Publicerad 2017-12-20

AIK hade fyra raka bortaförluster inför mötet mot Almtuna – med fem raka segrar i ryggen.

Då kom dubbla trendbrott.

Stockholmarna vann med klara 4–1 i Uppsala.

AIK hade inte vunnit på bortaplan i hockeyallsvenskan sedan den åttonde november när Tingsryd besegrades med 3–0 nere i Småland.

Men mot seriens formstarkaste lag, Almtuna med fem raka segrar, kom logiskt nog trendbrottet.

Nyströms första mål

Stockholmarna tog ledningen genom Anton Holm redan efter 55 sekunder och när Eric Castonguay och Christan Sandberg sedan utökade i mittenakten sedan Jonathan Léman dragit på sig ett matchstraff för interference var matchen över.

Hemmalaget reducerade i den tredje perioden innan nyförvärvet Erik Nyström satte slutresultatet till 4–1 med sitt första mål i AIK-tröjan när drygt tio minuter återstod av matchen.

Segern innebär att AIK klättrar till en sjundeplats efter att alla lag spelat 28 omgångar.

– Jag tycker känslan och spelet har en stigande kurva. Tidigare har det blivit lite mer bra varannan match, blandat med mindre bra matcher. I dag gjorde vi en jäkligt bra match, säger Christian Sandberg.

Nicklas Heinerö blev matchvinnare för Södertälje när han sköt in den avgörande straffen hemma mot Tingsryd i Scaniarinken efter 3–3 under ordinarie speltid. Det här var också Rögle-målvakten Ville Kolppanens debutmatch i SSK sedan utlåningen förra veckan. Finländaren räddade 19 av 22 bortaskott.

Serieledarna Timrå åkte på pumpen borta mot IK Pantern. Malmö-lånet Lukas Haudum sköt in avgörandet 2.02 in i förlängningen, assisterad av backen Tobias Ekberg.