Dagens namn: Simon, Simone

Matchfakta 10/3

Washington–Pittsburgh 2–4 (0–0, 2–2, 0–2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-09

Andra perioden: 1–0 (7.23) Brooks Laich 17 (Alexander Semin, Alexander Ovechkin) spel fem mot fyra, 1–1 (8.42) Petr Sykora 22 (Evgeni Malkin, Jeff Taffe), 1–2 (18.08) Sidney Crosby 21 (Evgeni Malkin, Sergei Gonchar), 2–2 (19.46) Alexander Semin 21 (Alexander Ovechkin, Sergei Fedorov) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 2–3 (19.32) Sidney Crosby 22 (-), 2–4 (19.47) Jordan Staal 10 (Evgeni Malkin) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 38–26 (11–4, 22–9, 5–13).

Utvisningar, Washington: 5 x 2 min. Pittsburgh: 7 x 2 min.

Publik: 18 277 (i Verizon Center).

Målvakter:

Washington: Cristobal Huet 88,0%, istid 59.51 Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 94,7%, istid 59.41

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 4, 0, -1, 21.05

Matchen:

Nicklas Bäckström blev stor matchhjälte hemma i Verizon Center, men inte på det sättet som han och publiken ville. Vid ställningen 2-2 och bara 28 sekunder kvar av den tredje perioden sköt Bäckström in pucken bakom lagkamraten Cristobal Huet i hemmamålet. Pucken såg ut att toucha Sidney Crosby, 20, och han noterades för ett av karriärens enklaste mål. Målet gav Pittsburgh Penguins segern i en match som Washington Capitals borde ha avgjort redan i den andra perioden då laget sköt hela 22 skott på mål. Istället stal gästerna segern i och med Bäckströms mål. Alexander Ovechkin – ledaren av NHL:s poängliga – noterades för två nya assist, men tvåan Evgeni Malkin var än värre med tre assist och är nu bara tre poäng efter Ovechkin. Penguins saknade högerforwarden Marian Hossa, 29, för sjätte matchen i rad på grund av den knäskada som han ådrog sig i debuten för Penguins efter att ha blivit tradad från Atlanta Trashers.

Chicago–Edmonton 5–6 (1–1, 2–2, 2–2, 0–1)

Första perioden: 0–1 (2.52) Dustin Penner 19 (Joni Pitkänen) spel fem mot fyra, 1–1 (7.49) Patrick Sharp 34 (Jonathan Toews, Patrick Kane).

Andra perioden: 2–1 (8.22) Duncan Keith 10 (Robert Lang), 2–2 (10.03) Curtis Glencross 9 (Marc-Antoine Pouliot, Steve Staios), 3–2 (11.53) Jason Williams 11 (Andrew Ladd, Robert Lang), 3–3 (18.36) Robert Nilsson 9 (Sam Gagner).

Tredje perioden: 3–4 (1.29) Marty Reasoner 8 (-), 4–4 (3.17) Robert Lang 19 (Cameron Barker, Andrew Ladd) spel fem mot fyra, 4–5 (6.12) Andrew Cogliano 14 (Sam Gagner), 5–5 (15.25) Dustin Byfuglien 16 (-).

Förlängningen: 5–6 (3.01) Andrew Cogliano 15 (Robert Nilsson, Tom Gilbert) spel fyra mot fyra.

Skott: 38–25 (10–9, 17–3, 10–11, 1–2).

Utvisningar, Chicago: 5 x 2 min. Edmonton: 9 x 2 min.

Publik: 20 619 (i United Center).

