Matchfakta 12/3

Nashville–San José 1-2

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

(0-0, 0-1, 1-1)

Andra perioden: 0-1 (15.32) Joe Pavelski 16 (Jonathan Cheechoo, Brian Campbell) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 0-2 (0.37) Milan Michalek 22 ( - ), 1-2 (5.29) Jason Arnott 25 (Shea Weber, Martin Erat) spel fem mot fyra.

Skott: 27-42 (12-8, 3-20, 12-14).

Utvisningar, Nashville: 5 x 2 min. San José: 5 x 2 min.

Publik: 14 965 (i Sommet Center).

Målvakter:

Nashville: Dan Ellis 95,2 % istid 58.04 (40 räddningar).

San José: Evgeni Nabokov 96,3 % istid 60.00 (26 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Douglas Murray, b, San José 0, 0, 2, 0, +1, 16.16

Matchen: San José är i rekordtagen. Nattens seger över Nashville var lagets tionde raka. Nytt klubbrekord.

Vad som är mest imponerande med rekordet är att de flesta segrarna kommit på bortais. Men så är Sharks NHL:s bästa bortalag också. Av 36 bortmatcher den här säsongen har laget vunnit 25.

Mot Nashville dominerade San José matchen under långa stunder. Dock utan att riktigt kunna sätta spiken i kistan.

– Vi var dåliga i första perioden, men spelade upp oss i andra. Grabbarna gjorde ett bra jobb när vi tog över matchen. Vi vill inte att matcherna ska vara så här jämna. Vi behöver spela i 60 minuter och sätta motståndarna på plats tidigt, säger Sharks svenske back Douglas Murray till AP.

Den som såg till att Sharks verkligen fick slita för segern var Nashvilles målvakt Dan Ellis, som stoppade 40 av 42 skott.

– Han var väldigt bra, han höll kvar oss i matchen, konstaterar Nashvilles coach Barry Trotz.

Edmonton–St. Louis 4-3

(3-1, 0-2, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (2.58) Zach Stortini 3 (Kyle Brodziak, Marc-Antoine Pouliot), 2-0 (7.03) Jarret Stoll 11 (Sam Gagner, Dustin Penner) spel fem mot tre, 3-0 (8.40) Sam Gagner 8 (Ales Hemsky, Joni Pitkänen) spel fem mot fyra, 3-1 (17.16) Andy McDonald 14 (Brad Boyes, Erik Johnson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3-2 (0.40) Lee Stempniak 12 (David Backes, Andy McDonald), 3-3 (11.15) Brad Boyes 37 (Paul Kariya) .

Förlängning: 4-3 (4.55) Andrew Cogliano 16 (Sam Gagner).

Skott: 24-31 (10-7, 6-14, 4-6, 4-4).

Utvisningar, Edmonton: 3 x 2 min. St. Louis: 4 x 2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place).

Målvakter:

Edmonton: Mathieu Garon 90,3 % istid 64.49 (28 räddningar).

St. Louis: Manny Legace 83,3 % istid 64.55 (20 räddningar).

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 0, 0, 0, 19.22

Matchen: Förlängning är uppenbarligen rookieforwarden Andrew Coglianos favoritdel i en hockeymatch. I natt avgjorde 20-åringen på övertid för tredje matchen i rad. Det är ett nytt NHL-rekord.

Med 4,9 sekunder kvar att spela skickade han in segerpucken, 4-3, på Sam Gagners passning.

– Det är rätt chockerande. Det är svårt att tro att det är sant, helt klart är det en känsla jag kommer bära med mig under resten av livet, säger Cogliano till AP.

– Sådana här saker sker inte särskilt ofta. Jag tror bara att jag har haft en hel del tur som har kunnat göra mål på de här chanserna, men visst, tre i rad, det känns bra.

Cogliano, juniorvärldsmästare med Kanada i Dalarna 2006/07, hade tidigare avgjort möten med Chicago och Columbus i samma spelform.

En annan tidigare juniorvärldsmästare och NHL-rookie, Sam Gagner, var dock den som blev vald till matchens bästa spelare. 18-åringen, som valdes till februari månads främsta rookie, svarade för ett mål och två assist.

Phoenix–Anaheim 3-2

(0-1, 1-1, 1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (18.38) Todd Marchant 7 (Todd Bertuzzi, Doug Weight).

Andra perioden: 0-2 (7.17) Ryan Getzlaf (Chris Kunitz, Samuel Påhlsson), 1-2 (16.17) Shane Doan 23 (Peter Mueller, Ed Jovanovski).

Tredje perioden: 2-2 (11.27) Keith Yandle 4 (Derek Morris, Martin Hanzal) spel fem mot fyra.

Straffar: 3-2 Radim Vrbata.

