Dagens namn: Brynolf

Matchfakta 29/11

Buffalo–St. Louis 3-4 (1-0, 1-1, 1-3)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-29

Första perioden: 1-0 (18.39) Jason Pominville 7 (Clarke MacArthur, Toni Lydman).

Andra perioden: 2-0 (12.28) Ales Kotalik 5 (Jaroslav Spacek, Tim Connolly) spel fem mot fyra, 2-1 (15.10) Martin Rucinsky 3 (Keith Tkachuk, Mike Johnson).

Tredje perioden: 2-2 (3.45) Paul Kariya 7 (Keith Tkachuk, Brad Boyes), 2-3 (6.19) Mike Johnson 1 (Bryce Salvador), 3-3 (11.02) Andrej Sekera 1 (Tim Connolly, Jochen Hecht), 3-4 (19.02) Brad Boyes 14 (Paul Kariya, Bryce Salvador).

Skott: 23-32 (8-10, 4-12, 11-10).

Utvisningar, Buffalo: 2 x 2 min. St. Louis: 3 x 2 min.

Publik: 18 699 (i HSBC Arena).

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 87,5% istid 59.19 (28 räddningar). St. Louis: Manny Legace 87 % istid 59.28 (20 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 2, 0, -2, 20.51

Matchen: St. Louis succéman Brad Boyes fortsätter att ösa in viktiga mål. I natt betydde 25-åringens 14:e för säsongen seger i bortamötet med Buffalo. Det återstod bara 58 sekunder av matchen när den av Toronto, San José och Boston ratade forwarden slog in sin egen retur fram till 4-3.

– Jag hörde ingen pipa så jag fortsatte spela och en halvsekund senare studsade pucken ut framför mig. Nu såg jag till att den verkligen gick in, säger Boyes, som hämtades från Boston i utbyte för backen Dennis Wideman vid trading deadline förra säsongen.

Buffalo, som kom in i matchen med fem raka segrar, hade en 2-0-ledning med fem minuter kvar av den andra perioden. Tre obesvarade St. Louis-mål fick hemmapubliken att misströsta, innan axelskadade Henrik Tallinders ersättare, Andrej Sekera, kvittera till 3-3. Boyes såg dock till att ge Blues sista ordet.

Tallinder missade sin andra match efter helgens incident i 3-0-segern över Montréal. Han blir borta i minst en vecka.

New Jersey–Dallas 4-2 (0-2, 2-0, 2-0)

Första perioden: 0-1 (10.42) Stu Barnes 1 (Philippe Boucher) spel fyra mot fem, 0-2 (13.40) Jussi Jokinen ( - ).

Andra perioden: 1-2 (8.52) David Clarkson 3 (John Madden, Dainius Zubrus), 2-2 (18.48) Brian Gionta 8 (Patrik Elias, Zach Parise).

Tredje perioden: 3-2 (10.57) Dainius Zubrus 5 (Jamie Langenbrunner), 4-2 (19.43) Zach Parise 9 (Brian Gionta, John Madden) mål i tom kasse, spel fem mot sex.

Skott: 26-21 (10-7, 8-10, 8-4).

Utvisningar, New Jersey: 3 x 2 min. Dallas: 3 x 2 min.

Publik: 13 665 (i Prudential Center).

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 90,5% istid 59.33 (19 räddningar). Dallas: Marty Turco 88 % istid 58.40 (22 räddningar).

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 0, 0, +1, 12.51

Loui Eriksson, fw, Dallas 0, 0, 2, 0, -1, 16.50

Joel Lundqvist, fw, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 8.29

Matchen: New Jersey såg till att Dallas vinstsvit inte nådde några rekordhöjder. Samtidigt byggde laget vidare på sin egen svit. Nattens seger var deras femte raka.

Efter en knölig säsongsinledning har pusselbitarna börjat falla på plats.

– Vår attityd är annorlunda. Vi tror att vi kan vinna nu, säger målvakten Martin Brodeur till AP.

Brodeur är kanske den enskilt största anledningen till att Devils vänt sin säsong. 35-åringen stoppade 19 skott i natt och hade en lugnande inverkan på sitt lag när det blåste snålt i första perioden.

I New Jersey fick Johnny Oduya finna sig i att bli petad för första gången den här säsongen.

I Dallas är Loui Eriksson befordrad till förstakedjan i långtidsskadade Jere Lehtinens frånvaro. Det innebar mer istid i nattens match, men ingen poängutdelning.

Lehtinen är borta åtta till tio veckor efter att ha opererat ett ljumskbråck.

