Montréal–Boston 5-0

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-22

(1-0, 2-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (3.31) Mike Komisarek 1 (Aleksej Kovaljov, Saku Koivu).

Andra perioden: 2-0 (10.45) Mark Streit 1 (Maxim Lapierre, Aleksej Kovaljov), 3-0 (15.13) Andrej Kostitsyn 2 (Segej Kostitsyn, Roman Hamrlik).

Tredje perioden: 4-0 (17.58) Andrej Kostitsyn 3 (Patrice Brisebois) spel fem mot fyra, 5-0 (19.52) Sergej Kostitsyn 3 (Tomas Plekanec, Andrej Kostitsyn).

Skott: 35-25 (8-11, 17-6, 10-8).

Utvisningar, Montréal: 6 x 2 min. Boston: 4 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter:

Montréal: Carey Price 100 % istid 60.00 (25 räddningar).

Boston: Tim Thomas 85,7 % istid 59.59 (30 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 1, 0, -2, 16.13

Matchen: När allt skulle avgöras hittade Carey Price formen igen. Som så många gånger tidigare i sin unga karriär var den 20-årige målvakten som bäst med kniven mot strupen. I natt förde han Montréal Canadiens till den andra slutspelsomgången.

Efter att ha blivit ifrågasatt för sitt spel i match fem och sex, i vilka han sammanlagt släppte in tio mål, såg den kanadensiske rookien till att stänga igen kassen helt och hållet i match sju. Boston attackerade ofta i den första perioden, men stoppades ideligen av en iskall Price, som inte hade stressats av att formen inte varit den bästa i de senaste matcherna.

– Nej, inte alls. Jag visste att jag behövde spela bättre i kväll, men det behövde antagligen hela laget och det gjorde vi också, säger Carey Price till CBC.

Medan Bruins misslyckades i offensiv ände av isen hade Canadiens det desto enklare. De vitryska bröderna Andrej och Sergej Kostitsyn hade precis som i match ett av serien flytet med sig. Andrej låg med två raka mål bakom rycket från 2-0 till 4-0 varpå han var involverad i Sergejs 5-0.

För Montréal blir det lagets första tripp till andra slutspelsrundan sedan 2004. Det var något som den högljudda publiken (21 273 åskådare) inte var sen att uppmärksamma.

– De har varit fantastiska, säger Carey Price. Särskilt ju längre matchen led, i tredje perioden när du inte riktigt har benen med dig. När du har en publik som den här med alla vita handdukar, då sporrar det dig verkligen.

Om Philadelphia Flyers slår ut Washington Capitals i den sjunde och avgörande matchen ställs Montréal mot Flyers i nästa omgång. Vid motsatt scenario blir New York Rangers lagets motståndare i den andra rundan.

Montréal vidare med 4-3 i matcher.

Philadelphia–Washington 2-4

(1-0, 1-2, 0-2)

Första perioden: 1-0 (3.49) Mike Richards 2 (Kimmo Timonen, Joffrey Lupul) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (1.18) Daniel Briere 6 (Vaclav Prospal, R.J. Umberger) spel fem mot fyra, 2-1 (9.34) Nicklas Bäckström 3 (Alexander Siomin, Brooks Laich), 2-2 (18.03) Alexander Siomin 3 (John Erskine).

Tredje perioden: 2-3 (2.46) Alexander Ovetjkin 2 (Viktor Kozlov), 2-4 (10.41) Alexander Ovetjkin 3 (Brooks Laich, Sergei Fjodorov) spel fem mot fyra.

Skott: 35-40 (12-12, 15-16, 8-12).

Utvisningar, Philadelphia: 7 x 2 min. Washington: 7 x 2 min.

Publik: 19 927 (i Wachovia Center).

Målvakter:

Philadelphia: Martin Biron 90 % istid 59.15 (36 räddningar).

Washington: Cristobal Huet 94,3 % istid 59.51 (33 räddningar).

Nicklas Bäckström, b, Washington 1, 0, 2, 0, +2, 19.06

Matchen: Väck inte den björn som sover. Det är ett gammalt ordspråk som Philadelphia Flyers borde tagit fasta på. I natt vaknade nämligen Alexander Ovetjkin till liv och med två mål i den tredje perioden såg den ryske storstjärnan till att ordna fram en sjunde och helt avgörande match – i Washington i natt.

Capitals låg under med 0-2 och var gravt utspelat när vändningen tog sin början.

Till att börja med ska laget tacka sin utsökte franska burväktare Cristobal Huet för att siffrorna inte rann i väg bakåt. 32-åringen var klinisk när hemmalaget pressade på i mitten av den andra perioden.

I stället kom en vacker reducering när Nicklas Bäckström blev målskytt för tredje matchen i rad efter ett klapp-klapp-samarbete med Alexander Siomin. Samme Siomin såg sedan till att kvittera med mindre än två minuter kvar av perioden. Detta sedan ryssen fångat upp en målvaktsretur efter ett skott från John Erskine.

I den tredje perioden var det sedan dags för ”The Ovetjkin Show”. Frispelad av Viktor Kozlov satte den ryske stjärnan 3-2 – hans första mål sedan match ett.

– På hela säsongen har jag knappt haft en chans att göra mål på frilägen, jag tror bara att jag gjorde ett mål på ett friläge. Nu gjorde jag vad jag alltid brukar göra, och tack gode gud, det gick hem, säger Ovetjkin till AP.

Av bara farten dödade han matchen med sitt 4-2-mål i powerplay halvvägs in i perioden.

– Det spelar ingen roll om jag gör mål, huvudsaken är att vi vinner, kommenterar Ovetjkin.

Hans kroppsspråk efter målen berättade en annan historia. 22-åringen har sett frustrerad ut i serien, där Flyers tuffe center Mike Richards har markerat honom väl. Men när målen nu kom var ryssen vild av glädje.

Återstår att se om han tar med sig den nyfunna målformen ut på isen i natt.

Serien är oavgjord, 3-3 i matcher.