Dagens namn: Brynolf

Matchfakta 30/4

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-30

N Y Rangers-Pittsburgh 3-5 (1-3, 2-1, 0-1)

Första perioden: 1-0 (1.02) Marian Hossa 3 (Pascal Dupuis, Sidney Crosby), 1-1 (14.32) Martin Straka 3 (Jaromir Jagr, Paul Mara), 1-2 (16.17) Georges Laraque 1 (Jevgenij Malkin, Petr Sykora), 1-3 (17.41) Jevgenij Malkin 4 (Sergej Gonchar, Marian Hossa) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-3 (12.07) Ryan Callahan 2 (Scott Gomez, Sean Avery), 3-3 (13.11) Jaromir Jagr 3 (Scott Gomez, Martin Straka), 3-4 (17.53) Jevgenij Malkin 5 (Sidney Crosby, Sergej Gonchar) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-5 (2.30) Ryan Malone 3 (Kris Letang, Petr Sykora).

Skott: 39-17 (15-9, 14-4, 10-4).

Utvisningar, N Y Rangers: 6 x 2 min.

Pittsburgh: 9 x 2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter:

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 70,6% istid 58.18 (12 räddningar).

Pittsburgh: Marc-André Fleury 92,3 % istid 60.00 (36 räddningar).

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Christian Bäckman, f, New York 0, 0, 1, 0, +1, 15.45

Fredrik Sjöström, f, New York 0, 0, 0, 0, 0, 7.45

Matchen: Först nominerad till Hart Trophy. Sedan bevisade Jevgenij Malkin att han verkligen är en av ligans allra främsta spelare. Den unge ryssen låg med två mål och en assist bakom Pittsburgh Penguins 5-3-seger i Madison Square Garden – lagets sjunde raka i årets Stanley Cup-slutspel.

– Jag är definitivt stolt över honom. Som lagkamrat vill du alltid se de andra killarna lyckas. Det har han gjort hela säsongen. Det han har gjort är fantastiskt, säger fjolårets Hart Trophy-vinnare, Sidney Crosby, till AP.

Att Rangers hade övertaget med 39-17 i kolumnen för skottstatistik spelade i slutändan en väldigt tillbakadragen roll. Marc-André Fleury i gästernas kasse spelade betydligt bättre än Henrik Lundqvist. Den 24-årige franskkanadensaren gav sitt lag chansen att vinna – även när man tappat en 3-1-ledning till 3-3.

Jevgenij Malkin sköt 4-3 i powerplay i slutet av den andra perioden. Målet visade sig bli matchvinnande då Ryan Malone styrde in 5-3 på ett backskott från Kris Letang tidigt i tredje perioden.

Om Rangers ska vända på steken måste man bli det första laget sedan 1975-års New York Islanders att ta igen ett 0-3-underläge i matcher. Historien talar med andra ord inte för Henrik Lundqvist och hans lagkamrater.

Pittsburgh leder med 3-0 i matcher.

Dallas-San José 2-1 (0-1, 0-0, 1-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (19.25) Patrick Marleau 3 ( - ) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 1-1 (0.47) Sergej Zubov 1 (Mikie Ribeiro, Brad Richards) spel fem mot tre.

Overtime: 2-1 (4.37) Mattias Norström 2 (Mike Ribeiro, Matt Niskanen).

Skott: 29-20 (6-6, 9-7, 9-4, 5-3).

Utvisningar, Dallas: 4 x 2 min.

San José: 4 x 2 min.

Publik: 18 532 (i American Airlines Center).

Målvakter:

Dallas: Marty Turco 95 % istid 64.37 (19 räddningar).

San José: Jevgenij Nabokov 93,1 % istid 64.35 (27 räddningar).

Svenskarna:

Mattias Norström, b, Dallas 1, 0, 2, 0, +1, 17.21

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 16.32

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 0, 2, 0, 0, 17.29

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 1, 0, 0, 15.14

Douglas Murray, b, San José 0, 0, 0, 0, 0, 10.30

Matchen: Av alla osannolika övertidshjältar I slutspelet kan Mattias Norström vara den största. I natt sköt den 35-årige backkämpen Dallas Stars till en näst intill ointaglig 3-0-ledning i matcher över San José Sharks.