NY Islanders–Ottawa 3-2 (1-0, 0-0, 1-2, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (19.34) Josef Vasicek 9 (Miroslav Satan, Ruslan Fedotenko).

Tredje perioden: 1-1 (1.05) Andrej Meszaros 3 (Joe Corvo, Jason Spezza) spel fem mot fyra, 2-1 (4.58) Mike Sillinger 4 (Trent Hunter, Andy Hilbert), 2-2 (18.05) Andrej Meszaros 4 (Dany Heatley).

Straffar: 3-2 Mike Sillinger.

Skott: 22-37 (11-9, 4-12, 6-13, 1-3).

Utvisningar, N Y Islanders: 8 x 2 min. Ottawa: 5 x 2 min.

Publik: 9 211 (i HSBC Arena).

Målvakter: N Y Islanders: Rick DiPietro 94,6% istid 64.44 (35 räddningar). Ottawa: Ray Emery 90,9 % istid 64.49 (20 räddningar).

Daniel Alfredsson, fw, Ottawa 0, 0, 5, 0, 0, 26.13

Matchen: Daniel Alfredsson var tillbaka i Ottawas laguppställning efter att ha missat den senaste matchen på grund av en ljumskskada. Lagkaptenen blev poänglös under ordinarie matchtid, men satte sin straff när matchen skulle avgöras.

Han var dock den enda Ottawaspelaren som lyckades med det. I stället avgick Islanders med segern sedan veteranen Mike Sillinger prickat rätt i femte straffomgången.

– En stor seger. Det här var ligans bästa lag vi mötte. Om vi spelar vårt spel kan vi mäta oss med alla lag i ligan, och inte bara mäta oss, utan även vinna, säger Islanders lagkapten Bill Guerin till AP.

Nederlaget gör att Ottawa inte vunnit på sina fyra senaste matcher. Det var över ett år sedan det hände sist.

– Vi får vara glada att vi kunde kvittera och få med oss en poäng, resonerar Daniel Alfredsson.

Washington–Florida 1-2 (0-1, 1-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (4.49) Richard Zednik 8 (Jozef Stümpel, Ruslan Salei) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (14.27) Chris Clark 5 ( - ).

Straffar: 1-2 Stephen Weiss.

Skott: 33-29 (9-13, 8-7, 9-9, 7-0).

Utvisningar, Washington: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Florida: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 10 526 (i Verizon Center).

Målvakter: Washington: Olaf Kölzig 96,6 % istid 64.37 (28 räddningar). Florida: Tomas Vokoun 97 % istid 64.51 (32 räddningar).

Michael Nylander, fw, Washington 0, 0, 4, 0, 0, 23.27

Nicklas Bäckström, fw, Washington 0, 0, 2, 0, 0, 19.07

Matchen: Bruce Boudreaus smekmånad kom till ett snabbt slut. Efter att ha lett Washington till två raka segrar kom i natt det andra raka nederlaget för den nye coachen.

I vägen för hemmalaget stod Floridas formtoppade tjeckiske målvakt Tomas Vokoun. 31-åringen stoppade 32 skott under matchen och var på topp även i straffläggningen, som blev en sällsynt utdragen historia.

Först i den elfte straffomgången tog Stephen Weiss kol på spänningen.

Noterbart är att Nicklas Bäckström satte sin straff medan Michael Nylander missade sin.

Alexander Ovechkin sköt elva skott mot Vokoun under matchen, bara för att se sin poängsvit på nio raka matcher gå upp i rök.

– Att hålla en sådan kille i schack var stort, särskilt i förlängningen när vi spelade med en man mindre, säger Floridas coach Jacques Martin.

Carolina–Philadelphia 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)

Andra perioden: 0-1 (5.49) Derian Hatcher 1 (Mike Knuble, R.J. Umberger), 0-2 (15.16) Kimmo Timonen 3 (Mike Knuble, Mike Richards).

Tredje perioden: 0-3 (0.33) Mike Knuble 8 (Mike Richards, Daniel Briere) spel fem mot fyra, 1-3 (9.30) Cory Stillman 12 (Rod Brind’Amour, Ray Whitney) spel fem mot fyra.

Skott: 41-34 (17-10, 10-16, 14-8).

Utvisningar, Carolina: 3 x 2 min. Philadelphia: 5 x 2 min.

Publik: 15 108 (i RBC Center).

Målvakter: Carolina: Cam Ward 91,2% istid 58.39 (31 räddningar). Philadelphia: Martin Biron 97,6 % istid 60.00 (40 räddningar).