Skott: 39-37 (12-12, 12-7, 12-14, 3-4).

Utvisningar, Phoenix: 4 x 2 min. Anaheim: 5 x 2 min.

Publik: 14 683 (i Jobing.com Arena).

Målvakter:

Phoenix: Ilja Bryzgalov 94,6 % istid 65.00 (35 räddningar).

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 94,9 % istid 65.00 (37 räddningar).

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 3, 0, 0, 16.07

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 1, 2, 0, 0, 21.09

Matchen: Det blev en rejält spännande målvaktsmatch mellan de gamla vapendragarna Ilja Bryzgalov och Jean-Sebastien Giguere. Bryzgalov, som lämnade Anaheim för spel i Phoenix i november förra året, vann slutligen kampen mot sin gamle läromästare då han knep straffar från Todd Bertuzzi, Todd Marchant och Chris Pronger.

För Phoenix avgjorde tjecken Radim Vrbata. Hans straffmål fullbordade en snygg vändning, där hemmalaget gick från 0-2 till 3-2.

Phoenix får allt jämt svårt att ta sig till slutspel. Laget är trots segern hela fem poäng efter formstarka Vancouver Canucks, som har den sista slutspelsplatsen i Western conference just nu. Canucks har dessutom en match mindre spelad än Coyotes.

Atlanta–Colorado 2-5

(1-2, 0-3, 1-0)

Första perioden: 0-1 (4.47) Andrew Brunette 16 (David Jones), 0-2 (7.53) Joe Sakic 10 (David Jones), 1-2 (9.20) Colby Armstrong 11 ( - ).

Andra perioden: 1-3 (0.48) Milan Hejduk 22 (Scott Hannan, Jaroslav Hlinka), 1-4 (9.45) David Jones 1 (Joe Sakic, José Theodore), 2-5 (17.40) Andrew Brunette 17 (Joe Sakic, Paul Stastny) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-5 (3.52) Erik Christensen 11 (Eric Perrin, Colby Armstrong).

Skott: 24-29 (8-12, 5-11, 11-6).

Utvisningar, Atlanta: 4 x 2 min. Colorado: 3 x 2 min.

Publik: 14 089 (i Philips Arena).

Målvakter:

Atlanta: Johan Hedberg 78,3% istid 39.59 (18 räddningar), Kari Lehtonen 100 % istid 20.00 (6 räddningar).

Colorado: José Theodore 91,7 % istid 59.53 (22 räddningar).

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 3, 2, +2, 27.34

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 1, 2, +2, 20.59

Matchen: Jodå, Colorado kan vinna även utan Peter Forsberg. Efter tre raka segrar med ”Foppa” i laget blev det förlust mot Dallas härom sistens. Mot dråpliga Atlanta blev det dock två förhållandevis enkla poäng. Detta sedan rookieforwarden David Jones, 23, haft en fin kväll med ett mål och två assist.

– Han spelade riktigt bra. Har storlek, går hårt på mål och hanterar pucken väl, säger Joe Sakic till AP om Jones, som klev in i matchen med en assist på sina 15 första NHL-matcher inför nattens drabbning.

Själv var David Jones överlycklig över att ha gjort sitt första NHL-mål.

– Jag kan inte vänta på att få hem pucken och sätta upp den på hyllan. Den ska ligga högst däruppe, säger kanadensaren.

Segern tog Colorado ikapp Calgary i toppen av Northwest division. Segraren får hemmafavör i första slutspelsomgången.

För Atlanta finns det inte längre någon sådan motivation. Laget är praktiskt taget borta från slutspel efter att ha förlorat tio av sina elva senaste matcher.

– Det finns ingenting att säga, ingenting för oss att säga just nu, säger en milt sagt besviken Bobby Holik, lagkapten för Atlanta.

Toronto–Philadelphia 4-3

(0-1, 0-1, 3-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (13.26) Scottie Upshall 12 (Vaclav Prospal, Braydon Coburn).

Andra perioden: 0-2 (19.05) Braydon Coburn 8 (Randy Jones, R.J. Umberger) spel fem mot fyra..

Tredje perioden: 0-3 (1.12) Daniel Briere 25 (Vaclav Prospal, R.J. Umberger), 1-3 (4.48) Mats Sundin 32 (Tomas Kaberle), 2-3 (13.16) Pavel Kubina 7 (Tomas Kaberle, Mats Sundin), 3-3 (16.19) Jeremy Williams 2 ( - ).

Förlängning: 4-3 (4.04) Pavel Kubina 8 (Carlo Colaiacovo, Darcy Tucker).

Skott: 55-25 (13-4, 17-8, 21-11, 4-2).

Utvisningar, Toronto: 6 x 2 min. Philadelphia: 8 x 2 min.

Publik: 19 507 (i Air Canada Centre).