Målvakter: Chicago: Patrick Lalime 76,0%, istid 63.01 Edmonton: Mathieu Garon 86,8%, istid 62.55

Svenskarna:

Niklas Hjalmarsson, b, Chicago 0, 0, 0, 0, -2, 8.10

Robert Nilsson, f, Edmonton 1, 1, 1, 0, +2, 14.33

Matchen:

Centern Kevyn Adams, 33, gjorde comeback i Chicago Blackhawks efter att ha missat 54 matcher på grund av en knäskada som han ådrog sig I början av säsongen. Matchen hemma i United Center mot Edmonton Oilers blev en svängig historia för Blackhawks. Lagen bytte ledning med varandra under hela matchen och när 60 minuter var spelade och ställningen var 5-5 talade all statistik för gästerna och statistiken ljög inte. Det var 22:a gången denna säsong som Oilers spelade förlängning och 17 av de gångerna har de vunnit antingen i förlängningen eller i straffavgörandet. Denna gång tog det tre minuter innan rookien Andrew Cogliano styrde in Robert Nilssons passning i mål och avgjorde matchen. Blackhawks saknade förstemålvakten Nikolai Khabibulin, 35, för nionde matchen i rad. Den ryske målvaktsveteranen har ryggproblem och ersättaren Patrick Lalime räddade endast 19 skott i en match som hemmalaget borde ha avgjort i den andra perioden då man sköt 17 skott på mål, men Oilers målvakt Mathieu Garon spelade stabilt.

New York Rangers–Boston 1–0 (0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 1–0)

Straff: 1–0 Nigel Dawes.

Skott: 35–29 (9–7, 14–9, 11–11, 1–2).

Utvisningar, N Y Rangers: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Boston: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter:

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 100%, istid 65.00 Boston: Alexander Auld 100%, istid 65.00

Svenskarna:

Henrik Lundqvist, mv, N Y Rangers se ovan

Christian Bäckman, b, N Y Rangers 0, 0, 1, 2, 0, 17.36

Fredrik Sjöström, f, N Y Rangers 0, 0, 0, 0, 0, 9.01

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 2, 0, 0, 19.12

Matchen:

Vilken målvaktsduell det bjöds på i Madison Square Garden mellan New York Rangers Henrik Lundqvist och Boston Bruins Alexander Auld. Ingen av burväktarna släppte in något mål under matchens 65 minuter, men matchen var tvungen att avgöras och då släppte Auld in en puck. Vänsterforwarden Nigel Dawes, 23, blev stor matchhjälte för Rangers och publiken fick äntligen jubla över ett efterlängtat mål. Segern innebar att Rangers passerade Bruins med en poäng i Eastern Conference och båda lagen har en hyfsad marginal ner till Buffalo Sabres på nionde plats i tabellen. Henrik Lundqvist – som noterade sin åttonde nolla för säsongen – gjorde sin svettigaste räddning i den tredje perioden då han dykande stoppade Glen Metropolis skott. Bruins saknade sin slovakiske lagkapten Zdeno Chara, 30, som skadades i lördagens segermatch över Washington Capitals.

Detroit–Nashville 4–3 (2–0, 2–0, 0–3)

Första perioden: 1–0 (11.17) Johan Franzén 15 (Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström) spel fem mot tre, 2–0 (15.43) Jiri Hudler 12 (Niklas Kronwall, Valtteri Filppula) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–0 (15.21) Brad Stuart 6 (Mikael Samuelsson, Niklas Kronwall), 4–0 (16.27) Johan Franzén 16 (Nicklas Lidström, Pavel Datsyuk) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–1 (11.24) Shea Weber 6 (Marek Zidlicky, Jason Arnott) spel fem mot fyra, 4–2 (14.35) Martin Erat 22 (Scott Nichol, Dan Hamhuis) spel fem mot fyra, 4–3 (18.59) Jordin Tootoo 10 (Martin Erat, Jan Hlavac) spel sex mot fem.

Skott: 33–23 (12–7, 13–3, 8–13).

Utvisningar, Detroit: 7 x 2 min. Nashville: 8 x 2 min.

Publik: 20 066 (i Joe Louis Arena).

