Dagens namn: Brynolf

Matchfakta 1/12

Pittsburgh-Dallas 4-1 (2-0, 1-1, 1-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-01

Första perioden: 1-0 (0.24) Sidney Crosby 13 (Colby Armstrong, Brooks Orpik), 2-0 (3.38) Tyler Kennedy 3 (Jordan Staal, Gary Roberts).

Andra perioden: 2-1 (5.31) Mike Ribeiro 10 (Steve Ott, Philippe Boucher), 3-1 (8.34) Sidney Crosby 14 (Darryl Sydor, Colby Armstrong).

Tredje perioden: 4-1 (14.28) Evgeni Malkin 10 (Petr Sykora),

Skott: 28-23 (10-9, 8-8, 10-6).

Utvisningar, Pittsburgh: 3 x 2 min, 1 x 5 min. Dallas: 2 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena).

Målvakter: Pittsburgh: Marc-André Fleury 95,7 % istid 59.53 (22 räddningar). Dallas: Mike Smith 85,7 % istid 60.00 (24 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 0, 2, +1, 15.36

Loui Eriksson, fw, Dallas 0, 0, 5, 0, 0, 13.25

Joel Lundqvist, fw, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 11.34

Matchen: Fem dagars vila gjorde susen för Pittsburgh Penguins. Laget svarade för två mål på de fyra första minuterna i nattens möte med Dallas. Därefter tittade laget aldrig i backspegeln igen.

– Det kändes bra. Vi hade några bra träningar under uppehållet och försökte utnyttja dem. Det är sällan man får möjlighet att arbeta på saker på de korta träningarna man har mellan matcherna, konstaterar Sidney Crosby.

Crosby svarade för två mål och var ett ständigt hot mot Dallasförsvaret. Dallas coach Dave Tippett kunde inte annat än att hylla 20-åringen efter matchen.

– Deras bästa spelare var rätt bra i kväll, konstaterade han lakoniskt.

– Han hade mycket energi, sköt Penguins coach Michel Therrien till.

New Jersey-Montréal 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (19.25) Zach Parise 10 ( - ).

Andra perioden: 2-0 (13.10) Zach Parise 11 (Brian Gionta, Travis Zajac) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-0 (6.22) Zach Parise 12 (Jamie Langenbrunner, Paul Martin) spel fem mot tre, 4-0 (7.49) Brian Gionta 9 (Zach Parise, Jamie Langenbrunner) spel fem mot tre.

Skott: 29-27 (9-16, 10-5, 10-6).

Utvisningar, New Jersey: 5 x 2 min. Montréal: 6 x 2 min.

Publik: 15 081 (i Prudential Center).

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 100 % istid 60.00 (27 räddningar). Montréal: Carey Price 86,2 % istid 60.00 (25 räddningar).

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 1, 0, 0, 10.18

Matchen: Försök att berömma en hockeyspelare efter ett bra dagsverke och han kommer genast att försöka trivialisera sin insats. Zach Parise gjorde inget undantag efter sina tre mål och en assist mot Montréal i natt.

– Äh, det var en av de där kvällarna när allt funkade. Ibland får du med dig studsarna, ibland spelar du fantastiskt men får ingenting med dig, säger 23-åringen till AP efter sitt första NHL-hattrick.

Studsar eller inte. Efter nattens match har New Jersey sex raka segrar, ett säkert tecken på att laget lyckats vända på sin inledningsvis så buttra säsong. Målvakten Martin Brodeur är fortsatt het och plockade matchen till ära sin 94:e nolla i NHL-sammanhang.

– De spelade bra inledningsvis, men så fort vi hade rett ut stormen tog vi över matchen, analyserar Brodeur.

Att New Jersey har tillbaka veteranen Jamie Langenbrunner i truppen har också varit en anledning till att vinden har vänt. 32-åringen har svarat för elva poäng (2+9) på åtta matcher sedan han återvände från sin ljumskskada.