Målvakter:

Toronto: Vesa Toskala 88 % istid 62.52 (22 räddningar).

Philadelphia: Martin Biron 92,7 % istid 64.04 (51 räddningar).

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 0, 0, -1, 6.23

Mats Sundin, f, Toronto 1, 1, 6, 2, 0, 25.33

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 4, 2, 0, 22.12

Matchen: En imponerande vändning, men till vilken nytta? Torontos säsong hänger trots nattens seger över Philadelphia på en ytterst skör tråd. Med elva matcher kvar att spela ligger man fortfarande sju poäng efter Philadelphia.

– Vi lever. Hjärtat slår, så det är bara att fortsätta spela, säger coachen Paul Maurice till Canadian Press.

Maurice hade behövt en seger under ordinarie speltid. Det insåg han själv och tog faktiskt ut målvakten Vesa Toskala i jakten på ett segermål vid ställningen 3-3. Experimentet gick inte hem, men Pavel Kubina kunde i alla fall ge Toronto bonuspoängen efter en svängig förlängning.

Den tjeckiske backen fullbordade därmed en makalös comeback, som startade när Mats Sundin reducerade gästernas ledning till 1-3 knappa fem minuter in i tredje perioden. Sundin hade även en assist och är därmed upp i nio raka matcher med poäng.

– Jag gillar modet och karaktären vi visade när vi kom tillbaka på det där sättet, säger den svenske lagkaptenen.

I Philadelphias mål storspelade Martin Biron. Han stoppade hela 51 skott, men fick i slutändan kapitulera när Torontos tryck blev för hårt.

– Det var han som fixade en poäng åt dem. Han var skillnaden, menar Mats Sundin.

Montréal–New Jersey 4-0

(2-0, 1-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (4.51) Bryan Smolinski 6 (Tom Kostopoulos), 2-0 (18.28) Saku Koivu 15 (Sergej Kostitsyn, Chris Higgins).

Andra perioden: 3-0 (14.20) Maxim Lapierre 7 (Sergej Kostitsyn, Mark Streit).

Tredje perioden: 4-0 (17.39) Michael Ryder 13 (Maxim Lapierre, Guillaume Latendresse).

Skott: 33-38 (14-20, 4-13, 15-5).

Utvisningar, Montréal: 3 x 2 min. New Jersey: 2 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter:

Montréal: Carey Price 100% istid 60.00 (38 räddningar).

New Jersey: Martin Brodeur 87,9 % istid 59.54 (29 räddningar).

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 1, 2, -1, 17.35

Matchen: Carey Price fortsätter att ta NHL med storm. I natt stoppade den blott 20-årige målvaktsrookien 38 skott när hans Montréal tog en viktig seger i toppmötet med New Jersey Devils. Nollan var kanadensarens andra i NHL-karriären.

– Det var imponerande att se honom. Vi hade mängder med bra chanser, berömmer New Jerseys toppkeeper Martin Brodeur för Canadian Press.

– Det jag gillar med honom är hans sätt att röra sig mot returerna och mot puck. Hans framtid är väldigt ljus. Han kommer att testas här under de kommande åren med tanke på pressen som finns här.

Price, som tippas bli nästa stormålvakt i NHL, tog dock hyllningarna med ro.

– Visst, kul att hålla nollan, men vad vi verkligen behövde var två poäng, säger han.

Det är svårt att påstå något annat. Segern gör Montréal till ny etta i Eastern conference, framför just New Jersey. Devils ligger en poäng bakom Québecs stolthet, men har en match till godo på toppkonkurrenten.

– Jag hade inte förväntat mig att vi skulle slåss om förstaplatsen i conferencen i mars. Det är ett plus. Det är fantastiskt för vår organisation, våra spelare och fans, säger Montréals coach Guy Carbonneau.

Ottawa–Boston 4-1

(0-0, 3-0, 1-1)

Andra perioden: 1-0 (5.44) Dany Heatley 33 (Andrej Meszaros, Randy Robitaille), 2-0 (11.05) Dany Heatley 34 (Andrej Meszaros, Jason Spezza) spel fem mot fyra, 3-0 (17.18) Jason Spezza 28 (Dany Heatley).

Tredje perioden: 3-1 (17.34) Dennis Wideman 11 (Marc Savard, Per-Johan Axelsson), 4-1 (19.24) Dany Heatley 35 (Antoine Vermette, Chris Phillips) spel fem mot sex, mål i tom kasse.

Skott: 25-29 (8-11, 12-9, 5-9).

Utvisningar, Ottawa: 5 x 2 min. Boston: 3 x 2 min.

Publik: 20 143 (i Scotiabank Place).

Målvakter:

Ottawa: Martin Gerber 96,6 % istid 60.00 (28 räddningar).

