Dagens namn: Brynolf

Matchfakta 30/11

Calgary–Anaheim 1-4 (1-2, 0-1, 0-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

Första perioden: 1-0 (3.08) Alex Tanguay 7 (Jarome Iginla, Dion Phaneuf) spel fem mot fyra, 1-1 (5.53) Todd Marchant 3 (Todd Bertuzzi, Andy McDonald), 1-2 (19.19) Chris Kunitz 9 (Ryan Getzlaf, Chris Pronger).

Andra perioden: 1-3 (4.00) Corey Perry 13 (Ryan Getzlaf, Chris Pronger) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-4 (15.58) Rob Niedermayer 3 (Sean O’Donnell) mål i tom kasse, spel fyra mot sex.

Skott: 39-26 (11-9, 15-9, 13-8).

Utvisningar, Calgary: 1 x 2 min, 2 x 5 min.

Anaheim: 6 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter:

Calgary: Miikka Kiprusoff 88% istid 59.14 (22 räddningar).

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 97,4 % istid 59.48 (38 räddningar).

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 1, 0, -1, 29.46

Kristian Huselius, fw, Calgary 0, 0, 0, 0, -1, 9.51

Samuel Påhlsson, fw, Anaheim 0, 0, 2, 2, +1, 20.45

Matchen: Jean-Sebastien Giguere hade inga problem med att skaka av sig sin senaste insats. Då blev Anaheimmålvakten utbytt i en 0-4-förlust mot Vancouver.

I natt stoppade vårens Stanley Cup-hjälte 38 av 39 skott när Calgary besegrades på bortais.

Offensivt svarade Ryan Getzlaf, 22, för en minnesvärd insats. Den skicklige centern dribblade benskydden av Calgarybacken Dion Phaneuf innan han gav Chris Kunitz öppet mål fram till 2-1. Getzlaf, som nyligen tecknade ett femårskontrakt med Ducks, hade sedan ytterligare en snygg framspelning till Corey Perry när denne gjorde 3-1.

I Calgary hade Anders Eriksson näst mest istid, 29.46 minuter, näst efter Phaneuf.

För Kristian Huselius var det tvärtom. Efter att åter ha placerats i Mike Keenans frysbox spelade ”Husse” mindre än tio minuter. Bara slagskämpen Eric Godard och reservbacken David Hale hade mindre istid.

Noterbart är att Calgarykaptenen Jarome Iginla gjorde sin 804:e match för klubben. Därmed passerade han backen Al MacInnis, som tidigare var den spelare som gjort flest framträdanden för klubben.

Vancouver–Columbus 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

Andra perioden: 1-0 (4.05) Mattias Öhlund 2 ( - ), 2-0 (12.20) Lukas Krajicek 2 (Daniel Sedin, Henrik Sedin) spel fyra mot fyra.

Skott: 21-26 (9-5, 6-15, 6-6).

Utvisningar, Vancouver: 5 x 2 min, 2 x 5 min, 1 x 10 min.

Columbus: 4 x 2 min, 2 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 18 630 (i GM Place).

Målvakter:

Vancouver: Roberto Luongo 100 % istid 59.57 (26 räddningar).

Columbus: Fredrik Norrena 90,5 % istid 59.18 (19 räddningar).

Svenskarna:

Mattias Öhlund, b, Vancouver 1, 0, 3, 0, +2, 19.43

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 2, 0, +1, 17.03

Markus Näslund, fw, Vancouver 0, 0, 2, 2, +1, 16.14

Daniel Sedin, fw, Vancouver 0, 1, 3, 2, +2, 17.09

Henrik Sedin, fw, Vancouver 0, 1, 1, 0, +2, 17.00

Matchen: När Roberto Luongo är i slag är det inte mycket som passerar den skicklige burväktaren. Och i de tre senaste matcherna har han faktiskt inte släppt in ett enda mål.

28-åringen stoppade i natt 26 Columbusskott och satte både personligt rekord och klubbrekord tack vare den senaste nollan. Luongo har nu stått på isen i 193 minuter och 59 sekunder utan att släppa i ett mål.

Offensivt fick Mattias Öhlund fart på Vancouver. Detta när Piteåsonens passningsförsök träffade Columbusbacken Adam Footes skridsko och gick i mål.