Målvakter: Detroit: Dominik Hasek 87,0%, istid 59.58 Nashville: Chris Mason 87,9%, istid 58.26

Matchen:

Nicklas Lidström gjorde comeback efter att ha missat sex matcher på grund av en knäskada och han visade som vanligt sin betydelse i power play-spelet. Lidström noterades för två assist när hans Detroit Red Wings vann med 4-3 över Nashville Predators, men det var inte långt borta att hemmalaget hade slarvat bort en 4-0-ledning med mindre än nio minuter kvar av den tredje perioden. När högerforwarden Johan Franzén, 28, gjorde sitt andra mål för kvällen och satte 4-0 i slutet av den andra perioden tydde allt på en säker seger för Red Wings, men Predators gav inte upp och när backen Shea Weber reducerade efter 11.24 av slutperioden var det början på några nervösa minuter för hemmapubliken. Gästernas tredje mål kom dock när det återstod endast en minut och det var lite för sent för att kunna hota på allvar. Det var första gången som Franzén gjorde två mål i samma match. Tomas Holmström missade matchen då han har känning i ena ljumsken.

Columbus–Tampa Bay 5–3 (2–1, 1–2, 2–0)

Första perioden: 1–0 (11.29) David Vyborny 6 (Rick Nash, Kris Russell), 1–1 (14.14) Jeff Halpern 13 (Mathieu Darche, Michel Ouellet), 2–1 (19.18) Derek MacKenzie 1 (Gilbert Brule, Dan Fritsche).

Andra perioden: 3–1 (11.29) Michael Peca 5 (Nikolai Zherdev), 3–2 (16.35) Martin St. Louis 22 (Jeff Halpern), 3–3 (17.37) Vincent Lecavalier 33 (straffslag).

Tredje perioden: 4–3 (16.16) Jason Chimera 14 (Nikolai Zherdev, Dick Tärnström) spel fem mot fyra, 5–3 (19.00) Jiri Novotny 8 (Manny Malhotra, Rick Nash) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 25–27 (9–11, 12–11, 4–5).

Utvisningar, Columbus: 7 x 2 min, 1 x 10 min. Tampa Bay: 4 x 2 min, 1 x 10 min.

Publik: 14 796 (i Nationwide Arena).

Målvakter: Columbus: Pascal Leclaire 88,9%, istid 59.57 Tampa Bay: Mike Smith 83,3%, istid 59.30

Svenskarna:

Dick Tärnström, b, Columbus 0, 1, 1, 2, -1, 18.53

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 2, 0, 0, 15.35

Matchen:

Columbus Blue Jackets kämpar för att nå slutspelet i Western Conference och då har man inte råd att tappa poäng mot Tampa Bay Lightning, det sämsta laget i Eastern Conference. Matchen var på väg mot förlängning då vänsterforwarden Jason Chimera – assisterad av Dick Tärnström – gjorde det viktiga segermålet för hemmalaget. Tjeckiske centern Jiri Novotny, 24, fastställde sedan slutresultatet i öppen kasse då Mike Smith lämnat bortalagets mål.

– Att komma tillbaka som vi gjorde ikväll och vinna är en underbar känsla, sa Blue Jackets coach Ken Hitchcock till AP.

Hemmalaget fick jobba hårt för segern efter att Lightning kommit tillbaka till 3-3 i slutet av den andra perioden. Storstjärnorna Martin St. Louis och Vincent Lecavalier gjorde varsitt mål inom loppet av 62 sekunder och tystade tillfälligt hemmapubliken. Blue Jackets är en poäng ifrån att tangera klubbrekordet när det gäller flest poäng för laget. Säsongen 2005-06 stannade laget på 74 poäng och nu har man 73 poäng med många matcher kvar att spela.

Minnesota–San Jose 2–3 (0–2, 1–0, 1–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (0.46) Milan Michalek 21 (Brian Campbell, Christian Ehrhoff), 0–2 (13.44) Tomas Plihal 2 (straffslag).

Andra perioden: 1–2 (4.11) Kurtis Foster 7 (Keith Carney, Pierre-Marc Bouchard).

Tredje perioden: 2–2 (19.31) Brian Rolston 26 (Mikko Koivu) spel sex mot fem.

