Matchfakta 22/11

NY Islanders–Montréal 1-4

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-22

(0-1, 0-3, 1-0)

Första perioden: 0-1 (00.56) Steve Begin 2 (Bryan Smolinski, Mathieu Dandenault).

Andra perioden: 0-2 (06.14) Chris Higgins 8 (Roman Hamrlik, Cristobal Huet), 0-3 (07.18) Steve Begin 3 (Mathieu Dandenault, Bryan Smolinski), 0-4 (13.22) Tomas Plekanec 6 (Alexei Kovalev, Patrice Brisebois) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-4 (16.10) Mike Comrie 7 (Chris Simon, Tim Jackman).

Skott: 45-33 (12-13, 13-16, 20-4).

Utvisningar, N Y Islanders: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Montréal: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 13 153 (i Nassau Coliseum).

Målvakter:

N Y Islanders: Rick DiPietro 87,9% istid 60.00 (29 räddningar).

Montréal: Cristobal Huet 97,8 % istid 59.30 (44 räddningar).

Matchen: Chris Higgins gör bara mål på hemmaplan. Även när Canadiens inte spelar i Montréal.

I natt sköt 24-åringen Montréals segermål i bortamötet med New York Islanders, vars hemmaarena Nassau Coliseum inte ligger långt från Higgins uppväxtort Smithtown.

– Gamla goda Long Island funkade för mig igen, sade segerskytten till AP efter matchen.

Higgins hade inte mer än 66 familjemedlemmar och vänner på läktarplats.

– Morsan tog hand om det mesta av det där, förklarar han lättat.

Annars var det gästernas franske målvakt Cristobal Huet som stod för det riktiga hundgörat. 32-åringen stoppade 44 av 45 skott och utsågs naturligtvis till matchens lirare. Han hade en nolla inom räckhåll, men tvingades se den förgås när Mike Comrie reducerade 3.50 före slutsignalen.

– En nolla är bara en bonus. Det är viktigare att vinna, konstaterar Huet med hjälp av sedvanlig hockeyterminologi.

Washington–Atlanta 1-5

(0-0, 1-3, 0-2)

Andra perioden: 0-1 (02.27) Alexander Ovechkin 14 (Brian Pothier, Viktor Kozlov) spel fem mot fyra, 1-1 (06.55) Ilya Kovalchuk 18 (Niclas Hävelid, Tobias Enström), 1-2 (16.05) Bobby Holik 2 (Marian Hossa, Tobias Enström) spel fem mot fyra, 1-3 (19.27) Niclas Hävelid 1 (Ilya Kovalchuk, Marian Hossa).

Tredje perioden: 1-4 (07.06) Ilya Kovalchuk 19 (Eric Perrin, Tobias Enström) spel fem mot fyra, 1-5 (09.48) Eric Perrin 5 (Ilya Kovalchuk, Pascal Dupuis).

Skott: 32-25 (9-4, 11-14, 12-7).

Utvisningar, Washington: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Atlanta: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 11 669 (i Verizon Center).

Målvakter:

Washington: Olaf Kölzig 80 % istid 59.54 (20 räddningar).

Atlanta: Johan Hedberg 96,9 % istid 60.00 (31 räddningar).

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Michael Nylander, fw, Washington 0, 0, 5, 0, -1, 16.27

Nicklas Bäckström, fw, Washington 0, 0, 1, 0, -1, 16.55

Niclas Hävelid, b, Atlanta 1, 1, 3, 0, +2, 19.42

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 3, 0, 0, +2, 23.34

Matchen: Pressen på Washingtons coach Glen Hanlon ökar. Nattens 1-5-förlust mot Atlanta var lagets femte raka. Nu räknar alla med att den före detta NHL-målvakten får sparken inom det närmaste dygnet.

Själv tänker han inte kasta in handduken självmant.

– Du slutar aldrig att tro. Det är det riktigt jobbiga med att förlora, du kan aldrig sluta tro. Jag tror på mina spelare, sade en pressad Hanlon till AP efter matchen.

Det började annars bra för hemmalaget. Alexander Ovechkin tog kol på Johan Hedbergs nolla efter 2.27. Därefter var det dock ridå.

Atlantas Ilya Kovalchuk tog saken i egna händer och svarade för två mål och två assist. Han fick bra uppbackning av Atlantas svenska backduo Tobias Enström (tre assist) och Niclas Hävelid (ett mål och en assist).

Kovalchuk är NHL.s bäste målskytt med 19 mål hittills.