Lukas Krajicek blev matchens andra målskytt. Den tjeckiske backen satte 2-0 bakom Fredrik Norrena efter snyggt förarbete av tvillingarna Daniel och Henrik Sedin, som hade passningsfest i den offensiva zonen.

Markus Näslund lämnade isen poänglös, men behöver bara en poäng till för att tangera Trevor Lindens klubbrekord för antal poäng i Vancouverdressen. Linden som var petad i nattens match.

Vancouver är nu uppe i tio raka matcher utan förlust efter ordinarie matchtid.

N Y Rangers–N Y Islanders 4-2 (1-0, 2-2, 1-0)

Första perioden: 1-0 (9.18) Jaromir Jagr 6 (Brandon Dubinsky, Martin Straka).

Andra perioden: 1-1 (3.53) Miroslav Satan 7 ( - ) spel fem mot fyra, 2-1 (6.20) Chris Drury 6 (Daniel Girardi, Brendan Shanahan) spel fem mot fyra, 3-1 (16.20) Scott Gomez 5 (Chris Drury, Michal Roszival) spel fem mot fyra, 3-2 (17.57) Mike Comrie 8 (Radek Martinek).

Tredje perioden: 4-2 (16.44) Brandon Dubinsky 3 (Martin Straka, Jaromir Jagr).

Skott: 31-24 (8-9, 16-9, 7-6).

Utvisningar, N Y Rangers: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

N Y Islanders: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter:

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 91,7% istid 59.39 (22 räddningar).

N Y Islanders: Rick DiPietro 87,1 % istid 58.37 (27 räddningar).

Matchen: Till slut kunde New York Rangers vinna ett derby. New York Islanders hade vunnit samtliga tre drabbningar mellan rivalerna den här säsongen, men nu visade Rangers upp en beslutsamhet som gav utdelning.

Hårt kritiserade spelare som Jaromir Jagr, Chris Drury och Scott Gomez ledde attacken som utmynnade i två poäng.

Det var första gången den här säsongen som de dyra försäsongsvärvningarna Drury och Gomez hittade nätet i samma match.

– Jag visste inte det, men det är bra. Förhoppningsvis kommer det mer längre fram längs vägen. Vi håller fortfarande på att finna oss till rätta mer och mer för varje dag. På det hela taget fortsätter vi att vinna matcher. Vi har 30 poäng. Det är viktigare än det individuella, säger Drury till AP.

Rangers saknade retstickan Sean Avery, som opererat ena handleden och lär bli borta de närmaste veckorna.

Atlanta–Toronto 2-4 (0-2, 1-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (14.10) Andy Wozniewski 2 (Jason Blake, Nik Antropov), 0-2 (19.56) Alexander Steen 4 (Kyle Wellwood, Hal Gill).

Andra perioden: 0-3 (15.18) Mats Sundin 13 (Nik Antropov, Mark Bell), 1-3 (16.20) Ilya Kovalchuk 20 (Niclas Hävelid).

Tredje perioden: 1-4 (6.04) Matt Stajan 5 (Boyd Devereaux, Hal Gill), 2-4 (12.31) Tobias Enström 3 (Marian Hossa, Darren Haydar) spel fem mot fyra.

Skott: 20-25 (5-9, 8-9, 7-7).

Utvisningar, Atlanta: 1 x 2 min, 1 x 5 min.

Toronto: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 14 031 (i Phillips Arena).

Målvakter:

Atlanta: Johan Hedberg 84% istid 58.55 (21 räddningar).

Toronto: Vesa Toskala 90 % istid 60.00 (18 räddningar).

Svenskarna:

Tobias Enström, b, Atlanta 1, 0, 2, 0, -1, 24.30

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 1, 0, 0, -2, 19.43

Staffan Kronwall, b, Toronto 0, 0, 0, 0, 0, 5.07

Mats Sundin, fw, Toronto 1, 0, 4, 0, +1, 18.42

Alexander Steen, fw, 1, 0, 2, 0, +1, 20.14

Matchen: Vilken lättnad. Efter fyra raka förluster lyckades Toronto äntligen vinna i natt.