Veteranens 2-1-mål 4.37 in i förlängningen tillkom efter att Mike Ribeiros passningsförsök in framför mål styrts upp till blålinjen. Där snappade Norström upp pucken och lyckades överrumpla en skymd Jevgenij Nabokov i San José-målet med ett snabbt skott.

Målet var Norströms andra i årets slutspel – och andra totalt på 49 Stanley Cup-matcher.

Detta innebär att Dallas kan slå ut San José redan i natt, då den fjärde matchen spelas i American Airlines Center.

Annars var det gästande San José som tog hem första perioden. En slarvig passning av Sergej Zubov under ett powerplay sent i första perioden gav Sharks kapten Patrick Marleau ett friläge som resulterade i 1-0. Zubov revanscherade sig när han sköt 1-1 i spel fem mot tre tidigt i den tredje perioden. Detta sedan lagkaptenen Brenden Morrow gjort ett uppoffrande arbete framför Nabokov i målet.

Efter matchen meddelade Dallas att de skrivit ett nytt tvåårskontrakt med superpesten Steve Ott, som varit synnerligen effektiv i sin roll att krypa under huden på motståndarna i årets slutspel.

Colorado-Detroit 3-4 (1-2, 1-2, 1-0)

Första perioden: 1-0 (5.17) Cody McLeod 1 (T.J. Hensick, Tyler Arnason), 1-1 (12.14) Pavel Datsiuk 4 (Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström) spel fem mot fyra, 1-2 (13.12) Johan Franzén 8 (Brett Lebda, Mikael Samuelsson).

Andra perioden: 1-3 (6.36) Pavel Datsiuk 5 (Brian Rafalski, Tomas Holmström), 2-3 (8.08) Andrew Brunette 4 (John-Michael Liles, Joe Sakic) spel fem mot fyra, 2-4 (12.24) Henrik Zetterberg 5 (Pavel Datsiuk, Mikael Samuelsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-4 (5.19) Andrew Brunette 5 (Joe Sakic, Ruslan Salej) spel fem mot fyra.

Skott: 33-35 (10-19, 10-9, 13-7).

Utvisningar, Colorado: 7 x 2 min.

Detroit: 5 x 2 min.

Publik: 18 007 (i Pepsi Center).

Målvakter:

Colorado: José Theodore 88,6% istid 60.00 (31 räddningar).

Detroit: Chris Osgood 90,9 % istid 59.09 (30 räddningar).

Tomas Holmström, f, Detroit 0, 1, 1, 0, +1, 15.11

Matchen: Peter Forsbergs comeback gav inte Colorado Avalanche det förväntade lyftet. Faktum är att ”Foppa” satt utvisad för en hög klubba när Henrik Zetterberg sköt det matchvinnande 4-2-målet för Detroit Red Wings i den andra perioden av nattens match i Pepsi Center.

Därmed har ett starkt Detroit roffat åt sig en 3-0-ledning i matcher på ett allt mer skadeskjutet Colorado.

Hemmalaget hade förutom Forsberg fått tillbaka viktige backen Scott Hannan inför nattens match. Men samtidigt förlorat forwarden Ryan Smyth till skadelistan. I den första perioden försvann dessutom Paul Stastny med en knäskada.

I Detroit blev Johan Franzén åter målskytt. Han toppar därmed Stanley Cup-slutspelets målliga med åtta fullträffar på nio matcher, varav sex av målen kommit på de tre senaste matcherna.

Peter Forsberg lämnade comebacken mållös efter att ha missat seriens två första matcher med ljumskproblem. 34-åringen matchades försiktigt av coachen Joel Quenneville och spelade bara drygt 15 minuter, jämfört med de 20 han brukar ligga på. Någon succé handlade det inte om. ”Foppa” drog på sig sex utvisningsminuter och fick ingen utdelning på de fyra skott han sköt.

Natten mot fredag spelas match fyra i samma arena. Då kan Colorados säsong ta slut.

Detroit leder med 3-0 i matcher.