Dagens namn: Erling, Jarl

Svenska målvakternas natt: ”Gåshud”

Uppdaterad 08.13 | Publicerad 07.01

NHL

NEWARK. Dennis Hildeby stod för succé-debut, Linus Ullmark vann sin premiär med Ottawa och Filip Gustavsson briljerade med Minnesota.
Ja, i NHL-svepet framgår att det var de svenska målvakternas natt.

NATTENS BLÅGULA MÅLVAKSTPREMIÄR

Dennis Hildebys debut i Torontos kasse berättar vi om på annan plats här intill, men fler burväktare från konungariket hade stora nätter.

I sin första match för Senators svarade exempelvis Linus Ullmark för en insats som fick hela Ottawa att jubla.

– Jag får gåshud, säger han under en tv-intervju på isen medan fansen på läktarna skanderade hans namn.

– Det är en alldeles fantastisk känsla.

Ullmark.

Den 31-årige ångermanlänningen stoppade 30 av 31 skott och ledde sitt lag till 3-1-seger – mot självaste Florida Panthers.

– De har haft stora framgångar av en anledning. De kommer i vågor och ger aldrig upp. Så det här är en speciell vinst även av den anledningen, fortsätter den förre Vezina-vinnaren.

För regerande mästarna var förlusten i sig långt ifrån det värsta som hände. Det var det faktum att kaptenen Aleksander Barkov efter en närkamp med tvåmålsskytten Tim Stutzle precis i slutet skadade sig och tvingades lämna isen utan att kunna stöda på ett ben.

– Jag har ingen information om hans tillstånd, han kommer undersökas ikväll och imorrn, meddelar coachen Paul Maurice.

Gustav Forsling gjorde gästernas enda mål – med ett slagskott från blålinjen.

NATTENS BLÅGULA MÅLVAKTSPREMIÄR 2

Även Filip Gustavsson storspelade i kassen när Minnesota vann sin hemmapremiär mot Columbus. Han gjorde 31 räddningar och hade därigenom stor del i det som blev en 3-2-seger.

Särskilt tryggt och lugnt intryck gjorde Skellefteå-sonen precis i slutet, när Blue Jackets jagade kvittering med vild frenesi.

– Jag försökte bara hålla fortet och vara lugn. Som målvakt kan man inte bli yvig och nervös, då blir hela laget nervöst och yvigt.

Joel Eriksson Ek gjorde ett mål, medan Marcus Johansson noterades för två assist – och Jonas Brodin för en.

NATTENS SUCCE-ROOKIE

Ja, Macklin Celebrini – sommarens hajpade draftetta – är verkligen en speciell hockeyspelare.

Det visade han direkt i debuten med San Jose Sharks i natt.

Hemmamatchen mot St Louis hann  inte pågå mer än sju minuter förrän han fick en fin passning av William ”Lill-Fimpen” Eklund och svepte in en backhand – som Blues-keepern Joel Hofer dock i ärlighetens namn borde tagit.

I slutet av samma period spelade han också, från position bakom gästernas kasse,  elegant fram till ett mål signerat Tyler Toffoli.

Dessvärre verkar hajarna som kollektiv fortfarande lite bräckliga. De hade ledningen med 4-1 inför tredje perioden – sedan också Fabian Zetterlund stänkt in ett mål i mittakten – men tappade hela övertaget i tredje perioden. Och till sist kunde bluesmannen Brayden Schenn sätta 5-4 på övertid.

NATTENS SLOVEN

Det finns inte många slovener i världshockeyn – men den som finns är desto mer enastående.

Anze Kopitar heter han och inledde den säsongen med ett äkta hattrick.

Hans LA Kings låg under med 1-0 inför tredje perioden borta mot Buffalo – och då gick klubbikonen alltså in och gjorde tre raka mål.

– Han är spelaren vi andra ser upp till. Han har spelat i så många stora matcher och när det inte går som vi hoppas är det helt karaktäristiskt han som går in och vänder, säger nye Kings-målisen Darcy Kuemper efter 3-1-segern.

Adrian Kempe assisterade till ett av målen.

NATTENS ÄN VET DE INTE HUR DET KÄNNS ATT FÖRLORA

”Nya” Utah Hockey Club alltså. De låg under vid flera tillfällen i nattens bortamatch mot New York Islanders men kom hela tiden tillbaka och vann till slut med 5-4 – efter övertidsmål av unge stjärnan Dylan Guenther.

– Vi har en ”no quit”-attityd i år, myser coachen Andre Tourigny.

Simon Holmström assisterade till ett av hemmamålen.

NATTENS NÄSTAN MEN ÄNDÅ INTE

Hela Nashville bubblade av förväntan inför hårdsatsande Predators hemmapremiär mot Dallas – men det blev inte riktigt som någon hade tänkt sig. Hemmahjältarna kom tillbaka starkt från tvåmålsunderläge i tredje perioden men divisionsrivalerna i Dallas Star var till sist för starka och vann med 4-3.

– Jag tycker ändå vi var rätt solida. Vi mötte bara en väldigt bra motståndare, säger Steven Stamkos, som blev utan poäng i sin debut för nya klubben.

Filip Forsberg gjorde dock ett mål – och assisterade till ett.

NATTENS SVENSKAR

•Dennis Hildeby, Toronto Maple Leafs

– ”En dröm gick i uppfyllelse”, log 197 centimeter målvaktsbjässe efter succé-debuten och Toronto känner likadant. De kan kanske ha hittat sin keeper nu…

•Linus Ullmark, Ottawa Senators

– Hela kanadensiska huvudstaden skanderar den förre Vezina-vinnarens namn efter premiär med nya klubben.

•Filip Gustavsson, Minnesota Wild

– The Gus Bus rullar i norr igen, helt uppenbart.

•Elias Lindholm, Boston Bruins

– Precis om väntat är ”Lindy” perfekt som förstecenter i Boston.

•Erik Karlsson, Pittsburgh Penguins

– Pingvinerna studsade snabbt tillbaka efter mardrömspremiären och Erik ledde studsande med mål och assist.

•Marcus Pettersson, Pittsburgh Penguins

– Samma skörd, mål och assist, stod ”The Dragon” för.

•Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild

– Världens ettrigaste värmlänning hade som vanligt stor del i i Wilds seger han också.