Och det krävdes ett lika turligt som bisarrt mål för att det skulle lossna för Toronto. Backen Andy Wozniewskis 1-0-mål går antagligen som ett av de märkligaste baklängesmålen i Atlantamålvakten Johan Hedbergs karriär.

Wozniewskis rätt misslyckade skott studsade via backen Niclas Hävelid, upp i plexiglaset bakom målet, ned på målburen och till sist via Hedbergs armbåge och in i det egna målet. Detta just som Hedberg vände sig om för att lokalisera trissan.

– Jag tycker att det var hög klubba när (Nik) Antropov styrde den över målet. Han var på pucken och jag väntade på att de skulle blåsa av spelet, säger en missnöjd Johan Hedberg till AP.

Oavsett vilket gav målet Toronto ordentligt med liv. Alexander Steen gjorde sitt första mål på de tio senaste matcherna när bara sekunder återstod av första perioden. Mats Sundin kunde sedan avgöra med ett fräsande backhandskott i slutet av den andra perioden.

– Vi var redo för att spela när vi kom ut på isen. Vi var tvungna att vinna den här matchen för att få en god känsla. Förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det här, säger Leafs coach Paul Maurice.

Detroit–Tampa Bay 4-2(1-0, 2-1, 1-1)

Första perioden: 1-0 (3.24) Jiri Hudler 6 (Chris Chelios, Niklas Kronwall).

Andra perioden: 2-0 (4.04) Pavel Datsyuk 8 (Tomas Holmström, Nicklas Lidström) spel fem mot fyra, 3-0 (7.39) Tomas Kopecky 1 (Andreas Lilja, Johan Franzén), 3-1 (12.03) Brad Richards 8 (Martin St. Louis, Jan Hlavac).

Tredje perioden: 4-1 (2.05) Dan Cleary 8 (Brett Ledba, Jiri Hudler), 4-2 (16.54) Mathieu Darche 2 (Shane O’Brien, Vaclav Prospal).

Skott: 39-23 (17-1, 10-12, 12-10).

Utvisningar, Detroit: 3 x 2 min.

Tampa Bay: 2 x 2 min.

Publik: 17 001 (i Joe Louis Arena).

Målvakter:

Detroit: Chris Osgood 91,3 % istid 60.00 (21 räddningar).

Tampa Bay: Marc Denis 89,7 % istid 58.01 (35 räddningar).

Johan Franzén, fw, Detroit 0, 1, 6, 0, +2, 19.04

Matchen: Chris Osgood har 16 matcher mot Tampa Bay Lightning under sin 14-åriga NHL-karriär. Samtliga matcher har slutat med seger.

Och med tanke på hur nattens match såg är det inte ett dugg underligt. Detroit vann skotten med 17-1 i första perioden och dominerade stort.

– Jag har inga problem med det, skjuter de bara ett skott på en period är chansen rätt stor att de inte gör mål, säger Osgood till Detroit Free Press.

35-åringen har mer eller mindre konkurrerat ut Dominik Hasek mellan Detroits stolpar. Osgood har bara varit delaktig i en förlust under ordinarie matchtid på 14 försök den här säsongen.

För Tampa fortsätter säsongen att vara pest och pina. Att man ersatte Johan Holmqvist med Marc Denis mellan stolparna hjälpte föga. Hemmalagets tyngd och erfarenhet knäckte Lightning.

– De är ett bra lag, de hade så mycket puck att de dödade oss. Det är tufft att spela mot ett sådant skickligt lag när du inte får låna pucken, konstaterar Martin St. Louis.

Ottawa–Nashville 5-6(1-2, 1-1, 3-3)

Första perioden: 0-1 (0.44) Dan Hamhuis 2 (Jean-Pierre Dumont), 1-1 (10.13) Joe Corvo 3 (Nick Foligno), 1-2 (16.37) Greg de Vries 1 (Jean-Pierre Dumont, Jason Arnott).

Andra perioden: 2-2 (10.03) Antoine Vermette 4 (Randy Robitaille, Chris Phillips), 2-3 (18.32) Jean-Pierre Dumont 7 (Martin Erat, Jason Arnott).

