Svensk förlust trots bra spel

Publicerad 2013-12-19

Tre Kronor spelade överraskande bra mot Ryssland när Channel One Cup inleddes. Förlust 2–3 (1–1,0–0,1–2) men spelmässigt hängde svenskarna med i hela matchen.

Med minst åtta, nio spelare i sitt blivande OS-lag och hemmaplan var självklart Ryssland storfavorit, inte minst med tanke på en klar seger (5–2) senast i Karjala Cup. Nu stod Tre Kronor upp på ett helt annat sätt, spelade fysiskt och tack vare en smart forechecking fick ryssarna aldrig i gång sitt vägvinnande spel.

Trion Niklas Persson, Joel Lundqvist och Jimmie Ericsson fick den tuffa uppgiften att matcha Rysslands stjärnspäckade förstakedja med Ilja Kovaltjuk, Vadim Sjipatjev och Alexander Radulov. Ett jobb svenskarna klarade utmärkt. Sällan har de ryska storspelarna haft så svårt att skapa chanser och de såg märkbart irriterade ut öven den tuffa uppvaktningen.

– Den uppgiften löste vi bra genom att sätta hård press på dem hela tiden, men jag hade önskat att vi skapat mer framåt. Vi gjorde ju inte något mål och borde ha skapat mer i slutet av matchen, säger Jimmie Ericsson.

Pressade svenskar

I första perioden var det Tre Kronor som skapade mest. Tom Wandell styrde in 1–0 efter backskott från Staffan Kronwall och Ryssland hade, sett mot spelfördelningen, tur som fick in en kvittering. I sista perioden öppnade Ryssland i tufft tempo och fick också utdelning när Maksim Tjudinov sköt sitt andra mål.

I det läget var svenskarna rejält pressade och såg också lite trötta ut. När backen Niclas Burström fick oväntad fri framfart och perfekt skottläge fick svenskarna ny energi. Med 2–2 stod matchen återigen och vägde och det ryska segermålet kom först när det återstod knappa tre minuter.

OS-biljetter hägrar

Förbundskapten Pär Mårts chansade med sex utespelare sista minuten utan att Sverige lyckades någon vass kvitteringchans.

– Det här var tredje mötet med Ryssland den här säsongen och vårt klart bästa. Sett till antalet målchanser tycker jag vi hade en bra chans att vinna. Jag är nöjd med spelet, konstaterade Pär Mårts.

Många svenskar hade anledning att vara nöjda. Inte minst 21-årige målvakten Linus Ullmark som agerade otroligt säkert och såg betydligt mer rutinerad ut än landskampsfacit visar – blott tredje matchen i blågult. Så bra som kedjan Persson, Lundqvist och Ericsson spelade finns chans för åtminstone någon ur den trion att ta en hägrande OS-biljett.