Carolina-Washington 4-3 (1-1, 2-0, 1-2)

Första perioden: 0-1 (2.35) Alexander Ovechkin 18 (Michael Nylander) spel fem mot fyra, 1-1 (9.50) Cory Stillman 13 (Eric Staal, Scott Walker).

Andra perioden: 2-1 (5.46) Matt Cullen 6 (Ray Whitney, Glen Wesley), 3-1 (14.01) Rod Brind’Amour 12 (Tim Gleason, Andrew Ladd).

Tredje perioden: 3-2 (0.32) Alexander Ovechkin 19 (Alexander Semin) spel fem mot fyra, 4-2 (3.47) Rod Brind’ Amour 13 ( - ), 4-3 (15.53) Michael Nylander 7 (Viktor Kozlov, Alexander Ovechkin).

Skott: 19-34 (4-8, 10-10, 5-16).

Utvisningar, Carolina: 7 x 2 min. Washington: 5 x 2 min.

Publik: 16 386 (i RBC Center).

Målvakter: Carolina: Cam Ward 91,2 % istid 59.30 (31 räddningar). Washington: Olaf Kölzig 80 % istid 57.45 (15 räddningar).

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 1, 0, +1, 17.24

Michael Nylander, fw, Washington 1, 1, 2, 2, -1, 25.46

Nicklas Bäckström, fw, Washington 0, 0, 5, 0, -1, 20.43

Matchen: Döm inte mannen efter målen, ungerfär så resonerade Carolina Hurricanes kapten Rod Brind’Amour efter nattens 4-3-seger över Washington.

– För några kvällar sedan spelade jag bra och fick ingenting för det, säger han till AP syftandes på 1-3-förlusten mot Philadelphia. I kväll spelade jag fruktansvärt och gjorde två mål.

Efter att ha förlorat fem av sju matcher inför nattens drabbning fanns det ändå en känsla av lättnad hos Carolinaspelarna efter segern.

– Två poäng är stort för det här laget just nu. Vi inser att vi måste spela bättre. Vi ska göra vad vi kan för att hålla oss positiva att kämpa oss framåt, säger målvakten Cam Ward.

För Washington var förlusten frustrerande. Laget hade spelmässig kontroll på händelserna, men fick inte samma utdelning som hemmalaget.

– Jag tycker att det är så här vi måste spela, det är vårt spel. De fick några turliga mål, summerar Alexander Ovechkin, som hade två mål och en assist.

Michael Nylander var inflytelserik med ett mål och en assist medan Nicklas Bäckström spelade över 20 minuter och hade fem skott på mål – hans hittills högsta notering för säsongen.

Minnesota-St. Louis 3-2 (1-0, 1-2, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (10.05) Brent Burns 6 (Brian Rolston, Pavol Demitra) spel fem mot tre.

Andra perioden: 2-0 (0.09) Brian Rolston 8 (Eric Belanger, Martin Skoula), 2-1 (5.22) Lee Stempniak 2 (Bryce Salvador, Eric Brewer), 2-2 (11.18) Brad Boyes 15 (Paul Kariya, Erik Johnson).

Overtime: 3-2 (2.21) Marian Gaborik 10 ( - ).

Skott: 26-24 (9-6, 8-6, 8-9, 1-3).

Utvisningar, Minnesota: 4 x 2 min. St. Louis: 4 x 2 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center).

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 91,7 % istid 62.05 (22 räddningar). St. Louis: Manny Legace 88,5 % istid 62.21 (23 räddningar).

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 0, 0, 0, 24.33

Christian Bäckman, b, Minnesota 0, 0, 1, 0, -1, 20.01

Matchen: Med Marian Gaborik och Pavol Demitra tillbaka på isen är Minnesota Wild ett lag att räkna med igen. Den slovakiska stjärnduon hjälpte laget till en stark säsongsstart, där Minnesota gick obesegrade ur sina åtta första matcher.

