Efter kaoset – målregeln ändras
Uppdaterad 2019-08-16 | Publicerad 2019-06-25
Svenska Ishockeyförbundet har gått ut med nya regler för kommande säsongen.
Mest anmärkningsvärt är att det omdiskuterade målområdet får ökad betydelse.
– Vi vill att det ska bli mer konsekvent för publiken, lagen och domarna, säger domaransvarige Joel Hansson.
Förra ishockeysäsongen präglades mycket av efterspel kring tilldömda och bortdömda mål efter kontakt med målvakterna.
Bland annat i SM-slutspelet när domarna dömde bort ett Färjestad-mål efter att Linus Johansson stötte till Djurgårdens Adam Reideborns plockhandske, och där de godkände ett mål av HV71 när Mattias Tedenby var på Färjestads Adam Werners plock.
Det var vid upprepade tillfällen närmast kaos på och utanför isen och mycket starka känslor bland aktiva och supportrar.
Svenska Ishockeyförbundet har bland annat samlat alla målvaktstränarna i SHL och landslagen och tagit dem till hjälp för att göra regeln tydligare.
– Om en målvakt uppenbart störs inne i målområdet så ska mål underkännas. Om målvakten väljer att ta en position så att han eller hon störs med vissa delar av kroppen utanför målområdet så krävs det en förseelse som betyder utvisning för att målet ska underkännas, säger Joel Hansson.
Fortfarande bedömning
Svenska Ishockeyförbundet skriver själva: ”Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.”
– Det är fortfarande inte svart eller vitt, det handlar om olika grader av kontakt. Nu ska i alla fall regeln vara tydligare för alla och förhoppningsvis inte skapa lika mycket diskussion, säger Joel Hansson.
Om målvakten har plockhandsken utanför målområdet är det alltså tillåtet för utespelare att ha kontakt.
Regeluppdateringen är också tänkt att ge fler mål i matcherna.
– Vi vill hålla spelarna längre från målområdet och få ett tydligare moment, det kommer att gynna returtagningen. Vi har sett att returtagningen har blivit lidande när spelarna hamnat för nära målvakten och målet, säger Joel Hansson.
Ny icingregel
En annan anmärkningsvärd ändring i reglerna är nya termen ”late hit” i stället för interference när en spelare som precis har spelat ifrån sig pucken blir tacklad.
– Vi vill komma åt de sena farliga tacklingarna. Regeln är densamma, men med en egen benämning så får vi större fokus på den, säger Joel Hansson.
Icingregeln görs om så att om det är en jämn kamp om att nå pucken så slås icingen av.
– Det kommer att gynna aggressiv attackhockey. Lagen ska våga chansa, spela på gränsen och sätta press, vi vill belöna offensiv anfallshockey, säger Joel Hansson.
Utöver de största regeländringarna medan har språket i regelboken uppdaterats för att vara helt könsneutralt.