Knapp seger för Färjestad mot Brynäs

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-30

Brynäs är ett av elitseriens mest formstarka lag.

Men mot Färjestad brukar man ha det jobbigt – så också i lördagens drabbning som Karlstadslaget kunde vinna om än bara med 4–3.

– Det blev onödigt spännande, säger Färjestads Johan Andersson.

Färjestad BK
Lubos Bartecko.

Det blir allt mer tajt i elitseriens topp. De tidigare så solklara serieledarna HV 71 har visat en vacklande form mot slutet precis som tvåan Linköping. Bakom dem jagar Djurgården, Färjestad och Skellefteå – tre lag som visat riktigt fin form mot slutet.

I lördagens match i Karlstad kom sjunde segern på nio matcher för Färjestad.

– Vi gör en bra hemmamatch och börjar precis som vi har tänkt oss, säger Färjestadstränaren Perra Johnsson.

Marcus Paulsson satte tidigt 1–0 i spel fem mot fyra innan Lubos Bartecko utökade lagets ledning till 2–0 några minuter senare.

Både Bartecko och Dick Axelsson, två av Färjestads nyförvärv i januari, har verkligen fått fart på laget. I andra perioden var det Axelssons tur att noteras i målprotokollet då han på bästa Robin Söderling-manér satte 4–1 med en läcker volleyträff förbi en chanslös Eddie Läck i Brynäsmålet.

– Färjestad dominerade i inledningen, vi fick inte ned farten på dem i mittzon och det brukar vara nyckeln när man kommer hit. Andra perioden startar på samma sätt och perioden är Färjestads helt och hållet, analyserar Brynästränaren Niklas Czarnecki.

Men det finns en anledning till att Gävlelaget ligger på en stabil slutspelsplats i vinter. Laget ger aldrig upp.

Så också mot Färjestad och efter att både Jacob Silfverberg och Niclas Andersén reducerat i tredje perioden blev det riktigt spännande mot slutet. Man chansade och tog ut målvakten men lyckades inte skapa de riktigt heta chanserna utan Färjestadsförvaret med målvakten Henrik Karlsson i spetsen klarade att hålla undan.

– Vi pratade i varje periodpaus om att dom aldrig ger sig, och det visade dom med besked i tredje perioden. Vi blev lite stressade då men jag tycker ändå att vi håller bort dom ganska bra, säger Perra Johnsson.

– Det var en viktig seger, säger Johan Andersson vars Färjestad nu bara har åtta poäng upp till serieledande HV 71.