Matchfakta 6/1

Phoenix–Anaheim 3-2 (0-1, 2-1, 0-0, 0-0, 1-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-06

Första perioden: 0-1 (2.50) Ryan Getzlaf 16 (Kent Huskins, George Parros).

Andra perioden: 1-1 (1.46) Shane Doan 11 (Peter Mueller), 1-2 (2.23) Doug Weight 6 (Chris Kunitz), 2-2 (13.27) Steve Reinprecht 12 (Derek Morris, Keith Ballard) spel fem mot fyra.

Straffar: 3-2 Peter Mueller.

Skott: 34-31 (14-9, 8-15, 10-5, 2-2).

Utvisningar, Phoenix: 3 x 2 min.

Anaheim: 4 x 2 min.

Publik: 16 159 (i Jobing.com Arena).

Målvakter:

Phoenix: Ilya Bryzgalov 93,5% istid 64.55 (29 räddningar).

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 94,1 % istid 65.00 (32 räddningar).

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, -1, 15.11

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 1, 0, 0, 12.47

Matchen: Peter Mueller kunde ha spelat JVM för USA även i år, men i stället har han tagit en ordinarie tröja i Phoenix Coyotes. Och 19-åringen har verkligen bevisat att han hör hemma i NHL. Nattens snygga straffmål på Jean-Sebastian Giguere säkrade en fin skalp över de regerande Stanley Cup-mästarna Anaheim.

Vid sidan av Mueller agerade Phoenix målvakt Ilya Bryzgalov återigen säkert mellan stolparna. 27-åringen fick nu besegra sin före detta klubb efter att ha stoppat straffar från både Ryan Getzlaf och nyförvärvet från Boston, Brandon Bochenski.

Den stora ryssen har varit strålande sedan han kom till Phoenix och är det främsta skälet till att laget över huvud taget är en utmanare till att ta en slutspelsplats.

Edmonton–N Y Rangers 3-2 (0-0, 1-0, 1-2, 0-0, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (11.00) Jarret Stoll 5 (Shawn Horcoff, Ales Hemsky) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-1 (8.07) Daniel Girardi 8 ( - ), 2-1 (11.29) Shawn Horcoff 17 (Ales Hemsky, Sheldon Souray) spel fem mot tre, 2-2 (19.53) Chris Drury 11 (Jaromir Jagr, Scott Gomez) spel sex mot fyra.

Straffar: 3-2 Sam Gagner.

Skott: 25-31 (9-7, 5-11, 5-10, 6-3).

Utvisningar, Edmonton: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

N Y Rangers: 6 x 2 min, 2 x 5 min, ett matchstraff.

Publik: ingen uppgift (i Rexall Place).

Målvakter:

Edmonton: Mathieu Garon 93,5% istid 64.34 (29 räddningar).

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 92 % istid 63.58 (23 räddningar).

Matchen: New York Rangers bortaturné i västra Kanada var en resa i moll från början till slut. Visserligen räddade Chris Drury en poäng åt blåskjortorna med sin 2-2-kvittering sju sekunder före slutsignalen, men Sam Gagners straffmål på Henrik Lundqvist gjorde att Rangers bara får med sig en poäng från sin tre matchersrutt i Kanada.

Oilers såg ut att ha avgjort matchen redan under ordinarie matchtid. Shawn Horcoff gjorde 2-1 i spel fem mot tre halvvägs in i slutperioden. Detta efter att Rangers forward Ryan Hollweg fått matchstraff för en tackling i ryggen på just Horcoff varpå Martin Straka också utvisades för en holding.

Rangers lyckades dock komma igen i slutsekunderna. Ståendes på knä tryckte Drury in 2-2 på Jaromir Jagrs passning.

Backen Daniel Girardi blev också målskytt för Rangers medan Jarret Stoll svarade för Oilers 1-0-mål.

Segern var Edmontons blott andra på de nio senaste matcherna.