När båda sedan ljumskskadades i början av november föll laget ihop som ett korthus.

I natt hade Gaborik huvudrollen. Med ett rappt handledsskott sköt han sitt femte mål på Minnesotas fem senaste matcher. Målet betydde 3-2 i förlängningen.

– Det börjar komma, säger Gaborik till AP om sin form. Förhoppningsvis kan jag hålla den här sviten levande. Nu när vi har några hemmamatcher framför oss är det viktigt att få vinna lite.

Brian Rolstons 2-0-mål kom blott nio sekunder in i den andra perioden. Det var amerikanens första fullträff på tio matcher. Ännu mer lättad var antagligen St. Louis forward Lee Stempniak, som hittade målet för första gången på 20 matcher i natt. Stempniak som gjorde över 20 mål förra säsongen.

Dessvärre var det samme spelare som drällde med pucken när Marian Gaborik dök upp som gubben ur lådan, stal trissan och avgjorde.

– Väldigt oansvarigt av mig, kommenterade Stempniak efter matchen.

Chicago-Phoenix 6-1 (5-0, 1-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (1.15) Tuomo Ruutu 4 (Martin Havlat), 2-0 (3.57) Jonathan Toews 10 (Patrick Sharp, Brent Sopel), 3-0 (5.01) Dustin Byfuglien 4 (Sergei Samsonov, Yanic Perreault), 4-0 (10.14) Dustin Byfuglien 5 (Pat Kane, Jonathan Toews) spel fem mot tre, 5-0 (10.30) Dustin Byfuglien 6 (Pat Kane, Jonathan Toews) spel fem mot tre.

Andra perioden: 6-0 (8.10) Tuomo Ruutu 5 (Jim Vandermeer, Dustin Buyfuglien).

Tredje perioden: 6-1 (12.03) Peter Mueller 7 ( - ).

Skott: 27-29 (13-7, 9-11, 5-11).

Utvisningar, Chicago: 6 x 2 min, 1 x 5 min. Phoenix: 9 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 16 234 (i United Center).

Målvakter: Chicago: Nikolai Khabibulin 96,6 % istid 60.00 (28 räddningar). Phoenix: Ilya Bryzgalov 28,6 % istid 10.30 (2 räddningar), Mikael Tellqvist 95 % istid 49.25 (19 räddningar).

Mathias Tjärnqvist, fw, Phoenix 0, 0, 4, 2, 0, 18.30

Fredrik Sjöström, fw, Phoenix 0, 0, 1, 0, -3, 19.34

Matchen: Ett tvättäkta hattrick – av en rookieback. Chicagos hårdskjutande jätte Dustin Byfuglien lär knappast glömma nattens utklassning av Phoenix i första taget. Inom loppet av fem och en halv minut gjorde den 22-årige amerikanen – draftad i åttonde rundan 2003 – för tre raka mål. De två sista i spel fem mot tre.

– Alla fann sina positioner och fick pucken i rörelse. Jag fick bara i väg skotten – och de gick in, säger Byfuglien till chicagosports.com.

I Dustin Byfuglien har Chicago en mångsidig spelare, förklarar coachen Denis Savard.

– ”Big Buff” kan spela både framåt eller i försvaret. Jag tänker inte utesluta att han används som forward framöver, för jag skulle inte vilja vara backen som han forecheckar mot, säger Savard om sin hårdtacklande adept, som skickade ut Edmontons svenske back Dick Tärnström med en hjärnskakning förra helgen.

En som lär drömma mardrömmar om Dustin Byfuglien är Ilya Bryzgalov. Phoenix ryske keeper släppte in fem av de sju första skotten han ställdes inför i matchen. Redan efter tio och en halv minut ersattes han av Mikael Tellqvist, som spelade desto mer stabilt. ”Tellan” räddade 19 av 20 skott, men till vilken nytta?

