Matchfakta 5/1

New Jersey–Philadelphia 3-0

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-05

(2-0, 1-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (9.41) Paul Martin 2 (Johnny Oduya, Patrik Elias), 2-0 (17.31) Travis Zajac 6 (-).

Andra perioden: 3-0 (12.45) Patrik Elias 9 (Andy Greene, Jamie Langenbrunner) spel fem mot fyra.

Skott: 26-36 (11-11, 11-11, 4-14).

Utvisningar, New Jersey: 8 x 2 min.

Philadelphia: 9 x 2 min.

Publik: 17 625 (i Prudential Center).

Målvakter:

New Jersey: Martin Brodeur 100 % istid 60.00 (36 räddningar).

Philadelphia: Martin Biron 88,5 % istid 60.00 (23 räddningar).

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 1, 1, 0, +2, 17.36

Matchen: Martin Brodeur kommer allt närmare Terry Sawchuks suveräna NHL-rekord. Nattens nolla var 35-årige Brodeurs 96:e i karriären. Han behöver sju nollor till för att tangera legendariske Sawchuks notering på 103 nollor.

I natt fick Brodeur jobba hårt för att hålla lakanet rent när Philadelphia besökte Prudential Center. Gästerna sköt friskt och hann avlossa 36 skott mot New Jersey –kassen – utan att Brodeur kapitulerade.

– Ett nummer på väg mot ett större nummer, säger Brodeur om sin nolla till AP.

– Jag höll tätt, men framför allt tog vi en seger och alla är glada. Jag är också glad.

Brodeurs stabila uppträdande mellan stolparna blev emellertid en sidohistoria. Rubrikerna fixade Flyers veteranback Derian Hatcher, som efter matchen anklagades för att ha bitit Devils center Travis Zajac i ett finger under en mindre skärmytsling i mitten av andra perioden.

– Jag antar att jag kom nära honom och han bet mig. Jag kände smärtan och såg hur det blödde, sedan syddes jag och kunde komma tillbaka i spel, säger Zajac.

Hatcher nekade till att han skulle ha gjort något sådant. 35-åringen riskerar dock en avstängning om han överbevisas av tv-bilderna från matchen.

New Jersey Devils har i och med segern vunnit 16 av sina 21 senaste matcher. Laget toppar också Atlantic division.

Buffalo–Ottawa 3-5

(0-1, 1-2, 2-2)

Första perioden: 0-1 (3.05) Cody Bass 1 (Mike Fisher, Andrej Meszaros).

Andra perioden: 0-2 (1.35) Andrej Meszaros 7 (Randy Robitaille, Antoine Vermette) spel fem mot tre, 0-3 (10.49) Jason Spezza 15 (Luke Richardson, Christoph Schubert), 1-3 (11.04) Ales Kotalik 13 (Thomas Vanek, Tim Connolly).

Tredje perioden: 2-3 (11.31) Jochen Hecht 14 (Thomas Vanek, Jason Pominville) spel fem mot fyra, 3-3 (13.49) Michael Ryan 3 (Drew Stafford, Brian Campbell), 3-4 (15.19) Dany Heatley 24 (Daniel Alfredsson, Anton Volchenkov), 3-5 (17.19) Daniel Alfredsson 25 (Jason Spezza).

Skott: 39-27 (9-11, 17-9, 13-7).

Utvisningar, Buffalo: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Ottawa: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena).

Målvakter:

Buffalo: Ryan Miller 81,3 % istid 29.57 (13 räddningar), Jocelyn Thibault 81,8 % istid 27.24 (9 räddningar).

Ottawa: Ray Emery 92,3 % istid 59.07 (36 räddningar).

Svenskarna:

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 0, 2, -1, 18.28

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 1, 1, 6, 0, +2, 22.38

Matchen: Ottawa höll på att tappa en klar seger, men i slutändan lyckades laget få grepp om bortamötet med Buffalo och vinna.

Senators hade en 3-0-ledning när drygt halva matchen var spelad. Buffalo kom dock tillbaka och 13.49 in i slutperioden kvitterade Michael Ryan.

Då klev Daniel Alfredsson in i handlingen. Inom loppet av två minuter spelade Ottawakaptenen först fram Dany Heatley till 4-3 varpå han själv satte 5-3 – hans 25 mål för säsongen.

– Vi var inte oroliga, säger Alfredsson till Canadian Press apropå händelseutvecklingen. Vi ville bara fortsätta köra. Jag tycker att vi har nog med erfarenhet för att inte oroa oss över vad som kunde ha hänt. Vi ser till det positiva och vet att vi kunde göra mål.

Ottawacoachen John Paddock gjorde ingen stor affär av att det var Heatley och Alfredsson, två av lagets största stjärnor som avgjorde.

– Det är vad dina elitspelare är till för. Det är vad dessa killar måste göra vid viktiga tidpunkter om ditt lag ska vara framgångsrikt, menar han.

I Ottawas kasse gjorde dessutom Ray Emery en stabil insats i sin första start sedan 22 december. Den hetlevrade målvakten, som skapat rubriker tack vare sina utbrott de senaste veckorna, har fått stå tillbaka för Martin Gerber under större delen av säsongen. Efter Gerbers två svaga insatser mot Washington (förluster 6-8 och 3-6) fick Emery tillbaka förtroendet och tackade med att stoppa 36 skott.