Boston: Alex Auld 87,5 % istid 59.25 (21 räddningar).

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 1, 1, 0, 0, 13.54

Matchen: Efter bara tre mål på sina sista 13 matcher lossnade det för Dany Heatley. Och det ordentligt. Ottawas kanadensiska stjärna gjorde tre mål och spelade fram till ett fjärde när Senators tvålade till divisionsrivalen Boston.

– När du hamnar i en måltorka försöker du ibland göra lite för mycket i offensiven och då händer det att du inte skjuter tillräckligt mycket. Jag tror att vi alla gjort oss skyldiga till det, men de senaste två matcherna har vi försökt spela enklare, säger Heatley till Canadian Press.

Ottawa saknade för fjärde matchen i rad Daniel Alfredsson, som har problem med ryggen/revbenen. Efter att ha förlorat de två inledanden matcherna utan sin kapten har Senators nu vänt trenden.

Även Boston kom till spel utan sin kapten. Slovaken Zdeno Chara har missat de två senaste matcherna med en skadad axel. Boston har förlorat bägge.

Tampa–N Y Islanders 8-4

(2-1, 2-1, 4-2)

Första perioden: 1-0 (6.51) Michel Ouellet 13 (Jeff Halpern, Dan Boyle) spel fem mot fyra, 2-0 (12.09) Vincent Lecavalier 34 (Martin St. Louis, Jeff Halpern) spel fem mot tre, 2-1 (17.05) Bill Guerin 21 (Brendan Witt, Radek Martinek).

Andra perioden: 2-2 (4.16) Ruslan Fedotenko 16 (Trent Hunter), 3-2 (9.00) Jeff Halpern 14 (Mathieu Darche, Michel Ouellet), 4-2 (14.49) Nick Tarnasky 6 (Craig MacDonald, Shane O’Brien).

Tredje perioden: 5-2 (4.58) Vincent Lecavalier 35 (Dan Boyle, Alexandre Picard), 5-3 (10.22) Ben Walter 1 (Blake Comeau, Bryan Berard) spel fem mot fyra, 6-3 (17.43) Vincent Lecavalier 36 (Martin St. Louis, Jussi Jokinen), 7-3 (18.15) Michel Ouellet 14 (Mathieu Darche), 8-3 (18.25) Jason Ward 8 ( - ), 8-4 (19.23) Mike Comrie 21 (Bill Guerin, Rick DiPietro).

Skott: 44-24 (12-9, 15-7, 17-8).

Utvisningar, Tampa: 4 x 2 min, 1 x 5 min. N Y Islanders: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 111 (i St. Pete Times Forum).

Målvakter:

Tampa: Karri Rämö 83,3 % istid 60.00 (20 räddningar).

N Y Islanders: Rick DiPietro 81,8 % istid 59.56 (36 räddningar).

Andreas Karlsson, f, Tampa 0, 0, 1, 0, +1, 7.41

Matchen: Tampa Bays slutspelshopp har varit begravt sedan länge. I natt gjorde laget sitt bästa för att samma öde ska drabba New York Islanders. Ett skadedrabbat Islanders, som normalt sett har ett stabilt försvarsspel med få insläppta mål, brakade sönder och samman i Floridahettan.

– Vi är ett väldigt ömtåligt lag just nu. Vi saknar så många killar och har så många nya i omklädningsrummet. Alla gör sitt bästa, men det känns som en lång uppförsbacke, säger coachen Ted Nolan, som saknade fem ordinarie spelare, till AP.

Hetast i nattens bottenmöte var Tampas centerstjärna Vincent Lecavalier, som fick ordentlig fart på målskyttet efter en längre tids problem med just det. 27-åringen prickade rätt tre gånger och svarade för sitt andra hattrick den här säsongen.

– I kväll verkade det som om allt gick in på en och samma gång, säger en lättad Lecavalier, som hade gått mållös i tolv raka matcher innan han nätade mot Columbus senast.

Detroit–Chicago 3-1

(1-1, 1-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (8.34) Kirk Maltby 5 (Dallas Drake), 1-1 (10.43) René Boruque 9 (Dave Bolland, Cam Barker).

Andra perioden: 2-1 (15.52) Pavel Datsyuk 26 (Jiri Hudler).

Tredje perioden: 3-1 (19.11) Johan Franzén 17 ( - ).

Skott: 47-20 (13-5, 16-7, 18-8).

Utvisningar, Detroit: 4 x 2 min. Chicago: 2 x 2 min, 1 x 10 min, 1 matchstraff.

Publik: 18 632 (i Joe Louis Arena).

Målvakter:

Detroit: Chris Osgood 95 % istid 60.00 (19 räddningar).

Chicago: Corey Crawford 95,7 % istid 59.24 (44 räddningar).