Tre Kronor blev utspelat och utbuat: ”Det är inte överdrivet kul att höra”

De blev utspelade, nollade – och utbuade.

– Det är inte överdrivet kul att höra. Man blir ­besviken och förbannad att det skulle sluta så, säger Gabriel Landeskog.

Kanada spelade stundtals ut Sverige som samtidigt underpresterade.

Mycket talar för att Tre Kronor ställs mot Kanada i kvartsfinalen om sex dagar. I går fick man reda på exakt hur mycket bättre man behöver bli till dess.

Efter en jämn inledning på första perioden kom 1–0 i powerplay genom Steve Stamkos – och sen var det Kanada för hela slanten. Mål två och tre kom i andra perioden och sen spelade ett klart bättre Kanada mer eller mindre av matchen.

– De spelar jävligt, jävligt bra. De väntar ut oss när de inte har läge och gå och när de får läge så gick dem hårt, säger Henrik Tallinder som erkänner att Kanada var bättre än väntat:

– Ja, det var de. Jag trodde inte de skulle vara så tålmodiga. I dag kändes det inte ens som vi var nära.

”Mycket skickligare”

Förbundskapten Pär Mårts har inte tänkt på kvartsfinalspelet ännu, men hoppas på att få möta Schweiz.

– Kanada är mycket skickligare, det känns på varje position.

– Jag vet inte hur många svenskar som skulle platsa i det kanadensiska laget, om vi börjar där. Får vi möta dem i kvartsfinalen och ska slå dem så måste vi lyckas jäkligt väl, säger han.

”Inte bra”

Flera spelare berättade om hur besviken Mårts var över insatsen i periodpauserna. Besvikelsen nådde också ett fullsatt Globen. De sista två minuterna buades ett håglöst Tre Kronor ut av publiken.

– Det är inte överdrivet kul att höra. Men de fick inte alltför många anledningar att jubla heller, säger Gabriel Landeskog.

Erik Gustafsson:

– Det är inte kul, men vi spelade inte bra och då är det sådant man får ta som hockeyspelare när man inte spelar bättre än så här.

– Vi spelade så dåligt i dag att man får se sig i spegeln och spela bättre på lördag, säger han.

Därför förlorade Tre Kronor

Forecheckingen: Dålig svensk forechecking gjorde att de svenska backarna fick svårt att hantera farten hos de kanadensiska forwards och Kanada kom alldeles för lätt in i den svenska zonen.

Skridskoåkningen: Bara ett fåtal svenska spelare klarade hänga med när Kanada växlade upp i skridskoåkningen. I första perioden rann Kanads forwards igenom centralt i planen gång på gång.

För mycket egna initiativ: När 0–1 kom på tavlan började Tre Kronor spela mer var och en för sig. Pucktransporten slutade allt som oftast med en snabb spelvändning.

Ineffektivitet: Sverige vinner skotten i matchen och har ett par bra powerplaylägen. Flera skott kommer från mitt i slottet, men man lyckades ändå inte överlista Mike Smith en enda gång.

Kanadensisk skicklighet: Det är inte bara Tre Kronor som gör det dåligt. Kanadas individ­uella skicklighet gav ett intryck av att man i princip när som helst kunde trycka på knappen och skapa en målchans.

Kanada – en VM- mardröm för Tre Kronor

Helsingfors 2003

2–3 final

Kommentar: De flesta minns väl Anson Carters avgörande mål på övertid, där det tog en halvtimme för måldomaren att avgöra om pucken varit inne eller inte.

Men det hade den.

Prag 2004

3–5 – final

Kommentar: Både Peter Forsberg och Nicklas Lidström anslöt sent i turneringen och ledde finalen med 2–0. Då körde Rob Niedermayer över Peter Forsberg med en tackling i ryggen och matchen vände.

Riga 2006

5–4 – semifinal

Kommentar: Enda segern i ett slutspel, men kanadensarna pressade enormt i sista perioden. Men Sverige höll undan, slog Tjeckien med 4–0 i finalen och tog guld.

Moskva 2007

1–4 – semifinal

Kommentar: Sverige hade en enda NHL–spelare i truppen (Alexander Steen) och var chanslösa. Kanada gick fram till 3–0 redan i första perioden och matchen var över.

Quebec 2008

4–5 – semifinal

Kommentar: Det blev dramatik på slutet då Fredrik Warg reducerade till 4–5 med drygt fem minuter kvar.

Men kanadensarna höll undan och vann på hemmaplan i Quebec.

Bern 2009

1–3 – semifinal

Kommentar: Kanadensarna trampade på gasen i andra perioden och gick ifrån till 3–0, efter 1–0 i den första. Och svenskarna var aldrig riktigt med i matchen.

Totalt: 6 1 0 5 16–24*Matcher/Vinter/Kryss/Förluster/målskillnad.