Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-21

”Jag vill stanna här resten av säsongen”

Oscar Möller gjorde sitt första NHL-mål mot Colorado.

Bara att ta en plats i Los Angeles Kings var en bedrift.

I natt gjorde 19-årige Oscar Möller sitt första NHL-mål – och tog ett stort steg mot förlängt förtroende i ligan.

– Jag vill stanna här resten av säsongen, säger rookien.

Oscar Möller – forstätter succén så kan han missa JVM.

Oscar Möller var det stora utropstecknet på Los Angeles Kings träningsläger tidigare i höst. Med sin respektlösa och riviga spelstil imponerade Spångasonen så mycket på lagets nye coach Terry Murray att han tog en tröja i premiären mot San José Sharks.

Sedan dess har det rullat på. Möller har fått rikligt med speltid och tagit för sig mer och mer på isen.

– Jag känner mig mycket mer bekväm nu när jag spelar matcherna, säger han till L.A. Daily News. Det två första matcherna, speciellt den allra första, var jag väldigt nervös.

Första målet

I nattens hemmamatch mot Colorado Avalanche släppte nervknutarna helt. 6.19 in i den första perioden gjorde ynglingen sitt första NHL-mål. Möller överrumplade målvakten Peter Budaj när han ur ingen vinkel alls sköt pucken in pucken via slovakens benskydd.

I början på den andra perioden låg Möller sedan bakom kedjekamraten Patrick O’Sullivans 2-1-mål. Assisten var hans andra för säsongen.

Los Angeles förlorade trots det matchen med 3-4. För Oscar Möller var det emellertid ingen förlust. Hans insats innebar sannolikt att han får stanna i Los Angeles resten av säsongen.

Eftersom han fortfarande är junior har Kings rätt att skicka tillbaka honom till juniorlaget Chilliwack Bruins i WHL, där han spelat de två senaste säsongerna. Klubben måste emellertid göra det innan Möller har spelat sin tionde NHL-match för säsongen. Efter fem matcher verkar det inte särskilt troligt.

– Just nu tar jag bara en match i taget. Efter nio matcher är det upp till dem. Jag kommer bara att försöka göra mitt bästa. Jag vill stanna här resten av säsongen, säger han.

Kan missa JVM

Blir Oscar Möller kvar i NHL går det svenska juniorlandslaget miste om en av sina viktigaste spelare inför JVM i Ottawa i slutet av december.

Los Angeles Kings andre svensk, målvakten Erik Ersberg, fick han göra säsongsdebut i natt. 26-åringen ersatte Jason LaBarbera efter den andra perioden, men behövde bara mota två puckar på de avslutande 20 minuterna. LaBarbera byttes ut efter att ha släppt in fyra mål på 14 skott.

I Colorado var Daniel Tjärnqvist åter petad. Han har ännu inte gjort säsongsdebut för sin nya klubb.