Noterbart är att varken Dick Tärnström eller Robert Nilsson fanns på isen för Edmonton.

Los Angeles–Calgary 4-6 (0-2, 1-1, 3-3)

Första perioden: 0-1 (2.37) Robyn Regehr 4 (Mark Smith, Stephane Yelle), 0-2 (3.39) Daymond Langkow 15 (Owen Nolan).

Andra perioden: 1-2 (6.14) Alexander Frolov 7 (Rob Blake, Jack Johnson), 1-3 (13.14) Jarome Iginla 32 (Anders Eriksson, Kristian Huselius) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-3 (2.08) Brad Stuart 4 (Brian Willsie, Michal Handzus), 3-3 (4.48) Ladislav Nagy 9 (Alexander Frolov, Lubomir Visnovsky), 4-3 (10.12) Anze Kopitar 17 (Rob Blake, Alexander Frolov) spel fem mot tre, 4-4 (13.05) Kristian Huselius 19 (Jarome Iginla, Daymond Langkow) spel fem mot fyra, 5-4 (14.55) Daymond Langkow 16 (Anders Eriksson, Jarome Iginla) spel fem mot fyra, 6-4 (19.43) Kristian Huselius 20 ( - ) spel fem mot sex, mål i tom kasse.

Skott: 34-27 (6-11, 14-12, 14-4).

Utvisningar, Los Angeles: 6 x 2 min.

Calgary: 9 x 2 min.

Publik: 18 118 (i Staples Center).

Målvakter:

Los Angeles: Jason LaBarbera 75 % istid 58.38 (21 räddningar).

Calgary: Miikka Kiprusoff 86,2 % istid 60.00 (30 räddningar).

Svenskarna:

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 2, 0, 0, 0, 25.46

Kristian Huselius, f, Calgary 2, 1, 2, 0, +1, 17.23

Matchen: Den fina kemin mellan Jarome Iginla, Kristian Huselius och Daymond Langkow fortsätter ge avkastning för Calgary. I nattens bortamöte med Los Angeles Kings svarade trion för nio poäng – tre vardera.

Calgary hade ledningen med 3-1 när hemmalaget gjorde ett ryck i tredje perioden. Via tre raka mål vände Kings matchen. Då klev Kristian Huselius fram som en räddare i nöden och kvitterade till 4-4 med sitt 19:e mål för säsongen. Langkow sköt sedan 5-4 i powerplay innan Huselius fastställde slutresultatet i tom kasse.

Huselius är nu uppe i 24 poäng (elva mål och 13 assist) på sina tolv senaste matcher. Under samma period har Iginla, som är NHL:s näst bästa målskyt efter Atlantas Ilya Kovalchuk, svarat för 15 mål och sex assist.

Calgary har nu fem raka segrar bakom sig.

San José–Columbus 3-2 (0-0, 2-0, 1-2)

Andra perioden: 1-0 (1.29) Patrick Rissmiller 3 (Matt Carle, Craig Rivet), 2-0 (3.31) Steve Bernier 11 (Milan Michalek, Kyle McLaren).

Tredje perioden: 3-0 Patrick Rissmiller 4 (Joe Pavelski), 3-1 (8.21) Andrew Murray 2 (Dan Fritsche, Ron Hainsey), 3-2 (10.35) Sergei Fedorov 8 (Rick Nash, Joakim Lindström) spel fem mot fyra.

Skott: 19-23 (4-6, 11-9, 4-8).

Utvisningar, San José: 3 x 2 min.

Columbus: 1 x 2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion).

Målvakter:

San José: Evgeni Nabokov 91,3 % istid 59.57 (21 räddningar).

Columbus: Pascal Leclaire 86,7 % istid 40.00 (13 räddningar), Fredrik Norrena 75 % istid 19.02 (3 räddningar).

