Matchfakta 13/3

Philadelphia–Toronto 2-3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

(1-2, 1-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (3.55) Ian White 4 (Carlo Colaiacovo, Jason Blake), 1-1 (6.43) Jeff Carter 27 ( - ), 1-2 (11.54) Alexej Ponikarovskij 16 (Dominic Moore, Bryan McCabe).

Andra perioden: 2-2 (10.41) Mike Knuble 26 (Kimmo Timonen, Daniel Briere) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 2-3 (1.09) Pavel Kubina 9 (Tomas Kaberle, Alexander Steen) spel fem mot fyra.

Skott: 20-31 (7-12, 7-10, 6-9).

Utvisningar, Philadelphia: 7 x 2 min. Toronto: 5 x 2 min.

Publik: 19 642 (i Wachovia Center).

Målvakter:

Philadelphia: Martin Biron 90,3% istid 59.20 (28 räddningar).

Toronto: Vesa Toskala 90 % istid 59.48 (18 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 0, 0, 0, 11.59

Mats Sundin, f, Toronto 0, 0, 0, 0, 0, 4.57

Alexander Steen, f, Toronto 0, 1, 7, 0, 0, 19.55

Matchen: Även utan Mats Sundin under stora delar av nattens match kunde Toronto Maple Leafs bärga sin andra seger på två dagar över Philadelphia Flyers. Lagkaptenen, som fick sin nio matcher långa poängsvit förstörd, försvann med en sträckt ljumske sent i den första perioden och återkom aldrig. 37-åringens skada rapporteras vara av det milda slaget och allt tyder på att han är tillbaka i spel lagom till lördagens möte med Buffalo.

– Han är ledaren för vår klubb, det råder det ingen tvekan om, men nu klev alla fram för att få jobbet gjort i hans frånvaro, säger backen Ian White till AP.

En som klev fram lite extra för andra natten i rad var en annan back, Pavel Kubina. Tjecken sköt segermålet för Toronto natten mot onsdag. I natt gjorde han om bedriften. 1.09 in i sista perioden skickade 30-åringen in 3-2-målet med ett tungt slagskott.

– Det handlar om självförtroende och han trivs med pucken just nu. Han skjuter hårt och har spelat bra, berömmer coachen Paul Maurice.

Tack vare sina båda segrar över Flyers har Maple Leafs tajtat till Eastern conference. Laget är nu fem poäng efter Flyers, som har den sista slutspelsplatsen. Med i racet om åttondeplatsen finns dock även Buffalo, Washington och Florida.

Washington–Calgary 3-2

(1-1, 1-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (0.53) Viktor Kozlov 15 (Nicklas Bäckström, Jeff Schultz), 1-1 19.15) Jarome Iginla 42 (Dion Phaneuf) spel fem mot tre.

Andra perioden: 1-2 (8.57) Kristian Huselius 23 (Jarome Iginla, Dion Phaneuf) spel fem mot fyra, 2-2 (17.55) Alexander Ovetjkin 55 (Alexander Semin, Mike Green) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-2 (18.06) Alexander Ovetjkin 56 (Mike Green, Eric Fehr) spel fem mot fyra.

Skott: 34-26 (8-17, 18-7, 8-2).

Utvisningar, Washington: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Calgary: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 560 (i Verizon Center).

Målvakter:

Washington: Olaf Kölzig 92,3% istid 60.00 (24 räddningar).

Calgary: Miikka Kiprusoff 91,2 % istid 58.57 (31 räddningar).

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 1, 1, 0, +1, 20.27

Kristian Huselius, f, Calgary 1, 0, 3, 4, -1, 18.48

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 0, 0, 0, 7.57

Matchen: Washington Capitals målvakt Olaf Kölzig nådde i natt sin 300:e NHL-seger. Den kan han tacka Alexander Ovetjkin för. Med två mål vände den energiske ryssen hemmamötet med Calgary Flames och förde Washington till en nödvändig seger i jakten på en slutspelsplats.

– Det var stort att vinna den här matchen. Det var viktigt för oss att bli av med helgens demoner och gå framåt, säger veteranmålvakten till AP och syftar på söndagens 2-4-förlust mot Pittsburgh Penguins där ett sent självmål av Nicklas Bäckström sänkte Capitals.

”Bäckis” tog tidig revansch för sitt misstag då han spelade fram Viktor Kozlov till lagets 1-0-mål redan i första minuten av matchen.

Även Kristian Huselius kom med i målprotokollet. Calgaryforwarden sköt sitt andra mål på lika många matcher efter att ha gått mållös från 20 raka matcher.

Pittsburgh–Buffalo 7-3

(1-0, 2-0, 4-3)

Första perioden: 1-0 (3.30) Tyler Kennedy 9 (Pascal Dupuis).