– Han har en stor passion för att vinna hockeymatcher. De andra spelarna hakar på honom, säger Atlantacoachen Don Waddell om sin ryske fixstjärna.

Johan Hedberg svarade för ännu en stabil insats mellan Atlantas stolpar. 31 räddningar blev det för ex-leksingen.

Carolina-Philadelphia 3-6

(1-0, 0-2, 2-4)

Första perioden: 1-0 (14.05) Rod Brind’ Amour 11 (Ray Whitney, Matt Cullen) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (14.43) Mike Knuble 6 (Randy Jones, Rory Fitzpatrick), 1-2 (16.28) Kimmo Timonen 2 (Daniel Briere) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-3 (00.21) Daniel Briere 8 (Mike Knuble), 2-3 (02.34) Eric Staal 13 (Matt Cullen, Jeff Hamilton) spel fem mot fyra, 2-4 (03.04) Daniel Briere 9 (Braydon Coburn, Scott Hartnell), 3-4 (05.56) Matt Cullen 5 (Cory Stillman, Justin Williams) spel fem mot fyra, 3-5 (14.39) Daniel Briere 10 (Kimmo Timonen, Mike Knuble) spel fem mot fyra, 3-6 (19.29) Scott Hartnell 2 ( - ) mål i tom kasse, spel fem mot sex.

Skott: 35-21 (10-3, 10-11, 15-7).

Utvisningar, Carolina: 8 x 2 min.

Philadelphia: 9 x 2 min.

Publik: 16 351 (i RBC Center).

Målvakter:

Carolina: Cam Ward 75 % istid 58.55 (15 räddningar).

Philadelphia: Martin Biron 91,4 % istid 59.42 (32 räddningar).

Svenskarna:

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 2, 0, -1, 18.35

Matchen: Daniel Briere har inte riktigt fått något genombrott i Philadelphiatröjan sedan han skrev ett långtidskontrakt med Flyers i somras. Kanske ändrades det i natt.

Den kvicke 30-åringen sköt tre mål på en kvart i bortamötet Carolina och hade dessutom en assist när Flyers tog en meriterande 6-3-seger i RBC Center.

– Jag har inte sett honom bättre den här säsongen, säger Flyerscoachen John Stevens om Briere till AP.

– Han är en giftig spelare och vi gav honom chanser i farliga positioner. En spelare som han kommer inte att missa, lägger motståndarcoachen Peter Laviolette till.

Briere själv var mest nöjd med hur han själv och lagkamraterna återhämtade sig efter den jobbiga 2-6-förlusten mot New Jersey hemma i Wachovia Center häromsistens.

– Vi var inte glada över den förlusten. Det var jobbigt att bli förnedras på det sättet och därför stod det mycket på spel i kväll, säger Briere, som gjort 24 poäng (10+14) på 20 matcher den här säsongen.

Columbus-Florida 2-5

(1-0, 1-2, 0-3)

Första perioden: 1-0 (03.13) Curtis Glencross 3 (Rostslav Klesla, Sergei Fedorov) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (01.46) Ruslan Salei 2 (Rostislav Olesz) spel fem mot fyra, 1-2 (12.17) Bryan Allen 1 (Nathan Horton, Stephen Weiss), 2-2 (19.59) Rick Nash 15 (Ron hainsey, Nikolai Zherdev).

Tredje perioden: 2-3 (10.53) Rostislav Olesz 3 (Nathan Horton, Stephen Weiss) spel fem mot fyra, 2-4 (13.01) Jay Bouwmeester 3 (Richard Zednik, Olli Jokinen) spel fem mot fyra, 2-5 (14.09) Rostislav Olesz 4 (Gregory Campbell, David Booth).

Skott: 36-29 (10-5, 12-13, 14-11).

Utvisningar, Columbus: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Florida: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 13 326 (i Nationwide Arena).

Målvakter:

Columbus: Pascal Leclaire 82,8 % istid 59.25 (24 räddningar).

Florida: Tomas Vokoun 94,4 % istid 60.00 (34 räddningar).

Matchen: Floridas plan var lika enkel som effektiv inför nattens bortamatch i Columbus: kasta in allt på mål – både puck och spelare.

Det fungerade ypperligt. Laget tog sin andra raka seger efter att ha gjort fem mål på Pascal Leclaire i hemmakassen.

- Vi pratade om det innan matchen och i periodpauserna att få mer trafik framför kassen, säger Floridas Rostislav Olesz till AP.

Den 22-årige tjecken var kanske den som genomförde planen allra bäst. Olesz sköt två av Panthers mål och spelade fram till ett tredje. Detta i sin andra match efter att ha missat 14 tillställningar med en handledsskada.