Svenskarna:

Douglas Murray, b, San José 0, 0, 1, 0, +1, 21.01

Joakim Lindström, f, Columbus 0, 1, 4, 0, -1, 13.55

Matchen: Columbus sena uppvaknande räckte inte ända fram. Vid underläge 0-3 i tredje perioden gjorde laget match av nattens drabbning med San José tack vare två snabba mål. Rookien Andrew Murray och Sergei Fedorov gjorde två mål inom loppet av 2.14, men det var också allt som den ryske keepern Evgeni Nabokov släppte förbi sig.

Grovjobbaren Patrick Rissmiller blev för första gången tvåmålsskytt i sin NHL-karriär för Sharks, som har vunnit tolv av 13 möten med Columbus på hemmais genom historien.

Columbus svenske rookie Joakim Lindström hade en assistpoäng på Fedorovs 2-3-reducering. 24-åringen från Skellefteå, med ett förflutet i Modo, har därmed gjort fem poäng (2+3) på åtta matcher för Ohiolaget den här säsongen.

Montreal–Washington 4-5 (1-0, 1-3, 2-1, 0-1)

Första perioden: 1-0 (2.38) Tomas Plekanec 13 (Alexei Kovalev, Andrei Markov) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (7.27) Andrei Kostitsyn 11 (Tomas Plekanec, Francis Bouillon), 2-1 (8.31) Alexander Ovechkin 31 (Michael Nylander) spel fem mot fyra, 2-2 (11.53) Nicklas Bäckström 8 (Jeff Schultz, Mike Green), 2-3 (18.51) Boyd Gordon 4 (Mike Green).

Tredje perioden: 3-3 (2.05) Roman Hamrlik 3 (Guillaume Latendresse, Mark Streit), 3-4 (6.38) Alexander Ovechkin 32 (John Erskine), 4-4 (11.26) Alexei Kovalev 18 (Tomas Plekanec, Andrei Markov).

Overtime: 4-5 (1.27) Mike Green 11 (Michael Nylander, Tomas Fleischmann).

Skott: 27-29 (11-6, 6-10, 9-11, 2-1).

Utvisningar, Montréal: 5 x 2 min.

Washington: 5 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter:

Montréal: Carey Price 82,8% istid 60.47 (24 räddningar).

Washington: Olaf Kölzig 85,2 % istid 61.27

Svenskarna:

Michael Nylander, f, Washington 0, 2, 0, 0, -1, 13.13

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 0, 4, 0, +1, 22.33

Matchen: Då klev han fram igen, den målfarligaste backen i NHL. Den 22-årige kanadensaren Mike Green har verkligen tagit klivet ut i rampljuset den här säsongen. Målet som avgjorde lördagskvällens bortamöte med Montréal var hans elfte för säsongen.

– Min enda tanke var att få i väg pucken snabbt, för jag vet hur bra Carey Price är positionellt. Ger du honom en sekund kommer han att rädda pucken, säger Green till AP om sitt övertidsmål.

Så vem är då denne Mike Green, som bara gjorde två mål på 70 NHL-matcher i fjol?

– Jag har fått den frågan rätt ofta på sistone och ganska snart kommer han att vara välkänd, skrockar Capitals coach Bruce Boudreau.

– Han hade egentligen lite av dålig dag defensivt i dag, för vanligtvis är han stabil bakåt också. Han är en fantastisk ung spelare och jag tror inte att det är många försvarare i den åldern som kan göra vad han gör i NHL.

Michael Nylander slog passningen till det avgörande mål och lämnade matchen med två passningspoäng – trots att han fick väldigt sparsamt med istid. Nicklas Bäckström fortsätter också att producera. 2-2-målet var rookiens åttonde för säsongen.

Dallas–Detroit 0-3 (0-1, 0-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (3.44) Brian Rafalski 7 (Dan Cleary, Pavel Datsyuk).

Tredje perioden: 0-2 (10.08) Dan Cleary 14 (Valtteri Filppula, Nicklas Lidström), 0-3 (19.40) Johan Franzén 8 (Niklas Kronwall, Henrik Zetterberg) spel fem mot sex, mål i tom kasse..

