Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Åtgärder måste till – helst redan i dag

Publicerad 2016-01-25

Vi kan aldrig acceptera att det händer så ofta och helt i onödan

Det rasslade till i mejlkorgen igen.

Flera spelare avstängda i väldigt många matcher.

Linjen med hårdare straff har inte haft någon effekt. Nu förväntar jag mig andra krafttag från både liga och förbund.

Helst redan i dag.

Följ ämnen
Sportbladets Hans Abrahamsson.

Vi börjar närma oss 150 domar bara i SHL och Hockeyallsvenskan. Fortsätter det här lär det bli över 200 domar från disciplinnämnden innan säsongen är slut. En skrämmande hög siffra.

Bara i SHL och Hockeyallsvenskan har vi snart 40 domar enbart för tacklingar mot huvudet.

Lördagen var en ny svart kväll för svensk ishockey. Tre uppmärksammade händelser och i dag levererade disciplinnämnden en handfull beslut.

Något är uppenbart fel och allt fler börjar tack och lov bli medvetna om det. Jag märker det efter kontakter med allt från spelare och ledare till människor högst upp i liga och förbund.

Samtidigt sitter små barn framför tv:n och ser sina pappor knockas medvetslösa till isen. Helt i onödan. Skador, olyckor och tyvärr även överfall riskerar att inträffa i en sport som ishockey. Det är alla inblandade medvetna om.

Handlar om människor

Problemet just nu är att det händer alldeles för ofta – och framför allt helt i onödan i allt för många fall. Det kan vi aldrig acceptera.

Det är människor det handlar om: gifta män, pappor, pojkvänner, tonåringar, kollegor. Vi får aldrig glömma bort det och just det måste vara utgångspunkten i diskussionen. Det handlar inte om hundrakilos köttmaskiner som åker runt på isen, utan om människor precis som du och jag.  

Många ropar på hårdare straff: ”Stäng av honom ett år så får vi slut på skiten”. Jag har inga problem att förstå frustrationen. Men jag säger det igen: jag tror inte det är lösningen. Möjligtvis en lite pusselbit, men garanterat inte den åtgärd som ensam löser det här problemet. Inför säsongen genomfördes några åtgärder där ”spelarnas säkerhet” stod i fokus, just grova tacklingar mot huvudet skulle bestraffas hårdare.

Att ändra regler och skärpa straff är en snabb och enkel väg, men den har bevisligen inte alls lett dit man önskat.

Att utbilda, ändra attityder och värdegrunder är en betydligt längre och mer komplex resa, men den måste inledas snarast.

Helst redan i dag.

Stort ansvar på klubbarna

För mig ligger det största ansvaret hos de som utbildar spelarna. I första hand ute bland klubbarna men även hos Svenska Ishockeyförbundet, och då menar jag både motståndarnas säkerhet, men också spelarnas egen säkerhet. Jag fortsätter hävda att i flera fall är spelarnas förmåga att skydda sig ett problem. Bara ett exempel: Det första man måste göra när man tagit emot eller levererat pucken är att orientera sig. Där finns en hel del att göra.

En större medvetenhet om sitt egna agerande samt en större respekt för motståndaren (kollegan) skulle göra stor skillnad.

Inte minst klubbarna har tillgång till spelarna flera timmar dagligen och där måste utbildningen bli bättre. Attityd, värdegrundsfrågor och respekt måste diskuteras oftare.

Hur den dialogen ser ut är garanterat olika från klubb till klubb, men här måste det jobbas hårdare. Dels i varje enskild klubb, dels centralt via förbund och liga. Våga också vara självkritiska. Inte bara skrika högst när det är en spelare från den egna klubben som har drabbats.

Ishockeyn är omgiven av en macho-kultur och det är möjligen en del av problemet. Samtidigt har jag svårt att se kopplingen mellan det och den förändring som skett de senaste åren. Jag har väldigt svårt att se någon som tycker det är tufft att åka runt och pricka huvudet på försvarslösa spelare.

Följ ämnen i artikeln