Andra perioden: 2-0 (6.35) Jeff Taffe 5 (Darryl Sydor, Kris Letang), 3-0 (18.08) Sergej Gonchar 11 (Ryan Whitney, Petr Sykora) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4-0 (0.56) Petr Sykora 23 (Ryan Malone, Sergej Gonchar) spel fem mot fyra, 4-1 (3.02) Jochen Hecht 18 (Mike Weber, Maksim Afinogenov), 4-2 (5.11) Dan Paille 15 (Derek Roy, Henrik Tallinder) spel fyra mot fem, 5-2 (8.56) Jevgenij Malkin 39 (Darryl Sydor, Tyler Kennedy) spel fem mot fyra, 6-2 (10.03) Chris Minard 1 (Jordan Staal, Ryan Stone), 6-3 (10.49) Dan Paille 16 (Steve Bernier), 7-3 (13.23) Kris Letang 6 (Tyler Kennedy, Pascal Dupuis).

Skott: 36-32 (7-9, 14-10, 15-13).

Utvisningar, Pittsburgh: 2 x 2 min, 1 x 5 min, 1 matchstraff. Buffalo: 6 x 2 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena).

Målvakter:

Pittsburgh: Ty Conklin 90,6% istid 60.00 (29 räddningar).

Buffalo: Ryan Miller 81,3 % istid 49.59 (26 räddningar), Jocelyn Thibault 75 % istid 9.57 (3 räddningar).

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 1, 0, 2, +1, 20.38

Matchen: Ännu en gång fick Pittsburgh Penguins klara sig utan Sidney Crosby. Ännu en gång gick det galant.

Den 20-årige lagkaptenen kände av sin skadade fotled, som fick honom att missa 21 matcher tidigare i år, på onsdagens morgonträning och valde att avstå från spel i mötet med Buffalo Sabres.

I Crosbys frånvaro klev en hel drös andra spelare fram. Precis som var fallet under hans tidigare frånvaro. Exempelvis svarade rookieforwarden Tyler Kennedy för tre poäng (1+2) medan en annan nykomling, Chris Minard, noterades för sitt allra första NHL-mål.

– Jag tror killarna känner att även när vi har en del spelare borta så känner de sig bekväma med vad de kan göra och vet att de kan producera, säger målvakten Ty Conklin till AP.

Förutom många mål bjöd matchen även på en otäck incident när Pittsburghs Georges Laraque sänkte Buffalobacken Nathan Paetsch med en armbågstackling. Laraque fick matchstraff medan Paetsch tvingades lämna matchen med en hjärnskakning.

Det var andra matchen i rad som snart 25-årige Paetsch åkte på en tuff smäll. Mot New York Rangers senast blev han riktigt hårt tacklad av Sean Avery och liggande på isen samtidigt som Rangers gjorde ett av sina mål i 3-2-segern.

Buffalos coach Lindy Ruff vill se Laraque avstängd för överfallet.

– Det var oerhört fult, säger Ruff. Hur skulle det inte vara en avstängning, att få en armbåge på hakan och bli knockad? Någon måste förklara för mig hur det inte skulle kunna vara det.

Florida–N Y Islanders 4-2

(0-0, 1-1, 3-1)

Andra perioden: 0-1 (0.28) Bill Guerin 22 (Richard Park, Jeff Tambellini), 1-1 (1.23) Kamil Kreps 7 (Ville Peltonen, Radek Dvorak).

Tredje perioden: 2-1 (1.05) Stephen Weiss 12 (Brett McLean, Jay Bouwmeester), 2-2 (7.18) Blake Comeau 6 (Mike Comrie, Bryan Berard) spel fem mot fyra, 3-2 (8.22) Karlis Skrastins 2 ( - ), 4-2 (19.11) Brett McLean 14 (Nathan Horton) spel fem mot sex, mål i tom kasse.

Skott: 32-29 (7-17, 11-7, 14-5).

Utvisningar, Florida: 3 x 2 min. N Y Islanders: 2 x 2 min.

Publik: 15 233 (i BankAtlanric Center).

Målvakter:

Florida: Tomas Vokoun 93,1% istid 60.00 (27 räddningar).

N Y Islanders: Rick DiPietro 90,3 % istid 59.35 (28 räddningar).

Magnus Johansson, b, Florida 0, 0, 4, 2, -1, 19.47

Matchen: Det finns osannolika matchhjältar. Florida Panthers lettiske back Karlis Skratins är en av dem. Den 33-årige backen, som kom till Panthers från Colorado Avalanche i utbyte för Ruslan Salei vid trading deadline, är en av dem. På sina två senaste säsonger har veteranen gjort ett mål. I natt kom det andra.

Skrastins, en defensivspecialist, sköt Panthers matchvinnande 3-2-mål halvvägs in i den tredje perioden.

– Jag tänkte bara se till att få ned pucken i hörnet, men någon skrek att jag hade tid på mig, så jag utnyttjade den. Först tänkte jag passa till Jay (Bouwmeester), men jag bara sköt och det blev ett bra skott, berättar Skarstins för AP.

Pucken gick förbi New York Islanders keeper Rick DiPietro, något som gladde Skrastins lagkamrater.