Skott: 22-23 (2-7, 10-13, 10-3).

Utvisningar, Dallas: 2 x 2 min.

Detroit: 2 x 2 min.

Publik: 18 584 (i American Airlines Center).

Målvakter:

Dallas: Mike Smith 90,9 % istid 58.58 (20 räddningar).

Detroit: Dominik Hasek 100 % istid 59.50 (22 räddningar).

Mikael Samuelsson, f, Detroit 0, 0, 3, 0, 0, 17.15

Matchen: En stark insats av Dominik Hasek ledde till Dallas fjärde raka förlust. Tjecken stoppade 22 skott och höll nollan för 78:e gången i NHL-karriären.

– En nolla är alltid speciell. Jag har inte vunnit här särskilt ofta, så det här var trevligt, säger Hasek till AP.

Brian Rafalski gav suveräna Detroit ledningen tidigt i första perioden. Den amerikanske backen, med ett förflutet i Brynäs, klev fram i slottet och satte ett direktskott bakom Dallas keeper Mike Smith efter en fin passning från Dan Cleary.

Efter en jämn andraperiod skickade Cleary själv in det förlösande 2-0-målet, en fösning ur dålig vinkel som slank mellan benen på Smith.

Johan Franzén avrundade sedan målskyttet med att sätta sitt åttonde mål för säsongen i tom kasse.

Noterbart är att Loui Eriksson fick chansen i Dallas förstakedja tillsammans med Mike Ribeiro och Brenden Morrow. Han svarade också för en pigg insats.

– Vi är inte nöjda med vårt spel. Vi jobbade hårt i en och en halv period, men lyckades inte ta oss till nästa nivå. De är ett bra lag, så ge dem credit, säger lagkapten Morrow om lagets insats.

Tack vare segern har Detroit tagit poäng i 18 av sina 20 senaste matcher. Inte oväntat har laget också flest poäng av samtliga NHL-klubbar – hela 65 stycken.

Pittsburgh–Florida 3-0 (2-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (4.26) Tyler Kennedy 8 (Ryan Malone), 2-0 (6.17) Evgeni Malkin 19 (Ryan Whitney, Sidney Crosby) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-0 (17.19) Sidney Crosby 17 (Evgeni Malkin).

Skott: 31-35 (11-11, 10-12, 10-12).

Utvisningar, Pittsburgh: 1 x 2 min.

Florida: 5 x 2 min.

Publik: 17 090 (i Mellon Arena).

Målvakter:

Pittsburgh: Ty Conklin 100 % istid 59.57 (35 räddningar).

Florida: Tomas Vokoun 90,3 % istid 60.00 (28 räddningar).

Matchen: Marc-André Fleurys skada blev Ty Conklins lycka. Efter att ha förlorat sin plats i NHL i och med sitt floppartade inhopp för Edmonton i Stanley Cup-finalen mot Carolina 2006, är amerikanen nu tillbaka. 31-årige Conklin har gått från klarhet till klarhet sedan han kallades upp från farmarlaget Wilkes-Barre/Scranton 8 december. Sedan dess har han tagit sju raka segrar.

Lördagskvällens 35 räddningar innebar säsongens andra nolla.

– Man vet att han har ett stort självförtroende. Puckarna träffar honom och det kommer inga returer. Jag tror hela laget drar nytta av hans form, för vi märker att han är inne i zonen både på träningarna och i matcherna just nu, säger backen Ryan Whitney till AP.

Offensivt följde Evgeni Malkin upp sitt hattrick mot Toronto senast med att göra ett mål och en assist. Även Sidney Crosby hade 1+1. 20-åringens 40 assist är flest i NHL just nu.

Florida har förlorat fyra av sina fem senaste matcher.

