Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Förbundets besked till Damkronorna: ”De ska få ersättning”

Publicerad 2019-08-22

I dag har Damkronorna haft möte med Svenska Ishockeyförbundet.

Förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt säger att det var ett konstruktivt möte, där flera punkter har avhandlats.

– Vi har garanterat spelarna att de ska få ersättning för förlorad arbetsinkomst, säger Tommy Boustedt till Sportbladet.

I dag möttes representanter från Svenska Ishockeyförbundet och Damkronorna, som företräddes av spelarfacket Sico. Även spelarna Erika Grahm och Johanna Fällman var närvarande.

Det var det första mötet mellan parterna och förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt säger att det var positiva tongångar.

– Det var ett väldigt konstruktivt samtal. Det var inte så att vi lindade in saker utan tjejerna och Sico var ärliga och talade om vad de tyckte. Det är viktigt och vi skiljdes åt på ett bra sätt. Vi är överens om att hålla ett bra tempo och hitta lösningar, säger Tommy Boustedt.

”Ska inte oroa sig över det”

Nästa torsdag ska parterna sätta sig ner igen.

– I måndags kväll fick vi en lista med viktiga frågor från Sico som vi har haft möjlighet att titta på för att förbereda oss och svara på. Vi kom överens om att vi inte skulle gå igenom varenda fråga eftersom vi ska träffas nästa vecka, säger Boustedt

Tommy Boustedt kan i alla fall ge besked kring två punkter som avklarades under mötet.

Ersättning för förlorad arbetsinkomst.

– Det var en av frågorna som bockades av. Vi har garanterat spelarna att de ska få ersättning för förlorad arbetsinkomst. Hur vi löser det är inte klart ännu men det får vi ansvara för. Tjejerna ska inte oroa sig för det.

Ett avtal mellan Sico och Damkronorna.

– Till skillnad från herrarna så har tjejerna inte varit organiserade i Sico så länge. Det är först det sista året, så nu är det naturligt att få till ett avtal. Vi på förbundet tror på den fackliga modellen med företrädare som för spelarnas talan. Det har fungerat i det svenska samhället under lång tid.

Siktar på ett treårsavtal

Klara Stenberg företräder spelarna för Sico och säger att det var bra möte med förståelse mellan parterna.

– Ingenting är underskrivet ännu, men vi siktar på ett långsiktigt avtal på tre år för Damkronorna. Där ska man såklart få ersättas för förlorad arbetsinkomst. Sen så har vi andra frågor som är lite mjukare värden, men som är viktiga för Damkronorna. Då talar vi om exempelvis kläder och utrustning, säger hon och fortsätter:

– Det kostar ingenting och de har uttryckt att de har varit dåliga i sin kommunikation. Det är viktigt att man får bekräftelsen, att de vill ha ett damlandslag.

Tommy Boustedt bemöter kritiken som har riktats mot förbundets hantering av ärendet.

– Det har varit lite varierad kritik. Men att vi har varit tysta så är det medvetet. Vi ville prata direkt med Sico och innan måndagskvällen hade vi inget underlag. Vi behövde två dagar för att gå igenom det och har nu svarat på frågorna till Sico. Sen finns det punkter som är rättmätig kritik som vi tar åt oss av, den tänker jag inte gå in på vad det innebär i detalj.

Du har personligen fått kritik för bristande närvaro på damernas mästerskap.

– Jag tänker inte gå in i detalj, men den delen där någon påstod att jag inte har varit på VM är felaktig. Jag var där i april, men jag tycker att det är viktigt att det här inte handlar om mig. Det viktigaste är att vi löser frågorna i frågebatteriet.

”Det har inte varit en pott, mer ett tak”

För ett år sedan valde Ishockeyförbundet och SHL att göra ett samarbetsavtal gällande Damkronorna. Både SIF och SHL avsatte 400 000 kronor till en pott som skulle dämpa fallet för Damkronorna när Sveriges Olympiska Kommitté tog bort sitt ekonomiska stöd. Pengarna skulle användas för att hjälpa Damkronorna med ersättning för förlorad arbetsförtjänst under 2018–2019.

Enligt uppgifter till Sportbladet finns det fortfarande 350 000 kronor kvar i öronmärkta SHL-medel för Damkronorna.

– Det har inte riktigt varit på det sättet. Jag tänker inte gå in på det i detalj, men det som är viktigt är att vi är överens med Sico om att spelarna inte ska gå med förlorad arbetsinkomst när de är med i Damkronorna. Det är många saker som åker fram och tillbaka mellan SHL och förbundet, det är mellan oss. Det har inte funnits någon exakt pott att prata om, mer ett tak.

Hade bojkotten kunnat undvikas om ni hade hanterat pengarna annorlunda?

– Det var som sagt ett tak, det är upp till en viss nivå. Över nivån har vi inte rätt att betala ut och det är omöjligt att veta innan exakt hur stor den summan kommer att bli. Hade vi vetat utfallet hade vi angett det. Det beror på när spelarna skickar in sina ekonomiska krav. Det summerar man i maj eller juni, efter säsongen, säger Boustedt och fortsätter:

– SDHL är en part i den här diskussionen också, men det är en diskussion vi får ta med SDHL. Vi behöver stötta SDHL, bland annat för förlorad arbetsinkomst. Sen ska man komma ihåg att vi lever i en folkrörelseorganisation och inte kan lova saker utan att förankra saker och ting uppåt.