Nicklas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 0, -2, 18.53

Matchen: Philadelphia gjorde mängder med tunga värvningar inför säsongen. Den allra viktigaste kom med stor sannolikhet redan förra säsongen, då målvakten Martin Biron hämtades från Buffalo där han förde en tröstlös tillvaro på bänken bakom Ryan Miller.

I Philadelphia har 30-åringen fått möjlighet att blomma ut, och hittills har han varit en av ligans bästa målvakter.

I natt räddade franskkanadensaren 40 skott och hjälpte Flyers till en mäktig seger över Carolina.

– Jag kämpade för att se pucken betydligt mer, i stället för att reagera på den. Det verkade fungera, säger Biron till AP.

Offensivt fick Peter Forsbergs gamle kedjekompis Mike Knuble fin utdelning. Den tunge forwarden hade ett mål och två assist och var alltså inblandad i samtliga Flyersmål.

Carolina har det tungt just nu. Laget har förlorat fem av sina ju senaste matcher, men toppar ändå Southeast Division med god marginal.

Minnesota–Phoenix 3-1 (0-0, 2-0, 1-1)

Andra perioden: 1-0 (4.02) Stephane Veilleux 4 (Aaron Voros, James Sheppard), 2-0 (17.29) Marian Gaborik 9 ( - ).

Tredje perioden: 2-1 (0.27) Radim Vrbata 9 (Derek Morris, Keith Ballard), 3-1 (9.26) James Sheppard 2 (Aaron Voros, Mark Parrish).

Skott: 28-22 (8-9, 11-6, 9-7).

Utvisningar, Minnesota: 3 x 2 min. Phoenix: 3 x 2 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center).

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 95,5 % istid 59.52 (21 räddningar). Phoenix: Ilya Bryzgalov 89,3 % istid 58.44 (25 räddningar).

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 2, 0, 0, 22.26

Mathias Tjärnqvist, fw, Phoenix 0, 0, 0, 0, -1, 11.37

Matchen: Ilya Bryzgalovs briljanta segersvit är över. Efter att ha vunnit sina fyra första matcher i Phoenix sedan han lämnade Anaheim, fick 27-åringen i natt uppleva hur det är att förlora.

Minnesota Wild svarade för en av sina defensivt täta insatser och förhindrade Phoenix från att ens komma nära segern i Xcel Energy Center.

– Våra centrar gjorde sin bästa match på mycket länge. Jag är väldigt nöjd och det var länge sedan jag kunde säga det, sade coachen Jacques Lemaire till AP efter matchen.

En bidragande orsak till Lemaires glädje var att slovakiske centerstjärnan Pavol Demitra var tillbaka i laguppställningen efter nio matchers skadefrånvaro. Demitra förblev poänglös, men gjorde en mycket habil insats och fanns på isen när radarpartnern Marian Gaborik satte det matchvinnande 2-0-målet.

– Demitra och Gaborik är inga dussinlirare, de är väldigt kreativa och de spelade ut vår förstakedja, berömde Wayne Gretzky, Phoenixs coach, som så många gånger tidigare den här säsongen hade placerat Fredrik Sjöström på läktaren.

Chicago–Tampa Bay 5-1 (2-0, 1-0, 2-1)

Första perioden: 1-0 (0.43) Martin Havlat 1 (Jason Williams), 2-0 (5.31) Dustin Byfuglien 3 (Pat Kane, Patrick Sharp).

Andra perioden: 3-0 (0.12) Martin Havlat 2 (Robert Lang).

Tredje perioden: 4-0 (2.20) Patrick Sharp 12 (Pat Kane, Nikolai Khabibulin) spel fem mot fyra, 4-1 (9.52) Nick Tarnasky 1 (Paul Ranger, Filip Kuba) spel fem mot fyra, 5-1 (10.25) Jonathan Toews 9 (Pat Kane, Nikolai Khabibulin).

Skott: 17-22 (6-7, 4-7, 7-8).

Utvisningar, Chicago: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Tampa Bay: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 11 112 (i United Center).

Målvakter: Chicago: Nikolai Khabibulin 95,5% istid 60.00 (21 räddningar). Tampa Bay: Johan Holmqvist 70 % istid 40.00 (7 räddningar), Marc Denis 71,4 % istid 20.00 (5 räddningar).

Matchen: Vilken comeback för Martin Havlat. Chicagos spelskicklige tjeck skadades redan i säsongens första match, men var i natt tillbaka och gjorde två mål på en medioker Johan Holmqvist i Tampamålet.

– Jag ville bara hjälpa till. Jag vet att jag inte kommer att känna mig helt bekväm i början. Jag behöver få tillbaka kraften i benen, på slutet var jag väldigt trött, säger Havlat till AP.