Boston–New Jersey 4-3 (3-1, 1-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (4.26) Dainius Zubrus 7 (Patrik Elias, Paul Martin), 1-1 (14.13) Per-Johan Axelsson 9 (Phil Kessel, Zdeno Chara), 2-1 (18.10) Dennis Wideman 6 (David Krejci, Marco Sturm), 3-1 (19.59) Marco Sturm 12 (Andrew Ference, Per-Johan Axelsson) spel fyra mot fem.

Andra perioden: 3-2 (17.11) Johnny Oduya 1 (Arron Asham, David Clarkson), 4-2 (19.00) Marc Savard 10 (Per-Johan Axelsson, Phil Kessel).

Tredje perioden: 4-3 (10.33) Travis Zajac 7 (Mike Mottau, Dainius Zubrus) spel fem mot fyra.

Skott: 25-45 (8-14, 16-11, 1-20).

Utvisningar, Boston: 4 x 2 min.

New Jersey: 3 x 2 min.

Publik: 17 565 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter:

Boston: Tim Thomas 93,3% istid 59.59 (42 räddningar).

New Jersey: Kevin Weekes 84 % istid 58.51 (21 räddningar).

Svenskarna:

Per-Johan Axelsson, f, Boston 1, 2, 4, 2, +1, 16.54

Johnny Oduya, b, New Jersey 1, 0, 1, 0, +1, 20.34

Matchen: Per-Johan Axelsson har inte gjort sig känd som någon stor poängplockare i NHL, men den senaste tiden har den Kungälvsfostrade forwarden blivit allt mer involverad i Bostons offensiv. Efter nattens tre poäng (1+2) i segermatchen mot New Jersey har 32-åringen gjort sex mål och åtta poäng på sina nio senaste matcher.

I nattens mach blev Boston hårt tillbakapressade, inte minst i tredje perioden, där gästerna vann skottstatistiken med förkrossande 20-1.

– Det var helt galet. Grabbarna gjorde ett jädra bra jobba i att täcka upp målet, säger ”Pebben” till AP.

Bäst på att täcka Bostons mål var dock sensationelle målvakten Tim Thomas. Den 33-årige amerikanen stoppade 42 skott.

– Tim var riktigt vass, annars spelade vi bra och skapade mycket, tycker New Jerseys Jamie Langenbrunner.

Johnny Oduya sköt sitt första mål för säsongen och blott tredje på 110 NHL-matcher. Målet betydde en reducering fram till 2-3 och tillkom efter att Oduyas skott, som såg ut att gå utanför, ändrade riktning på Bostonbacken Zdeno Charas skridsko och in i mål.

Ottawa–Tampa Bay 4-3 (1-2, 1-1, 1-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (5.43) Martin St. Louis 16 (Vaclav Prospal, Vincent Lecavalier), 0-2 (11.17) Vincent Lecavalier 28 (Paul Ranger, Martin St. Louis), 1-2 (19.21) Randy Robitaille 5 (Mike Fisher, Wade Redden).

Andra perioden: 1-3 (3.38) Jan Hlavac 6 (Jason Ward, Brad Richards), 2-3 (16.07) Randy Robitaille 6 (Chris Neil).

Tredje perioden: 3-3 (4.26) Dany Heatley 25 (Jason Spezza).

Overtime: 4-3 (3.17) Mike Fisher 15 (Daniel Alfredsson, Anton Volchenkov).

Skott: 27-19 (6-9, 7-6, 12-4, 2-0).

Utvisningar, Ottawa: 0 x 2 min.

Tampa Bay: 2 x 2 min.

Publik: 20 108 (i Scotiabank Place).

Målvakter:

Ottawa: Ray Emery 84,2% istid 63.12 (16 räddningar).

Tampa Bay: Johan Holmqvist 85,2 % istid 63.17 (23 räddningar).

