Publicerad 2014-01-18

Satte klubbrekord – men laget förlorade

Familjen St Louis jublar på läktaren efter stjärnans fjärde mål i matchen.

Han ratades från Kanadas OS-trupp – av sin egen general manager.

I kväll replikerade Martin St Louis, NHL:s regerande poängkung, med fyra mål inom loppet av 22 minuter.

Om det räckte till seger? Nej då, gästande San Jose vände och vann med 5–4 mot Tampa Bay.

NHL

NHL-legendaren Steve Yzerman är inte bara general manager för Tampa Bay Lightning – han har samma roll även för Kanadas landslag.

När den hockeytokiga nationens trupp till OS i Sotji togs ut för ett par veckor sedan var en av de stora snackisarna att Tampa-kaptenen Martin St Louis lämnades utanför – av just Yzerman och hans stab.

– Ni kan inte föreställa er hur besviken jag är, kommenterade St Louis, som även ratades i guldlaget 2010.

Petningen har dock inte påverkat veteranens insatser på isen till det negativa.

Tvärtom.

Mot San Jose Sharks på lördagskvällen svarade 38-åringen för fyra mål inom loppet av 22 minuter – och satte ett nytt klubbrekord. Inte sedan Chris Kontos show i den allra första matchen i Lightnings historia har en Tampa Bay-spelare gjort fyra mål i samma match, och Kontos gjorde det inte lika snabbt som St Louis.

Hedman skadad

Men blev det seger? Icke.

Gästande San Jose Sharks vände 2–4 till 5–4, och tog därmed full pott på sin bortaturné mot lag i den östra konferensen – tre raka vinster.

I skuggan av St Louis svarade Sharks-centern Joe Pavelski, uttagen i USA:s OS-trupp, för sitt första hattrick i NHL-karriären.

Victor Hedman, som svenske förbundskaptenen Pär Mårts har på reservlistan inför OS, utgick i den tredje perioden efter att ha fått ett skott på foten. Backstjärnan grimaserade illa och fick hjälpas av isen av lagkamrater.

New York Rangers är fortsatt formstarkt – med eller utan Henrik Lundqvist.

Cam Talbot vaktade kassen när laget bortabesegrade Ottawa Senators på lördagskvällen. Derek Stepan låg bakom tre mål i matchen och svenskbekante norrmannen Mats Zuccarello fastställde vackert slutresultatet till 4–1.

Segern var Rangers femte på de sex senaste matcherna.