

Skott: 28-33 (5-13, 15-11, 8-9).

Utvisningar, Los Angeles: 3 x 2 min, 1x 5 min. St. Louis: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 14 132 (i Staples Center).

Målvakter:

Los Angeles: Dan Cloutier 97 % istid 60.00 (32 räddningar).

St. Louis: Manny Legace 78,9 % istid 33.23 (15 räddningar). Curtis Beckford-Tseu 88,9 %istid 26.37 (8 räddningar).

Matchen: Patrick O’Sullivan är på väg mot sitt stora NHL-genombrott. I natt svarade den 23-årige amerikanen för hela fem poäng (1+4) när han var involverad i samtliga mål i 5-1-segern över St. Louis Blues.

O’Sullivan draftades ursprungligen av Minnesota Wild i andra rundan 2003. Han skulle antagligen ha gått betydligt tidigare om det inte vore för en rätt skrämmande familjesituation. Centern växte nämligen upp med en far som misshandlade honom fysiskt och verbalt när han inte levde upp till kraven på isen. Efter att situationen eskalerat under en match i den kanadensiska juniorligan OHL polisanmälde Patrick O’Sullivan sin far, som dömdes och fick besöksförbud.

Efter ett par tröga säsonger som senior har det lossnat för den unge O’Sullivan. Efter nattens fina poängskörd har han svarat för 38 poäng (15+23) på 63 matcher.