Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

– Sprids falska rykten om mig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-19

Bjurling om tiden i Dif, allvarliga skadan & lyftet i Södertälje

Från Björn Bjudling till elitseriens bäste målvakt.

En resa via många motgångar som en rejäl hjärnskakning, en svår ögonskada, skitsnack om tiden i Djurgården och ratad i Sverige.

– Jag har lärt mig mycket av allt tufft som hänt mig. Nu uppskattar jag varje dag och njuter på isen,

säger Björn Bjurling.

Slutspelet 2004.

Björn Bjurling är given förstemålvakt i Djurgården i kvartsfinalserien mot Frölunda.

Men det blir en mardröm för en målvakt. Frölunda har toppat formen och Djurgården faller igenom totalt och förlorar med 1–8, 1–8, 4–6, 1–3.

Utklassning.

Förnedring.

Ett nederlag som sved i djurgårdsfamiljen.

Efter förlusterna hängs Bjurling ut som den stora orsaken till att Djurgården förlorade.

Smeknamnet Björn Bjudling föddes samtidigt.

– Jag vill inte skylla ifrån mig, min form var inte den bästa. Men det var inte rättvist att jag fick ta hela smällen för förlusterna. Djurgården borde ha skyddat mig mer efteråt och inte hängt ut mig. Vi

mötte ett Frölunda i bra form och de fick några skitmål i början av matcherna och därefter kom vi aldrig i kapp, säger Björn Bjurling.

Studerat media

Sportbladet träffar Bjurling på Aftonbladets central-redaktion. Han är ledigt klädd i jeans och tuff t-shirt. När vi går igenom redaktionen frågar han med intresse om Aftonbladet och hur tidningen fungerar. Det visar sig nämligen att han studerat på medialinjen och han behärskar bland annat bildredigeringsprogrammet Photoshop.

Men det var ett tag sedan.

Han har aldrig jobbat som journalist eller fotograf. De enda jobb han haft, förutom hockeyproffs, är på Intersport och som assistent på en skola.

Tillbaka till tiden i Djurgården.

Den perioden har förföljt Bjurling.

Och ryktena från sejouren i Djurgården förvånar honom.

– Många verkar fortfarande bara vilja håna mig. Det sägs att jag spelade skadad i slutspelet och att jag tog tabletter för att jag var så nervös. Någon i Djurgården har spridit falska rykten och men det stör mig inte, jag garvar mest åt det.

Men kanske var skilsmässan från Djurgården nyttig för Bjurling. Han hamnade i Salzburg, Geneve och Vålerenga.

Två säsonger i exil från Sverige. Två nyttiga säsonger.

”Hjälp av målvaktsinnovatör”

Två säsonger som visserligen innehöll skador, men skapade en ny Björn Bjurling som fick en ny syn på livet och även bra tillfällen att slipa på sin nya målvaktsstil.

– Jag har tagit hjälp av målvaktsinnovatören François Allaire under fyra år och blivit bättre och bättre hela tiden. Nu gör jag som de flesta unga målvakter och täcker målet. Målsättningen är att

inte röra sig så mycket i målet och skotten ska ta i bröstet. Karriären var nära att ta slut under de två åren i exil.

Först åkte Bjurling på en tuff hjärnskakning i Geneve vintern 05–06, som förde med sig huvudvärk i tre månader.

– Jag såg inte att en motståndare blev inputtad mot mål. Smällen tog i ansiktet och av smällen kastades jag med bakhuvudet mot ribban. Blev knockad. Riktigt läskigt. Det sjuka var att jag fortsatte matchen, ville inte visa laget eller tränare McSorley att jag vek ned mig.

Tre månader av huvudvärk, sömnproblem och återkommande huvudvärk fram till i våras blev effekten av smällen.

Nära att mista synen

Först en smäll i Djurgården av hockeyetablissemanget.

Sedan en hjärnskakning i Geneve.

Men oturen fortsatte i Vålerenga för Bjurling. Men också turen.

Och vändningen i karriären.

– Ögonskadan jag fick i Vålerenga har räddat mig. Låter kanske konstigt. Men nu är jag glad, tacksam och nöjd över det minsta lilla och njuter varje gång jag är på isen.

Handledsskottet från blålinjen var nära att ödelägga Bjurlings liv och karriär. Bjurlings ansiktsmask gick sönder och han fick pucken på ögat.

Skräckbilderna på Bjurling var otäcka där pucken satt fast i masken och isen under honom var full med blod.

–?Jag hade ett defekt galler fick jag höra efteråt. Tappade synen under några dagar och läkarna visste inte om min syn skulle bli helt återställd. Var helt övertygad om att jag skulle tvingas att lägga av med hockeyn. Men att jag fick förmånen att kunna spela hockey igen har blivit min drivkraft. Nu njuter jag varje sekund och är tacksam för allt samt tittar framåt. Samma säsong blev jag mästare i Norge och det var viktigt att kunna bevisa för alla, och mig själv, att jag håller som målvakt, även i ett slutspel.

”Trivs väldigt bra”

Han ler mycket under intervjun och är mycket behaglig att prata med. En mjukisfarbror, som vill att alla ska må bra.

Precis som han är på isen och i omklädningsrummet.

– Jag trivs väldigt bra i Södertälje och är väldigt lycklig att jag får spela i elitserien igen. Sedan är jag som jag är i omklädningsrummet. Är bara mig själv. Jag gillar att prata och vill ta hand om de som kanske har det jobbigt. Så fungerar jag.

Nu leder han målvaktsligan. Är förstemålvakt i elitserien – igen. Det slår mig hur snabbt en målvakts-karriär kan förändras. Det är svart eller vitt för målvakter. Fiasko eller succé.

Utfryst av Djurgården där ledningen ansåg att han gav bort kvartsfinalserien och att Bjurling var för känslosam och energikrävande i omklädningsrummet.

Skadad i utlandet och utburen på bår i Schweiz och Norge.

Nu är han etta i elitserien.

Pratar flytande serbiska

Det finns en del saker som jag inte kände till om Bjurling.

Som att han är till 50 procent serb och pratar flytande serbiska. Det är därför som han har en serbisk krigare avbildad på målvaktsmasken.

– Jag försöker att åka till Belgrad en gång per sommar och hälsa på mormor. Min mamma skickar ned pengar till henne då och då och kniper det så kan jag också hjälpa till.

Eller att han lider av astma.

– Jag har med mig min spray och tar en dos inför matcherna. Kan få lite pip i luftrören då och då, men det går över snabbt. Astman stör mig inte. Finns nog de som har svårare astma än jag och jag har lärt mig att leva med sjukdomen eftersom jag haft den sedan jag var liten.

Farbror Björn – i mejlen

Vi utbyter maildresser efter intervjun, i fall jag vill dubbelkolla en uppgift.

Jag hajar till när jag får den.

De flesta hockeyspelare brukar ha förnamn eller smeknamn efterföljandes av tröjnumret som mejladress.

–?Det var en annorlunda mejladress!

– Det är serbiska och betyder farbror Björn.

Adressen beskriver Bjurling ganska bra.

Som en mjukisfarbror som på ett kärleksfullt sätt hedrar sitt ursprung.

En farbror som njuter av varje dag och njuter av att kunna bevisa för sig själv och Södertäljes fans att han är nummer ett.

Följ ämnen i artikeln