Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Så sänktes klassikern

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-22

Björklövens legendarer ger tuff kritik efter konkursen

Björklövens guldlag 1987.

Från SM-guld 1987 till konkurs 2010.

En av landets mest folkkära föreningar gick i graven i går.

– Det känns ända in i hjärtat, säger Björklöven-legendaren Tore Öqvist.

Länge såg Björklöven ut att reda ut den ekonomiska kris som plågat föreningen under våren.

Den 1 april avvärjdes det första hotet om konkurs när tingsrätten i Umeå godkände Björklöven AB:s ansökan om en företagsrekonstruktion. Finansmannen Leif Danielsson satsade tre miljoner, en annan finansiär lika mycket – och klubbens skuldberg på 4,4 miljoner kronor såg ut att saneras.

Tre veckor senare hade styrelsen misslyckats med att genomföra en rekonstruktion – och en av svensk idrotts mest anrika klubbar gått i graven.

– Det har ju varit på gång en tid. Man har läst i tidningarna om det som hänt och förstått att det har gått åt fel håll. Men man har ändå inte velat tro på att det skulle vara så allvarligt, och det är förstås fruktansvärt tråkigt att det gick så här långt, säger Tore Öqvist.

Den store lille liraren från Malmberget är en av Björklövens största spelare genom tiderna och hans tröja med nummer 27 på ryggen har hissats till taket i Umeå Arena.

1987 var han också en del av det lag som tog klubbens hittills enda SM-guld.

Året därpå spelade han återigen final med ett brandskattat Löven. Väl där tog Färjestad revansch för förlusten året innan – och efter säsongen tvingade Tore Öqvists trasiga knän honom att lägga av.

Blev ett jojo-lag

Från sidan fick Öqvist sedan se på när Umeålaget åkte ur högsta serien på våren 1989, för att aldrig riktigt komma tillbaka till finrummet igen.

– Vi var något av ett jojo-lag på 1970-talet som åkte upp och ner ur elitserien. Men när vi gick till final 1982 byggdes det upp ett intresse för hockeyn i Umeå som höll i sig i flera år. Vi hade ett riktigt bra lag när vi vann guld 1987, och det var egentligen en större överraskning när vi tog silver året därpå eftersom vi tappat så många spelare. Man började ana att det skulle gå lite sämre när så många försvann, säger Tore Öqvist.

Och sämre skulle det gå för Björklöven.

1990-talet var miserabelt.

Två gånger tog man sig visserligen tillbaka till elitserien – 1993 och 1998 – men båda sejourerna blev ettåriga.

2001/2002 gjorde laget sin senaste säsong i högsta serien. Därefter har klubben huserat i allsvenskan. Till en början var man ett givet kvalserielag, på senare år kämpade man för sin existens. Men de ekonomiska problemen har ständigt varit närvarande.

– Genom hela min karriär har Björklöven haft ekonomiska problem och skulder hela tiden. Trots det presterade vi i laget bra hockey och höll på så sätt föreningen uppe, säger Alexander ”Sasja” Beliavski.

90-talets storstjärna och ikon är bedrövad när Sportbladet kommer med det dystra beskedet – och vill att ledningen ska ställas till svars för att klubben nu tvingas börja om från noll.

– Föreningen som jag lagt all min kraft och vikt mitt liv åt går i graven... Jag känner mig tom just nu. Men när folk inte kan räkna går det så här. Som liten får man lära sig matematik i grundskolan, men det verkar inte gälla för dem i styrelsen. De kan knappast haft bra betyg i matte, säger Beliavski.

Avfärdar kritiken

Ordföranden Mattias Lundberg avfärdar Beliavskis kritik och menar att klubbens ekonomiska problem har sin grund i ett alltför stort intäktsbortfall under säsongen.

– När jag tillträdde min post i september i fjol sa jag att vi inte skulle ha råd med ännu ett förlustår. Tyvärr fick jag rätt. Laget har inte presterat vad man har hoppats och publiken har inte gått på matcherna såsom vi budgerat. Då får man en negativ spiral: försäljningen minskar, sponsorintäkterna stagnerar och till slut hamnar man i den här sitsen. Vi har inte kunnat inbringa det kapital som krävs för att genomföra en trovärdig och långsiktig rekonstruktion, säger han.

– Vi har koncernchefer, företagsledare och andra personer som kan det här med ekonomi. Så det är knappast där det har brustit.

Efter 15 elitseriesäsonger, ett SM-guld och två silver får Björklöven nu sannolikt börja om i division 3 till hösten.

”Hårt för hela Norrlandshockeyn”

– Det är ett hårt slag. Inte bara för oss, utan för hela Norrlandshockeyn. Vi har fått reaktioner från personer både i Sverige och utomlands som tycker att det är tragiskt. Men på något sätt är det ändå positivt – det visar att det finns ett stort intresse för klubben, säger Mattias Lundberg.

– Vi ska bygga nytt och jag tror föreningen kommer ha en god utveckling. Björklöven kommer att komma igen i någon form.

Följ ämnen i artikeln