Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Rekordmånga importer gör förbundskaptenen kluven

Publicerad 2018-09-03

En internationell invasion.
SDHL innehåller rekordmånga importer – en ny trend som gör förbundskaptenen kluven.
– Det är ett dubbelspår, säger Ylva Martinsen.

Kanadensare, amerikanskor, finskor och norskor. Men även britter. Och holländskor. Årets upplaga av SDHL har en tydlig internationell prägel och antalet importer är ett nytt rekord. Av ligans totalt 207 spelare är 70 utlänningar.

Värst är Linköping med tio importer.

– De importerna vi tagit in har bidragit med spets. Många har hört av sig men vi har också rekryterat några av dem. Ligan behöver importer, men alla klubbar tar också ett ansvar för att utveckla unga, svenska spelare. Det gör vi också, säger tränaren Madeleine Östling.

Satsning för att få fullt lag

SDE-tränaren Shane Warschaw om klubbens satsning på importer:

– Vi tar vad vi får. Om vi inte haft möjlighet att ta in dem så hade vi inte haft ett lag. Det är just en av orsakerna bakom den utländska invasionen i ligan. Att klubbar annars inte kan fylla sina lag med tillräcklig kvalitet. Det har också förbundskaptenen Ylva Martinsen förståelse för.

– När man tittar på lagen och återväxten så tycker jag att importerna behövs. Med tanke på vad de kostar, och vilket jobb det innebär, så tror jag ingen klubb medvetet sätter svenska spelare åt sidan för att i stället ta in importer, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om att behålla svenska spelare längre. Att få dem att vilja fortsätta. Det är ett dubbelspår.

Du tycker inte att det borde finnas ett tak för antalet utländska spelare?

– Jag har ingen åsikt om att förbjuda importer, men jag tycker att vi kan se över hur vi parallellt jobbar. Att vi inte blir helt beroende av importer i framtiden. I sådana fall skulle ju inte SDHL vara en svensk liga.

Även importer på ledarsidan

Men det är inte bara på spelarsidan importerna är många. Såväl AIK, Djurgården, HV 71 som SDE tränas av en nordamerikan. Och i silverlaget Linköping har Madeleine Östling en österrikiska och en kanadensare som assistenter.

– Jag tycker att det är häftigt och intressant att se vad de kan införa i vår hockey, säger Martinsen.