Dagens namn: Nils

Skellefteå föll i Västerbottenderbyt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-11

”Löven” vann med 4–1 inför storpublik

Det blev överraskande Björklöven som vann derbyt mot Skellefteå i den allsvenska ishockeyn.

”Löven” vann med 4–1 inför storpubliken 5562 åskådare.

Malmö segrade i toppmötet på bortais mot Bofors med 3–1.

Björklöven lyfte sig efter storförlusten med 0–6 mot Västerås senast.

När Skellefteå kom och hälsade på visade sig laget från en piggare sida. Men det dröjde ända till slutminuterna av första perioden innan Björklövens Johan Bergmark satte 1–0. Skellefteå saknade två viktiga spelare – Brett Harkins och Johan Åkerman – och hade svårt att komma till avslut. Den andra perioden blev mållös, men där vann Skellefteå skottstatistiken med 14–3.

Desto målrikare blev det i tredje perioden när Jimmy Blixt utökade Björklövens ledning till 2–0 och Mats Lavander sex minuter senare kämpade sig fram till lagets tredje mål för kvällen. Med fyra minuter kvar lossnade det äntligen för Skellefteå som kunde reducera genom Anders Söderberg i numerärt överläge. Sedan togs målvakten Andreas Hadelöv ut, och det bäddade för Björklövens nådastöt. Johan Wikström satte 4–1 i tom kasse och det blev också slutresultatet.

Malmös tränare Lars ”Osten” Bergström sade efter den överlägsna segern över Växjö senast (7–0) att bortatrippen med Bofors, Arboga och Stockholm i följd skulle bli mysig. Och det blev vinst för skåningarna i toppmötet mot Bofors med 3–1. Johan Björk satte ledningsmålet för Malmö i den första perioden. Sex minuter in i den andra kunde Bofors kvittera genom Johan Sjödell-Wiklander sedan skåningarna fått Juha Riihijärvi och Carl Söderberg utvisade. Men Malmö tog tillbaka ledningen i spel fem mot fyra genom Alexander Semjonovs, och i den tredje perioden satte Johan Björk vinstsiffran till 3–1 för Malmö. Skåningarna drog på sig 15 tvåminutersutvisningar i matchen och värmlänningarna elva.

Det blev vinst för båda Stockholmslagen i onsdagens omgång. AIK besegrade bottenlaget Sundsvall med 4–1 på bortais, och Hammarby slog Arboga med 2–1 hemma. Matchen mellan Växjö och Rögle slutade oavgjort 3–3 efter en mållös förlängning. André Persson kvitterade för Växjö i slutminuten av tredje perioden. Nybro tog viktiga poäng i botten av tabellen efter vinst mot Oskarshamn med 3–1. Skellefteå ligger kvar i tabelltoppen två poäng framför Malmö.