Svensktrion ska bära Columbus

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-11

Laget siktar mot sitt första slutspel

Columbus Blue Jackets har aldrig gått till NHL-slutspel. Men med svensk hjälp kan det gå vägen.

I nattens 5-4-seger över Dallas Stars var lagets blågula trio i högsta grad involverad.

Kristian Huselius stötte in ett mål direkt.

Det är åtta år sedan Columbus Blue Jackets introducerades i NHL. Sedan dess har hockeyfansen i Ohio vant sig vid att säsongen tar slut redan i april.

I somras lanserade klubbens general manager Scott Howson en storsatsning för att få stopp på den dystra sviten utan slutspelshockey. Bland annat värvades Kristian Huselius från Calgary medan backen Christian Bäckman kom till klubben i en trade med New York Rangers.

I natt debuterade svenskarna i bortamötet med Dallas Stars. Det blev omedelbar succé.

Huselius gjorde mål direkt för sin nya klubb när han stötte in en retur till 2-2 tidigt i den tredje perioden. Kort därpå var Fredrik Modin, som missade alla utom 23 matcher förra säsongen på grund av skador, med i förarbetet till Andrew Murrays 3-2. Columbus hann även gå upp till 4-2 innan Dallas fick nytt liv. Mål av Brad Richards och Trevor Daley tog matchen till förlängning. Där fick Columbus sista ordet när storstjärnan Rick Nash satte 5-4. Delaktig i förarbetet var Christian Bäckman, som därmed såg till att alla tre Columbussvenskar kom med i poängprotokollet.

Joel Lundqvist hade en assist för Dallas, som även hade Loui Eriksson och Nicklas Grossman på isen. Omtalade rookien Fabian Brunnström var dock petad.

I Atlanta vande vi oss förra säsongen med att se Tobias Enström bidra med många poäng från blålinjen. I nattens 7-4-seger över Washington Capitals var det emellertid veteranen Niclas Hävelid som var på poänghumör.

35-åringen svarade för tre passningspoäng i den målrika tillställningen. Enström bidrog med en assist medan Michael Nylander och Nicklas Bäckström hade varsin för Washington.

Förra säsongens mål- och poängkung Alexander Ovetjkin lämnade dock isen helt poänglös.

Patrik Berglund fick inleda NHL-karriären med en seger – och en passningspoäng. Den 20-årige västeråsaren var med i förarbetet till veteranen Keith Tkachuks 4-2-mål i 5-2-segern över Nashville Predators i natt.

Berglund fick bara drygt tolv minuters istid, hann skjuta ett skott på mål och vann 67 procent av sina tekningar.

I Nashville fick en annan svensk debutant, Patric Hörnqvist, lämna isen som poänglös förlorare. 21-åringen spelade 15.43 minuter i premiären.

Niclas Wallin och hans Carolina Hurricanes fick också en bra start på säsongen. Carolina besegrade Florida Panthers med 6-4 sedan Wallin bidragit med förarbetet till Dan LaCoutures matchvinnande 5-3-mål.

Den 33-årige backen från Boden spelade 21.50 – näst mest i Carolina efter det finska nyförvärvet från Edmonton, Joni Pitkänen.