– Vi var verkligen slöa i egen zon, tycker Columbus coach Ken Hitchcock, vars lag bara vunnit två av tio matcher under november månad.

Buffalo-Ottawa 4-2

(3-0, 1-2, 0-0)

Första perioden: 1-0 (01.26) Michael Ryan 1 (Dan Paille, Paul Gaustad), 2-0 (09.29) Ales Kotalik 4 (Ryan Miller) spel fem mot fyra, 3-0 (19.22) Derek Roy 7 (Thomas Vanek, Drew Stafford).

Andra perioden: 3-1 (09.28) Daniel Alfredsson 16 (Jason Spezza), 3-2 (11.30) Dany Heatley 10 (Joe Corvo, Wade Redden), 4-2 (17.24) Drew Stafford 4 (Thomas Vanek, Derek Roy).

Skott: 31-29 (14-7, 11-15, 6-7).

Utvisningar, Buffalo: 3 x 2 min.

Ottawa: 4 x 2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena).

Målvakter:

Buffalo: Ryan Miller 93,1 % istid 59.50 (27 räddningar).

Ottawa: Ray Emery 87,1 % istid 59.08 (27 räddningar).

Svenskarna:

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 0, 0, 0, 20.25

Daniel Alfredsson, fw, Ottawa 1, 0, 2, 0, 0, 23.56

Matchen: Det skilde 17 poäng mellan Ottawa och Buffalo i tabellen inför nattens möte. På isen kunde man knappast märka den stora differensen. Hemmalaget Sabres gjorde en gedigen insats och besegrade Senators. Detta i det första mötet lagen emellan sedan conferencefinalen i fjol, då Daniel Alfredsson sköt Ottawa till Stanley Cup-final med ett övertidsmål.

Alfredsson blev målskytt även i nattens match – hans 16: mål för säsongen – efter att ha stulit pucken från landsmannen Henrik Tallinder. Ottawakaptenens 1-3-reducering gav gästerna hopp, men inte mer.

Buffalo var bättre.

I Ottawas mål fortsätter fjolårets etta, Ray Emery, att ha problem när han får chansen. I natt släppte han in tre mål i första perioden. Kanadensaren får svårt att peta schweizaren Martin Gerber framöver. Därför är det inte märkligt att han nu nämns i diverse traderykten.

Pittsburgh-New Jersey 1-2

(0-1, 0-0, 1-1)

Första perioden: 0-1 (14.50) Zach Parise 7 (Jamie Langenbrunner, Brian Gionta) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 0-2 (02.33) Zach Parise 8 (Jamie Langenbrunner, Mike Mottau) spel fem mot fyra, 1-2 (07.11) Evgeni Malkin 8 ( - ).

Skott: 26-28 (6-12, 10-8, 10-8).

Utvisningar, Pittsburgh: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

New Jersey: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena).

Målvakter:

Pittsburgh: Marc-André Fleury 92,9 % istid 58.45 (26 räddningar).

New Jersey: Martin Brodeur 96,2 % istid 59.53 (25 räddningar).

Svenskarna:

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 4, -1, 18.26

Matchen: Sidney Crosbys brist på disciplin blev dyr för Pittsburgh Penguins. Den 20-årige kaptenen satt i utvisningsbåset när Zach Parise avgjorde nattens drabbning till New Jerseys fördel.

Därefter åkte han fram och sa några opassande ord till domarteamet och fick ytterligare två minuter på fel sida av isen.

– Det är frustrerande. Jag tänker inte sitta här och säga något annat. Samtidigt är det inte mycket annat att göra än att fortsätta strida, köra på, säger Crosby till AP.

Penguins tippades inför säsongen bli ett topplag. Det har man inte varit i närheten av under den första fjärdedelen av säsongen.

Mediokert målvaktsspel av den ständigt lovande målvakten Marc-André Fleury och brist på sekundär produktion bakom Crosby och Evgeni Malkin har kostat laget många poäng.

För New Jersey ser läget ljusare ut. 6-2 mot Philadelphia senast och ytterligare en fin skalp i natt.

Tampa Bay-N Y Rangers 1-2

Första perioden: 0-1 (08.51) Fedor Tyutin 3 (Blair Betts, Petr Prucha).

Tredje perioden: 0-2 (02.05) Colton Orr 1 (Ivan Baranka, Jason Strudwick), 1-2 (19.43) Michel Ouellet 5 (Ryan Craig, Filip Kuba).

