Avgjorde straffläggningen

Oj, oj, oj!

Varsågoda – här har ni en ny svensk hockeyklassiker.

Signerad Linus Omark.

Svensken avgjorde med en makalös straff i morse när Edmonton Oilers slog Tampa Bay Lightnings med 4–3.

I sin NHL-debut!

– Straffen var planerad. Det var inte så svårt, säger Linus Omark till Sportbladet.

NHL

Räkna med att Omark kommer att får mängder av rubriker och kommentarer den närmaste tiden.

För så uppseendeväckande var hans avgörande strax före klockan sex i morse svensk tid.

Men vi tar det från början.

Efter att Edmonton Oilers drabbats av två tunga skador (Ales Hemsky och Shawn Horcroff) blev Linus Omark och Ryan O’Marra uppkallade från AHL-laget Oklahoma City Barons.

Många trodde att det skulle dröja längre innan den 23-årige svensken skulle få chansen eftersom han i sin besvikelse uttalade sig så här när han blev nedflyttad till Oklahoma:

– Jag har spelat bra och Edmonton var nöjda men tydligen så räcker det ändå inte.

Men tränaren Tom Renney valde nu att låta Omark göra sin NHL-debut.

Och på vilket sätt.

Mål på Omarks retur

Visserligen lite anonymt och försiktigt i början. Den förre Luleåspelaren var även inne på första baklängesmålet tidigt i den första perioden.

Men ju längre matchen led desto mer Omark handlade det om. Svensken bildade kedja tillsammans med Ryan Jones och Ryan O’Marra och fick totalt 11.49 minuters speltid varav dryga minuten i power play.

Vid läget 2–2 i slutet av den andra perioden såg han till att Oilers fick ett numerärt överläge efter att ha blivit hårt tacklad av Tampa-backen Pavel Kubina.

I fem mot fyra kom Omark fram i slottet och sköt karriärens första NHL-skott mot mål. Backhanden han avlossade var tillräckligt vass för att Lightnings målvakt Dan Ellis skulle släppa en retur.

På den returen höll sig Tom Gilbert framme och stötte in pucken och gav Oilers en 3–2-ledning.

– Det var skönt att få göra första poängen. Jag var nervös inför matchen måste jag säga och försökte bara spela så enkelt som möjligt, säger Omark till Sportbladet.

Straffavgörande

Tampa kvitterade i den sista perioden genom målkungen Steven Stamkos (hans 22:a fullträff för säsongen).

Men sedan blev det inga fler mål varken under ordinarie tid eller sudden death – trots flera bra chanser för båda lagen.

I stället avgjordes allt på straffar – något som det kommer att snackas om länge både i Edmonton och övriga hockeyplatser i världen.

Efter två straffomgångar ledde Edmonton med 1–0 efter att rookien Jordan Eberle snygg satt sin straff bakom Dan Ellis.

Men det är ingenting mot vad som skedde i den tredje omgången.

Först ut: Linus Omark. Chans att avgöra hela matchen.

Och det var en något övertänd Omark som tog sats från egen mållinje, men stoppades av domaren precis innan han kom fram till pucken.

– Jag hörde helt enkelt ingenting. Publiken var så högljudd och jag trodde jag fått klartecken att slå den, förklarar Linus.

Omark åkte tillbaka, tog lika lång sats och med full fart tog han pucken från mittpunkten.

”Allt var planerat”

Några meter senare gjorde han en 360-graderssväng (!) i full fart innan han fortsatte mot målet i nästan lika hög fart. Där lyfte han klubban, fintade ett slagskott och satte ett dragskott mellan benskydden på Dan Ellis.

Iskallt. Chockerande. Och fantastiskt snyggt.

– Allt var planerat. Jag har slagit en liknade straff i AHL också, men då blev det inte mål. Det var inte så svårt. Men det var ett fantastiskt stöd i arenan och en härlig känsla att sätta den i mål, säger Omark till Sportbladet från hotellrummet.

Och reaktionerna efteråt?

– Alla lagkompisarna var så snälla och kom fram och gratulerade. Och det var mycket media efteråt, många intervjuer.

Att det skedde i NHL-debuten, att det skedde i första matchen mot barndomskompisen från Övertorneå, Johan Harju, och att det skedde inför en fullsatt hemmarena gör det ännu större.

Hann du snacka med Johan efter matchen?

– Nej, men vi har skickat sms till varandra.

Och vad skrev han?

– Han bara grattade. Det har familjen och flickvännen också gjort. De satte uppe och tittade på matchen på tv.

Övriga svenskar i matchen?

Jorå, Johan Harju var okej i Tampa Bay. Liksom backarna Victor Hedman och Mattias Öhlund (en assist).

Och Magnus Pääjärvi gjorde både mål (1–1) och en assist för Edmonton – vackert och beundransvärt.

Men allt annat hamnade i skuggan av en enda spelare.