Straff: 2–3 Patrick Marleau.

Skott: 23–26 (7–11, 11–9, 4–5, 1–1).

Utvisningar, Minnesota: 1 x 2 min. San Jose: 2 x 2 min.

Doug Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, -1, 14.30

Matchen: San Jose Sharks tog sin nionde raka seger då laget besegrade Minnesota Wild på bortaplan. De nio segrarna i rad är ett nytt klubbrekord för Sharks, men segern satt långt inne trots en drömstart. Milan Michalek gav gästerna ledningen redan efter 46 sekunder och Tomas Plihal ökade efter ett straffslag på till 2-0. Wild gav dock aldrig upp, men hade efter Kurtis Fosters reducering i den andra perioden svårt att skapa några riktigt heta chanser framför Evgeni Nabokov som spelade sin 66:e match för säsongen. Sharks bjöd på bra defensiv hockey, men med 28.8 sekunder kvar av den tredje perioden sköt Brian Rolston ett stenhårt skott som studsade omkring innan pucken – via backen Marc-Edouard Vlasic – trillade in i nät bakom Nabokov. Wilds Marian Gaborik var nära att avgöra i förlängningens slutminut, men centern Patrick Marleau, 28, fick bort pucken från det egna målet. I straffavgörandet var det sedan Marleau som avgjorde det hela då han överlistade målvakten Niklas Bäckström.

– Vi har ett mycket bra självförtroende för tillfället och en konstig studs i slutet av matchen knäcker oss inte, sa Sharks coach Ron Wilson till AP.

Anaheim–Montreal 3–1 (1–1, 0–0, 2–0)

Första perioden: 1–0 (0.21) Todd Marchant 6 (Doug Weight, Todd Bertuzzi), 1–1 (8.44) Alex Kovalev 30 (Mikhail Grabovski, Andrei Kostitsyn).

Tredje perioden: 2–1 (12.36) Chris Kunitz 20 (Ryan Getzlaf, Kent Huskins), 3–1 (13.09) Samuel Påhlsson 6 (Scott Niedermayer, Rob Niedermayer) spel fyra mot fem.

Matchen:

Det var en kraftmätning som utspelade sig i Honda Center då Anaheim Duck (topplag i Pacific Division) tog emot Montreal Canadiens (topplag i Northeast Division) och västkusten vann. Ducks dominerade större delen av matchen och när Chris Kunitz samt Samuel Påhlsson inom loppet av 33 sekunder i den tredje perioden gjorde varsitt mål så var två poäng säkrade för hemmalaget. Påhlssons mål kom i numerärt underläge och var ett riktigt tungt mål att släppa in för Canadiens. För hemmamålvakten Jean-Sebastien Giguere, 30, är det alltid speciellt att möta Canadiens då han växte upp i Montreal.

– Jag följde dom på tv när jag var liten och försöker fortfarande se dom så mycket jag kan när vi inte spelar samtidigt, sa Giguere till AP.

Ducks högerforward Corey Perry, 22, fick sin svit på 193 raka matcher spräckt på grund av en skada han ådrog sig mot Colorado Avalanche förra veckan.

Dallas–Colorado 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)

Första perioden: 1–0 (3.56) Stu Barnes 9 (Trevor Daley, Mattias Norström), 2–0 (5.25) Stephane Robidas 7 (Mike Modano, Brad Richards).

Andra perioden: 3–0 (6.55) Brad Richards 19 (Brenden Morrow, Mike Modano).

Skott: 26–19 (12–1, 9–11, 5–7).

Utvisningar, Dallas: 4 x 2 min, 2 x 5 min.

Colorado: 3 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 18 532 (i American Airlines Center).

Målvakter:

Dallas: Marty Turco 100%, istid 59.52

Colorado: Jose Theodore 85,7%, istid 40.00 (18 räddningar)

Colorado: Peter Budaj 100%, istid 20.00 (5 räddningar)