HV71 är klart för SM-final.

Laget avfärdade enkelt Skellefteå i semifinal fem och vann med 4–1.

– Fantastiskt, säger målvakten Stefan Liv.

De fyra första semifinalerna mellan Skellefteå och HV71 var samtliga jämna historier.

Men i kväll var det inget tvekan om vilket lag som var det bättre laget. Det var ingen tvekan om vilket lag som skulle vinna och ta sig till 2010 års SM-final.

Tidig ledning

HV tog redan efter 3.24 ledningen med 1–0 i power play genom Pasi Puistola, och fem minuter senare gjorde laget 2–0.

HV var under större delen av matchen, bortsett från kortare stunder, fullkomligt överlägset, och gick upp till 4–0 innan Skellefteå 14.11 in i den andra perioden kunde reducera genom backen Tim Erixon.

– Vi var lite effektivare, för första gången i slutspelet, säger HV71:s målvakt Stefan Liv till Canal Plus.

Men närmare än så kom aldrig Skellefteå. Laget fick visserligen ett drömläge att få en perfekt start i den tredje perioden då de efter 1.30 fick ett tillfälle att spela fem mot tre i 1.38, men deras power play var, som så ofta annars, väldigt uddlöst.

Tog ut målvakten

Laget gjorde ett sista försök att komma tillbaka då de tog ut målvakten med 5.53 kvar, men lyckades aldrig reducera, mycket tack vare en storspelande Stefan Liv i HV-målet.

– Det gick bra i dag, det var bästa matchen på ett tag. Det var nog mest att göra i slutspelet, säger Liv.

HV71 är därmed klart för sin tredje raka SM-final.

– Fantastiskt. Kul att få vara med. Jättestarkt av oss, säger Liv till Canal Plus.