1. Förlorad arbetsinkomst:
Säsongen 18/19 gick SHL in med 400 000 kronor till SIF, pengar som skulle gå till Damkronorna. Motkravet var att SIF skulle matcha detta belopp. SHL:s tanke var att SHL ville hjälpa SIF att satsa långsiktigt på Damkronorna. Initiativet kom från SHL då SIF till en början inte ville ge Damkronorna ersättning för förlorad arbetsinkomst bland annat..
Inför säsongen 19/20 drog SIF in all ekonomisk ersättning till Damkronorna.
Totalt var det 800 000 kronor, och vi undrar vart alla pengar som blivit över från föregående säsong, tagit vägen?
Argumentet från SIF att de arbetar och behandlar Tre Kronor och Damkronorna, håller inte. Vi går minus på att delta på landslagsläger, medan spelarna i Tre Kronor har bra löner från sina klubbar. Vi är väl medvetna om löneskillnaderna och att det finns anledningar till dessa. Vi anser dock att SIF bör se ersättningsfrågan som en investering för framtiden.
2. Försäkringsfrågan:
Hur är Damkronorna försäkrade, och hur agerar SIF i försäkringsfrågan? De försäkrar herrspelare för flera miljoner, och vi har knappt en rimligt täckande försäkring.
3. Samlingsdagar inför VM 2019:
Damkronorna: 5 dagar inkl. 1 match på precamp.
4. Reseförhållanden:
För ett och ett halvt år sedan (en månad innan OS) reste Damkronorna, en lördagskväll, hem från en landslagsturnering i Finland med Finlandsfärja från Åbo.
Damkronorna har även rest till USA en dag före turneringsstart där vi förväntas prestera mot världens tre bästa nationer. Aspekter att ta hänsyn till är bl.a. en tidsskillnad på 6 timmar och en restid på ett 15-tal timmar. Vad medför en sådan resa ur hälsosynpunkt och skaderisk?
Vad förväntar sig SIF för resultat med de förutsättningarna?
Anser SIF att det är rimligt att, under en reseperiod på ca. 2 veckor, resa med endast ett bagage på 23 kg som ska inkludera både utrustning, representationskläder samt civila tillhörigheter?
Förutsättningarna för resor vid läger- och i turneringssammanhang är generellt inte optimala. Väljer SIF resor och logi utifrån att Damkronorna ska kunna prestera maximalt, eller endast för att hålla nere kostnaderna?’
5. Utvecklingsplan:
Till vår kännedom finns det ingen utarbetad, varken långsiktig eller kortsiktig, utvecklingsplan för hur SIF vill att representationslaget (Damkronorna) skall bedrivas. Utan en elit, finns inga kvinnliga förebilder för kommande generationer att se upp till.
SIF bör se sig omkring och ställa sig frågan varför andra nationer kommit ikapp Damkronorna och sprungit om oss. Vi vill att SIF skapar en egen modell för hur flick- och damhockeyn skall bedrivas, från rekrytering i ungdomslag till elit. Vad är planen, förutsättningarna och resurserna till att Damkronorna återigen ska kunna konkurrera om medaljer?
6. Materialkontrakt:
Som högsta representationslag på damseniorsidan, ingår Damkronorna i ett kontrakt tillsammans med junior- och pojklandslagen. Detta innebär att Damkronorna inte får använda material av vilket märke vi vill. Vi är alltså tvingade att använda arbetsredskap som inte alla spelare känner sig trygga med. Är det de bästa förutsättningarna för att en elitspelare skall kunna prestera till 100%?
7. Klädsel
SIF tillhandahåller oss inga damkläder, utan förser oss med herrkläder. Vi har under en femårsperiod bett om kläder i dammodell, kläder som skall vara sydda och anpassade för kvinnor. I gensvar får vi höra att SIF tillhandahåller lika kläder till samtliga landslag, dvs. herrkläder. Det bör ligga i SIF:s intresse att Damkronorna representerar SIF på ett professionellt och respektabelt vis. Hur vill SIF att Damkronorna skall representera Sverige och Svenska Ishockeyförbundet
8. Ledare under VM-turneringar 18/19:
- Tre Kronor: 16 ledare
- Damkronorna: 11 ledare
- U20 Herr: 12 ledare
- U18 Dam: 8 ledare
- U18 Herr: 12 ledare.
9. Respekt:
Damkronorna har vid ett flertal tillfällen försökt att få till möten med SIF för att uttrycka vårt missnöje. Detta har dock aldrig tagits på allvar. Vi upplever att de istället försökt tysta oss, vilket i sin tur gjort att vi har känt oss oviktiga och inte respekterade.
10. Kosttillskott:
SIF har flertalet samarbetspartners inom kost och nutrition. Dock förekommer det ofta att Damkronorna tilldelas produkter vars bäst före-datum passerat. Vid flertalet tillfällen handlar det om flera månader gamla produkter.