Den ofta skadade vänsterforwarden missade 22 matcher på grund av en axelskada.

Medan Johan Holmqvist släppte in tre mål på tio skott – och blev utbytt – var Chicagos ryske keeper Nikolai Khabibulin desto stabilare. I sitt första möte med Tampa sedan han lämnade klubben som Stanley Cup-mästare 2005 stoppade han inte bara 21 skott, han kom även med i poängprotokollet – två gånger om.

I Chicago fortsätter kidsen att briljera. Pat Kane svarade för tre assist medan Jonathan Toews blev målskytt.

Varken Chicagos Magnus Johansson eller Tampas Andreas Karlsson var ombytta för spel.

Tampa Bay har nu fem raka förluster bakom sig.

Colorado–Edmonton 4-2 (2-0, 2-0, 0-2)

Första perioden: 1-0 (4.14) Milan Hejduk 7 (Jaroslav Hlinka, Kurt Sauer), 2-0 (4.39) Brett Clark 2 (Milan Hejduk, Paul Stastny).

Andra perioden: 3-0 (8.45) Joe Sakic 7 (Paul Stastny, Milan Hejduk) spel fem mot fyra, 4-0 (14.38) Wojtek Wolski 8 (Joe Sakic, Kyle Cumiskey).

Tredje perioden: 4-1 (8.15) Raffi Torres 4 (Jarret Stoll, Zach Stortini), 4-2 (14.11) Shawn Horcoff 10 (Denis Grebeshkov, Sam Gagner).

Skott: 43-13 (17-3, 19-6, 7-4).

Utvisningar, Colorado: 5 x 2 min. Edmonton: 6 x 2 min.

Publik: 15 128 (i Pepsi Center).

Målvakter: Colorado: Peter Budaj 84,6% istid 60.00 (11 räddningar). Edmonton: Dwayne Roloson 88,9 % istid 40.00 (32 räddningar), Mathieu Garon 100 % istid 20.00 (7 räddningar).

Robert Nilsson, fw, Edmonton 0, 0, 0, 2, 0, 11.30

Matchen: Colorados bombardemang fick Edmonton att kapitulera. Oilersmålvakten Dwayne Roloson ställdes inför 36 skott på två perioder och släppte in fyra puckar innan han kastade in handduken och lät Mathieu Garon ta över mardrömssitsen.

I Colorado var det veteranduon Joe Sakic och Milan Hejduk som ledde attacken. De svarade för ett mål och en assist vardera.

– Vi gjorde några mål tidigt och hade kontroll på matchen efter det, säger Hejduk till AP.

– Vi såg ut som ett riktigt dåligt hockeylag, tyckte Oilers coach Craig MacTavish, vars mannar nu ligger sist i Western conference.

I Edmonton missade Dick Tärnström sin andra raka match med den hjärnskakning han ådrog sig förra helgen.

Segern var Coloradocoachen Joel Quennevilles 100:e för Denverlaget.

San José–Los Angeles 2-3 (1-0, 0-2, 1-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (3.58) Joe Thornton 9 (Marc-Edouard Vlasic).

Andra perioden: 1-1 (10.39) Anze Kopitar 10 (Dustin Brown) spel fyra mot fem, 1-2 (17.54) Patrick O’Sullivan 5 (Brad Stuart, Tom Preissing).

Tredje perioden: 2-2 (3.41) Craig Rivet 1 (Sandis Ozolinsh, Patrick Marleau) spel fem mot fyra.

Straffar: 2-3 Dustin Brown.

Skott: 36-31 (10-8, 8-11, 16-9, 2-3).

Utvisningar, San José: 6 x 2 min. Los Angeles: 4 x 2 min.

Publik: 17 071 (i HP Pavilion).

Målvakter: San José: Evgeni Nabokov 93,5 istid 65.00 (29 räddningar). Los Angeles: Jason LaBarbera 94,4 % istid 65.00 (34 räddningar).

Douglas Murray, b, San José 0, 0, 1, 2, -1, 18.01

Matchen: Den före detta Södetäljespelaren Anze Kopitar fortsätter att ha en lysande NHL-karriär. 20-åringen sköt ett mål under ordinarie matchtid och satte sedan ytterligare en puck när Los Angeles Kings vann matchen via straffar.

Slovenen, som snittar över 20 minuters istid per match, är uppe i tio mål och 21 poäng på 24 matcher den här säsongen. Det gör honom till lagets interna poängkung, en poäng före Alexander Frolov och Mike Cammalleri, som bägge missade nattens match på grund av skador.

Segern gör att Los Angeles kan lämna över jumboplatsen i Wester conference till Edmonton Oilers.