Tredje perioden: 3-3 (2.47) Dany Heatley 13 (Dean McAmmond, Christoph Schubert), 3-4 (3.50) Ryan Suter 3 (Martin Erat), 3-5 (8.39) Martin Gélinas 3 (Jordin Tootoo, Ryan Suter), 4-5 (11.39) Jason Spezza 4 (Wade Redden, Daniel Alfredsson), 5-5 (19.14) Daniel Alfredsson 17 (Jason Spezza), 5-6 (19.37) Martin Erat 8 (Jean-Pierre Dumont).

Skott: 32-35 (8-14, 11-7, 13-14).

Utvisningar, Ottawa: 4 x 2 min, 1 matchstraff.

Nashville: 3 x 2 min.

Publik: 19 538 (i Scotiabank Place).

Målvakter:

Ottawa: Martin Gerber 82,9 % istid 58.40 (29 räddningar).

Nashville: Dan Ellis 84,4 % istid 60.00 (27 räddningar).

Svenskarna:

Daniel Alfredsson, fw, Ottawa 1, 1, 3, 0, +1, 20.23

Matchen: Med 46 sekunder kvar att spela trodde Daniel Alfredsson att han hade räddat en poäng åt Ottawa. Lagkaptenen hade kvitterat hemmamötet med Nashville till 5-5.

Ett sent och dyrbart misstag av Dean McAmmond i den egna zonen ledde dock fram till tjecken Martin Erats segermål – 23 sekunder från slutet.

Därmed tvingades Ottawa inkassera sin femte raka förlust och har bara en seger på sina sju senaste matcher.

– Det känns jobbigt, men är en del av spelet. Just nu tycker jag inte att vi spelar särskilt bra i defensiven. Istället för att vara aggressiva blir vi lite försiktiga och gör oss av med pucken för tidigt. Det var vad som hände på det sista målet och det är vad som händer när man inte har självförtroendet, analyserar Alfredsson.

I Nashville kretsade det mest kring segerskytten Erat och hans sidekick Jean-Pierre Dumont. Tillsammans gjorde duon sju poäng, Erat tre (1+2) och Dumont fyra (1+3).

Florida–Boston 3-4 (0-1, 1-2, 2-1)

Första perioden: 0-1 (10.11) Zdeno Chara 2 (Marco Sturm, Marc Savard) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-2 (0.39) Glen Metropolit 6 (Aaron Ward), 1-2 (2.49) Steve Montador 2 (Ruslan Salei, Rostislav Olesz) spel fem mot fyra, 1-3 (16.24) Zdeno Chara 3 (Dennis Wideman, Marc Savard) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-4 (4.57) Phil Kessel 8 (Brandon Bochenski), 2-4 (17.41) David Booth 7 (Kamil Kreps), 3-4 (19.30) Olli Jokinen 12 (Rostislav Olesz, Nathan Horton).

Skott: 35-38 (6-17, 10-10, 19-11).

Utvisningar, Florida: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Boston: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 14 926 (i BankAtlantic Center).

Målvakter:

Florida: Craig Anderson 89,5 % istid 58.48 (34 räddningar).

Boston: Tim Thomas 91,4 % istid 59.55 (32 räddningar).

Svenskarna:

Per-Johan Axelsson, fw, Boston 0, 0, 1, 0, -1, 21.30

Matchen: Zdeno Chara visade i natt att han kan dominera på båda sidor av isen. Bostons store lagkapten sköt två av lagets mål i segern över Florida och såg dessutom till att håll Floridas stora stjärna, finländaren Olli Jokinen, i schack under större delen av matchen.

Jokinen gjorde förvisso ett mål, men då återstod det bara 30 sekunder av matchen.

– Vi spelade ut dem och förtjänade att vinna. Jokinen är en av de bästa anfallarna i ligan och ”Z” lyckades frustrera honom under kvällen, säger Bruins målvakt Tim Thomas till AP.

– Vi är nöjda med segern, men inte med slutet på matchen, säger den kräsne Chara och syftar på hur Florida fick gå från 1-4 till 3-4 på två minuter i slutet av tredje perioden.

Bostons center Marc Savard hade två passningspoäng och gick därmed upp i ensam topp i NHL:s assistliga. 30-åringen har spelat fram till 24 mål på 22 matcher hittills.