Svenskarna:

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 1, 4, 0, -1, 23.22

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 5.37

Matchen: Mardrömmen håller i sig för Tampa Bay Lightning. I natt var Johan ”Honken” Holmqvist tillbaka mellan stolparna efter att åsidosatts till förmån för finske rookien Karri Rämö under stora delar av de senaste veckorna. Tierpsonens återkomst gav inte Lightning något lyft. Trots en 3-1-lednin tidigt i andra perioden lyckades gästerna åka på sin sjunde raka förlust.

– Det är så här det är för oss just nu, men jag tänker inte tycka synd om oss. Vi kan inte åka runt och tycka synd om oss själva, säger coachen John Tortorella till AP.

Mike Fisher blev hemmalaget Ottawas hjälte när han framspelad av Daniel Alfredsson sköt 4-3 ur dålig vinkel i sudden death.

– Jag kom förbi deras försvarare längs sargen, styrde mot mål och hängde den mellan hans ben, beskriver Fisher sitt mål.

Det lilla gästerna hade att fira, förutom poängen, var Vincent Lecavaliers highlight-mål fram till 2-0 i den första perioden. Poängligaledaren tog emot en passning från backen Paul Ranger bakom ryggen innan han la fram pucken mellan benen och lyfte den förbi Ray Emery.

Toronto–Philadelphia 2-3 (0-2, 0-0, 2-1)

Första perioden: 0-1 (10.04) Steve Downie 1 (Jim Vandermeer, Jim Dowd), 0-2 (16.28) Jeff Carter 14 (R.J. Umberger) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 1-2 (4.09) Mats Sundin 19 (Kyle Wellwood, Pavel Kubina) spel fem mot fyra, 2-2 (11.48) Mats Sundin 20 (Jason Blake, Hal Gill), 2-3 (17.09) Mike Richards 19 (Mike Knuble, Daniel Briere) spel fem mot fyra.

Skott: 56-32 (16-11, 20-10, 20-11).

Utvisningar, Toronto: 7 x 2 min, 1 x 10 min.

Philadelphia: 10 x 2 min, 1 x 10 min.

Publik: 19 412 (i Air Canada Centre).

Målvakter:

Toronto: Andrew Raycroft 90,6% istid 59.20 (29 räddningar).

Philadelphia: Antero Niittymäki 96,4 % istid 60.00 (54 räddningar).

Svenskarna:

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 1, 0, 0, 17.10

Mats Sundin, f, Toronto 2, 0, 8, 0, 0, 23.10

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 5, 0, -1, 19.22

Matchen: 56 skott på mål, men bara två slank in. Toronto fortsätter att ha det jobbigt i NHL. Nattens förlust hemma i Air Canada Centre var den femte på sex matcher efter att förstemålvakten Vesa Toskala skadade ljumsken.

Andrew Raycroft, som fått ta hand om större delen av bördan sedan dess, har inte vunnit en match sedan 9 november. I natt stoppade han 29 skott, men blev mer än lovligt utbriljerad av Philadelphias finska målvaktsess Antero Niittymäki, som räddade 54 skott.

– Han vann matchen åt oss, säger Flyers segerskytt Mike Richards till Canadian Press.

Richards avgörande mål kom i powerplay mindre än tre minuter före slutet. Dessförinnan hade Mats Sundin nått 20-målsplatån för 17:e säsongen i rad efter att ha kvitterat Flyers 2-0-ledning med två mål. Gordie Howe har NHL-rekordet med 22 20-målssäsonger.

Bråkstaken Steve Downie, som i höstas lyckades med konststycket att bli avstängd 20 matcher innan han ens hade gjort sin första riktiga NHL-match, sköt sitt första NHL-mål när han gav Flyers ledningen i den första perioden. Han hann även med att ge Torontos Jason Blake en ful knytnäve i ansiktet efter en avblåsning. Blakes öga svällde upp och efter matchen hade han svårt att se. 20-årige Downie, som blev juniorvärldsmästare med Kanada 2006 och 2007, ångrade dock inte överfallet.

– Nej, jag visste inte ens om vem det var. Han grabbade tag i mig bakifrån och jag reagerade bara, säger Downie till CBC.