Atlanta–Carolina 3-4

(2-0, 1-3, 0-1)

Första perioden: 1-0 (0.32) Mark Recchi 9 (Todd White, Tobias Enström), 2-0 (12.15) Todd White 10 (Ilya Kovalchuk, Mark Recchi).

Andra perioden: 1-2 (0.27) Ray Whitney 20 (Eric Staal, Mike Commodore), 1-3 (3.40) Pascal Dupuis 7 (Eric Perrin) spel fyra mot fem, 2-3 (5.10) Eric Staal 22 (Jeff Hamilton, Casey Borer) spel fem mot fyra, 3-3 (16.35) Casey Borer 1 (Keith Aucoin, Cory Stillman).

Tredje perioden: 3-4 (16.37) Cory Stillman 19 (Ray Whitney, Eric Staal) spel fem mot tre.

Skott: 26-33 (11-7, 8-12, 7-14).

Utvisningar, Atlanta: 9 x 2 min.

Carolina: 4 x 2 min.

Publik: 16 097 (i Phillips Arena).

Målvakter:

Atlanta: Kari Lehtonen 87,9 % istid 59.03 (29 räddningar).

Carolina: Michael Leighton 88,5 % istid 59.50 (23 räddningar).

Svenskarna:

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 1, 2, 0, 23.07

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 1, 0, 0, 19.12

Matchen: En 3-1-ledning var inte nog för Atlanta Thrashers. Till slut fick Carolina Hurricanes utdelning på sitt powerplay, något som vände nattens match i Phillips Arena.

Med drygt tre minuter kvar att spela sköt Cory Stillman det avgörande 4-3-målet i spel fem mot tre. Detta sedan Atlantas lagkapten Bobby Holik hamnat på botbänken efter att ha flippat en puck över sargen. I utvisningsbåset fanns sedan tidigare backen Ken Klee, som satt av ett fyraminutersstraff för en vårdslös hög klubba.

– Allt de fick gav vi till dem. Vi ska inte vara besvikna för vi spelade inte tillräckligt bra för att vinna, säger en bedrövad Holik till AP.

I Carolinas kasse fick Michael Leighton oväntat chansen. 26-åringen kallades upp från AHL av klubbledningen sent på fredagen efter att förstemålvakten Cam Wards tidigare back-up John Grahame mer eller mindre fått sparken efter en svag första halva på säsongen. Leighton tackade för förtroendet med att stoppa 23 skott.

– En timme efter att jag anlände fick jag vet att jag skulle stå. Det gick rätt bra, i alla fall i andra och tredje perioden, säger kanadensaren, som varit stabil för farmarlaget Albany River Rats tidigare under säsongen.

En stark debut blev det också för backen Casey Borer, som gjorde ett mål och en assist för Carolina i sin NHL-debut. 22-åringen ersatte ljumskskadade Niclas Wallin.

– Vi såg en ung spelare göra en väldigt bra första NHL-match för oss i dag. Det är goda nyheter, säger forwarden Ray Whitney till newsobserver.com om amerikanen.

Anaheim–Chicago 2-1

(2-0, 0-1, 0-0)

Första perioden: 1-0 (0.16) Corey Perry 21 (Sean O’Donnell, Ryan Getzlaf), 2-0 (19.13) Chris Kunitz 13 (Corey Perry, Scott Niedermayer) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-1 (1.56) Patrick Sharp 21 (Pat Kane, Kris Versteeg).

Skott: 32-21 (15-7, 5-7, 12-7).

Utvisningar, Anaheim: 4 x 2 min.

Chicago: 7 x 2 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center).

Målvakter:

Anaheim: Jonas Hiller 95,2 % istid 60.00 (20 räddningar).

Chicago: Nikolai Khabibulin 93,75 % istid 59.00 (30 räddningar).

Matchen: Det råder tunga tider för Chicago Blackhawks. Skador på nyckelspelarna Jonathan Toews (knä) och Martin Havlat (ljumske) gör att man ställer upp med en reservbetonad forwardssida just nu. Inte konstigt då att nattens 1-2-förlust i Anaheim var lagets fjärde raka nederlag.

Anaheim gjorde mål redan efter 16 sekunders spel då Corey Perry påpassligt utnyttjade en oväntad sargstuds till sin fördel innan han tryckte in pucken bakom Nikolai Khabibulin.

I slutet av den första perioden ökade Chris Kunitz på till 2-0 i powerplay efter att ha styrt in ett skott från Perry.

Chicagos specielle målskytt den här säsongen, Patrick Sharp, reducerade tidigt i andra perioden, men det var allt gästerna hade att erbjuda i offensiv väg. 26-årige Sharp har för övrigt gjort fler mål (21) på 38 matcher den här säsongen än han gjorde på 80 matcher (20 mål) under hela fjolårssäsongen. Sharp som därmed har svarat för sju mål på sina åtta senaste matcher.

I Chicago var Magnus Johansson förpassad till en plats på läktaren. I Anaheim saknades magmuskelskadade Samuel Påhlsson, som inte spelat sedan den 22 december.