– Det är härligt att se att en kille som han får göra ett så viktigt mål, tycker backkollegan Bryan Allen. Ända sedan han kom hit har han kämpat och offrat kroppen varje kväll för lagets bästa. Det är trevligt att en sådan kille kan bli belönad lite då och då.

Segern var Floridas femte raka och laget är liksom Toronto och Washington nu bara fem poäng från den sista slutspelsplatsen i Eastern conference.

För Islanders ser loppet ut att vara kört. Med tio matcher kvar är laget åtta poäng efter Philadelphia Flyers.

– Innan vi är matematiskt borta kommer killarna i det här omklädningsrummet att ge allt. Det är ingen som kommer lägga sig ned och dö, lovar forwarden Blake Comeau.

Chicago–Carolina 0-3

(0-3, 0-0, 0-0)

Första perioden: 0-1 (8.57) Erik Cole 20 (Sergei Samsonov, Eric Staal) spel fem mot fyra, 0-2 (10.39) Matt Cullen 13 (Eric Staal) spel fem mot fyra, 0-3 (12.45) Eric Staal 34 (Joe Corvo, Tuomo Ruutu).

Skott: 25-32 (10-14, 6-8, 9-10).

Utvisningar, Chicago: 6 x 2 min. Carolina: 5 x 2 min.

Publik: 18 210 (i United Center).

Målvakter:

Chicago: Corey Crawford 90,6% istid 60.00 (29 räddningar).

Carolina: Cam Ward 100 % istid 59.51 (25 räddningar).

Niklas Hjalmarsson, b, Chicago 0, 0, 0, 0, 0, 16.25

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 1, 0, 0, 14.59

Matchen: Tre snabba mål satte Carolina Hurricanes i förarsätet. Därefter såg målvakten Cam Ward till att stänga igen kassen och leda laget till en klar 3-0-seger över Chicago Blackhawks.

– Det var en stabil insats av hela laget. Vi ville få en bra start eftersom vi visste att de spelade mot Detroit i går, säger Carolinas Eric Staal till AP.

Staal låg bakom allt i offensiv väg för Carolina. Han spelade fram till de två första målen innan han avrundade målskyttet med att själv göra 3-0.

– Vi skaffade oss powerplay, utnyttjade dem och bara malde på. Det var en viktig bortaseger för oss.

Chicagos coach Denis Savard var av förklarliga skäl inte lika road över matchutgången som Eric Staal.

– Vi praktiskt taget gav dem tre mål. Vi kan inte hålla på att ge chanser till en kille som Staal för han kommer att utnyttja dem, suckade Savard.

Chicago kom till spel utan backen James Wisniewski. Han stängdes på onsdagskvällen av i en match av NHL-ledningen för sin crosschecking i nacken på Detroits Mikael Samuelsson.

Anaheim–Vancouver 4-1

(3-1, 1-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (10.53) Todd Marchant 8 (Chris Kunitz, Jonas Hiller), 2-0 (13.17) Travis Moen 3 (Todd Marchant, Sean O’Donnell) spel fyra mot fem, 3-0 (16.49) Rob Niedermayer 6 (Travis Moen, Samuel Påhlsson), 3-1 (17.45) Mason Raymond 9 (Brendan Morrison) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 4-1 (4.03) Doug Weight 10 (Teemu Selänne, Ryan Getzlaf) spel fem mot fyra.

Skott: 31-31 (12-10, 12-11, 7-10).

Utvisningar, Anaheim: 6 x 2 min. Vancouver: 4 x 2 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center).

Målvakter:

Anaheim: Jonas Hiller 96,8% istid 59.55 (30 räddningar).

Vancouver: Roberto Luongo 78,9 % istid 23.45 (15 räddningar), Curtis Sanford 100 % istid 35.46 (12 räddningar).

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 1, 4, +1, 0, 18.41

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 0, 0, 0, -1, 14.26

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 1, 0, -2, 22.24

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 0, 4, 0, -2, 17.20

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 0, 1, 0, -2, 18.04

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 2, 0, -1, 15.24

Matchen: De regerande Stanley Cup-mästarna Anaheim Ducks har bara nio matcher kvar innan slutspelet tar vid. Då passar lagets i fjol så effektiva checking line med Samuel Påhlsson, Rob Niedermayer och Travis Moen på att vässa formen.

Trion, som var för sig inte haft någon lyckad säsong på grund av skador, har börjat hitta tillbaka till fjolårsformen de senaste matcherna. Mot Vancouver Canucks lyckades den i grunden defensiva enheten även hitta målet två gånger då både Moen och Niedermayer registrerades som målskyttar.

Påhlsson, som missat 26 matcher på grund av ljumsk- och magmuskelkrångel den här säsongen, noterades för en assist och har därmed gjort poäng i tre raka matcher. En för honom oöverträffad svit den här säsongen.

I Vancouver byttes målvakten Roberto Luongo ut efter att ha släppt in fyra mål på 19 skott. Ersättaren Curtis Sanford spikade igen.