Edmonton-Anaheim 5-1 (1-1, 2-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (2.12) Ales Hemsky 9 (Shawn Horcoff, Jarret Stoll) spel fem mot fyra, 1-1 (7.03) Ryan Getzlaf 11 (Chris Kunitz).

Andra perioden: 2-1 (19.23) Shawn Horcoff 11 (Dustin Penner, Jarret Stoll), 3-1 (19.49) Kyle Brodziak 5 (Marty Reasoner, Raffi Torres).

Tredje perioden: 4-1 (1.33) Andrew Cogliano 6 (Tom Gilbert), 5-1 (6.49) Steve Staios 3 (Robert Nilsson, Shawn Horcoff).

Skott: 35-22 (11-6, 10-15, 14-1).

Utvisningar, Edmonton: 6 x 2 min. Anaheim: 9 x 2 min, 1 x 10 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place).

Målvakter: Edmonton: Dwayne Roloson 95,5 % istid 59.54 (21 räddningar). Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 82,6 % istid 41.33 (19 räddningar), Jonas Hiller 91,7 % istid 18.27 (11 räddningar).

Robert Nilsson, fw, Edmonton 0, 1, 1, 0, +1, 10.05

Samuel Påhlsson, fw, Anaheim 0, 0, 0, 0, -2, 14.20

Matchen: Efter att ha spelat boxplay i vad som verkade vara hela den andra perioden gjorde Edmonton Oilers sin fräcka kupp.

I slutminuten av mellanakten hann både Shawn Horcoff och Kyle Brodziak näta. De båda stjärnsmällarna orkade aldrig de regerande Stanley Cup-mästarna resa sig ifrån.

Efter att rookien Andrew Cogliano gjort 4-1 tidigt i den tredje perioden fick Anaheimkeepern Jean-Sebastian Giguere nog. Han kastade i vredesmod in klubban i båset och lämnade över målet till schweizaren Jonas Hiller. Det var andra gången på de tre senaste matcherna som Giguere lämnade isen innan slutsignalen.

Även Hiller fick släppa en puck förbi sig. Det när backen Steve Staios, läckert framspelad av Robert Nilsson, satte 5-1 med ett välplacerat handledsskott.

San José-Colorado 3-2 (1-0, 2-2, 0-0)

Första perioden: 1-0 (1.52) Joe Thornton 10 (Milan Michalek) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (4.42) Joe Thornton 11 (Milan Michalek, Sandis Ozolinsh) spel fem mot fyra, 2-1 (16.25) Milan Hejduk 8 (Paul Stastny, Scott Hannan), 3-1 (18.02) Mike Grier 3 (Joe Thornton, Kyle McLaren), 3-2 (19.31) Andrew Brunette 4 (Paul Stastny, Joe Sakic) spel fem mot fyra.

Skott: 29-20 (10-7, 13-7, 6-6).

Utvisningar, San José: 6 x 2 min. Colorado: 6 x 2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion).

Målvakter: San José: Evgeni Nabokov 90 % istid 59.39 (18 räddningar). Colorado: Peter Budaj 89.7 % istid 58.30 (26 räddningar).

Douglas Murray, b, San José 0, 0, 1, 0, +1, 15.43

Matchen: De senaste två säsongerna har Joe Thornton varit NHL:s okrönte passningskung. Den här säsongen har han börjat göra mål också.

28-åringen svarade för en dominant insats när han mer eller mindre på egen hand sänkte Colorado Avalanche i natt.

Thornton gjorde Sharks två första mål i matchen och spelade sedan fram Mike Grier till matchavgörande 3-1.

Den store centern är uppe i elva gjorda mål den här säsongen. Det är hälften av de 22 han gjorde på 82 matcher i fjol.

I Sharks kasse gjorde Evgeni Nabokov sin 25:e raka start. Ryssen är den enda NHL-målvakten den här säsongen som har startat samtliga matcher för sitt lag hittills.