Skott: 33-29 (11-14, 11-10, 11-5).

Utvisningar, Tampa Bay: 3 x 2 min.

N Y Rangers: 4 x 2 min.

Publik: 20 110 (i St. Pete Times Forum).

Målvakter:

Tampa Bay: Johan Holmqvist 93,1 % istid 58.25 (27 räddningar).

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 97 % istid 59.46 (32 räddningar).

Svenskarna:

Andreas Karlsson, fw, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 3.10

Matchen: Det krävdes en Henrik Lundqvist för att få stopp på Vincent Lecavalier. Tampas och hela NHL:s poängkung fick lämna isen poänglös för första gången på åtta matcher. Lecavalier hade under dessa åtta matcher gjort makalösa 21 poäng (7+14).

– Han är antagligen världens bästa målvakt nu, tycker Tampas coach John Tortorella om Lundqvist, som stoppade 32 skott i natt.

Han var ytterst nära att hålla nollan, men fick se den förstörd 17 sekunder för slutet, när Michel Ouellet reducerade.

Det målet tog Rangerscoachen Tom Renney på sig ansvaret för.

– Om det är någon som ska vara besviken är det jag. Jag borde ha försvarat Henrik med lite annorlunda spelare därute. Jag är skyldig honom bättre coachning än så, helt ärligt, säger Renney till AP.

Minnesota-Vancouver 2-4

(2-2, 0-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (06.27) Markus Näslund 8 (Alexander Edler, Brendan Morrison) spel fem mot fyra, 0-2 (06.49) Ryan Kesler 4 (Aaron Miller, Curtis Sanford), 1-2 (07.20) Marian Gaborik 6 (Eric Belanger, Nick Schultz), 2-2 (10.30) Marian Gaborik 7 (Brian Rolston, Pierre-Marc Bouchard) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-3 (05.04) Markus Näslund 9 (Daniel Sedin, Henrik Sedin), 2-4 (16.27) Markus Näslund 10 (Henrik Sedin, Daniel Sedin).

Skott: 20-26 (5-6, 6-8, 9-12).

Utvisningar, Minnesota: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Vancouver: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 18 569 (i Xcel Energy Center).

Målvakter:

Minnesota: Josh Harding 84,6 % istid 59.04 (22 räddningar).

Vancouver: Curtis Sanford 90 % istid 60.00 (18 räddningar).

Svenskarna:

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 1, 0, -2, 23.37

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 1, 0, 0, +1, 20.23

Markus Näslund, fw, Vancouver 3, 0, 3, 2, +2, 17.50

Daniel Sedin, fw, Vancouver 0, 2, 2, 0, +2, 19.17

Henrik Sedin, fw, Vancouver 0, 2, 0, 0, +2, 19.42

Matchen: När det lossnar, då lossnar det ordentligt. Markus Näslunds målskytte har inte varit sig likt efter NHL-lockouten, men i natt glimtade Vancouverkaptenen till som på den gamla goda tiden. Med ett hattrick förde han Canucks till seger i det omtalade returmötet med Minnesota.

Det var ju i matchen mellan dessa båda lag förra veckan som Mattias Öhlund fick matchstraff och avstängning för sin klubbattack på Minnesotas Mikko Koivu.

Trots rykten om hämndaktioner blev det en förhållandevis lugn tillställning med bara ett slagsmål.

– Allt snack inför matchen handlade om hämnd, men du kan inte skrämma tvillingarna Sedin eller Markus Näslund, säger Vancouvers coach Alain Vigneault till AP.

– Våra killar var fokuserade och redo. De är intellektuellt smarta, fortsätter han med passning till Minnesotas goon Derek Boogaard, som var den som insinuerade att svensktrion skulle få det jobbigt.

Markus Näslund har nu gjort elva tremålsmatcher under sin NHL-karriär.

Detroit-St. Louis 3-0

(1-0, 2-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (00.22) Henrik Zetterberg 15 (Tomas Holmström, Brian Rafalski) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (05.16) Mikael Samuelsson 3 (Dan Cleary, Jiri Hudler) spel fem mot fyra, 3-0 (14.13) Dan Cleary 7 (Kris Draper, Nicklas Lidström).

Skott: 38-12 (10-4, 14-6, 14-2).

Utvisningar, Detroit: 3 x 2 min.

St. Louis: 11 x 2 min.

Publik: 19 124 (i Joe Louis Arena).

Målvakter:

Detroit: Chris Osgood 100 % istid 60.00 (12 räddningar).

St. Louis: Manny Legace 92,1 % istid 59.50 (35 räddningar).