”Otroligt att det kan bli så fel i mångas ögon”
Publicerad 2017-11-24
Det har stormat runt SHL och vd Jörgen Lindgren de senaste dagarna.
Ett brev från sex allsvenska klubbar startade en het debatt om svensk ishockeys framtid.
I en lång intervju med Sportbladet väljer nu Lindgren att bemöta den våg av kritik som sköljt över både honom och SHL
– Det otroliga är att den utveckling och det intresse för vår liga kan bli så jäkla fel i mångas ögon. Är inte det ganska fantastiskt? säger Lindgren.
Mitt under intervjun utbrister Jörgen Lindgren spontant:
– Jag hör att jag låter förbannad och jag vill verkligen inte vara det, men jag blir bara så frustrerad att debatten kan vinklas så snett.
Jag försäkrar att det är okej att vara arg och frågar om trycket har varit hårt de senaste dagarna?
– Du, det här det första samtalet jag har i den här frågan från en journalist.
I går när frågan skulle diskuteras i C Mores studio fick tittarna besked om att ingen representant för varken SHL eller Svenska Ishockeyförbundet ville ställa upp.
– Jag läste också det där i tidningen, men jag har inte fått frågan att vara med där. Jag vet att Johanna (Hemming, ansvarig för PR och kommunikation hos SHL) fick frågan från C More och ställde några motfrågor, sedan har vi inte hört något mer. Nej, jag har inte varit kallad dit.
Så du har inte tackat nej?
– Nej, absolut inte.
Borde någon från SHL ha varit där?
– När man ser det i efterhand är det självklart att vi borde ha varit där. Vi har inget att dölja i de här frågorna. Men i går var jag inte inblandad i det, men vi har en jättebra diskussion och dialog med C More och brukar var med och diskutera olika frågor.
”Kan inte sitta med enskilda”
Allt började med ett brev från sex allsvenska klubbar till Svenska Ishockeyförbundet (Sif) och SHL där de uttryckte oro för sin framtid och ville ha svar på ett antal frågor.
Hur ser du på brevet?
– Jag har fått det på kopia. Jag kan inte annat än förundras lite. I grund och botten har vi diskussioner med deras centralorganisation, sedan kommer ett sånt här brev som är adresserat till Sif, och vi får det på kopia. Det är ställt till Sif, så tolkar jag det. Sedan kan jag förstå att de vill driva frågor, det är solklart i det här brevet. Men vi pratar med deras centralorganisation som företräder alla 14 klubbar, vi kan inte sitta med enskilda klubbar.
Förstår du deras oro?
– Svårt att svara på om jag ska vara ärlig. Klart det måste finnas en oro när man skriver ett sånt brev. Det måste finnas en oro, utan att jag kan svara på grunden i brevet. Det måste de själva göra.
Det har de också gjort. De är oroliga för sin existens.
– Det har jag också kunnat läsa mig till. Den ekonomiska skillnaden mellan de två ligorna är stor redan i dag men det går fortfarande upp ett lag varje år.
Med det nya tv-avtalet menar man att den ekonomiska skillnaden blir alldeles för stor.
– Man måste å ena sidan fundera hur de här klubbarna utvecklar sitt och hur de driver det. Vi är satta för att göra det vi har gjort. Det fantastiska är att den utveckling och det intresse för vår liga kan bli så jäkla fel i mångas ögon. Är inte det ganska fantastiskt?
Hur ser du på turbulensen som har varit de senaste dagarna?
– Det känns ganska onyanserat. Det är ingen hemlighet att vi har gjort ett tv-avtal, det har ni skrivit om förut. Men att det här tar såna proportioner. Jag tycker att man blandar ihop olika saker vilket gör att det får sådan uppmärksamhet som det får.
Vad menar du att man blandar ihop?
Att vi har en kommersiell utväxling på ligan och tar in pengar till svensk hockey genom att göra det på ett utvecklande sätt. Är det fel? Uppenbarligen tycker man det är fel. Jag kan inte förstå hur för mycket pengar till svensk ishockey kan göra mer skada.
Det är nog mer fördelningen många är upprörda över.
– Vad pratar man om för fördelning och det är här jag menar att man blandar ihop saker. Vårt uppdrag är att dra in så mycket pengar som det bara går till SHL. Att förvalta vårt uppdrag. Precis som Hockeyallsvenskan (HA), Hockeyettan och Svenska Ishockeyförbundet har sina uppdrag i de här frågorna.
Men ni säger själva att ni har ett uppdrag att utveckla svensk hockey, där funderar nog många hur ni ska använda de här pengarna?
– Exakt, och det är därför jag säger att det är flera olika områden. Här kommer det in otroligt mycket pengar till oss och det blir plötsligt fel. Att vi driver in pengar. Ska vi tacka nej när vi får en utväxling? ”Oj, det här är för mycket pengar”. Är det vårt uppdrag?
Men igen, jag tror många är frågande till hur ni ska göra för att utveckla svensk hockey?
– Det har ju ni (Sportbladet) redan talat om. Ni har drivit den debatten ganska ordentligt att vi inte talar om det. I grund och botten har vi jobbat ordentligt och vill bli en av världens två bästa ligor. Det är fantastiskt att ha ett riktmärke dit vi satsar för att förvalta och driva vår business än mer än vi gör i dag. Och växa än mer än i dag för att hela tiden säkra ett inflöde i resurser. Sedan låter det som att alla spelare kommer från andra system än våra klubbar och så är det ju inte heller. Våra klubbar investerar i dag väldigt mycket pengar i sin egen verksamhet. I grund och botten har vi, precis som HA och Hockeyettan, ett avtal med Sif att vi driver vår verksamhet och kommersiella rättigheter. Det är vad hela systemet bygger på. Genom åren har det kommit in en massa pengar i vår verksamhet, men vi har fått kritik för att använda mer pengar än vad vi har. En del i de här pengarna är att bygga organisationer som gör att klubbarna orkar bedriva verksamheten i framtiden. Även ett sätt att bygga svensk ishockey.
Och hur långt har ni kommit där?
– Det låter precis som vi inte pratar med varandra. HA har en centralorganisation precis som vi har och som vi pratar med, men sedan väljer de här sex klubbarna att ställa sig utanför allt det här. Vi har diskussioner och en jättebra dialog med HA:s centralorganisation och har haft det under flera år.
Är du besviken på de här sex klubbarna?
– Besviken är fel att säga, men jag kan bara bli förundrad över det när man har en central organisation som jobbar på mandat från klubbarna
Står inte det här initiativet för att det finns ett missnöje från klubbarna med allsvenskans centrala organisation?
– Vad det är för missnöje eller inte kan jag inte svara på. Vi vet vilket mandat vi har från SHL-klubbarna. Det är väldigt tydligt.
Och vilket är det?
– Att utveckla ligan. Precis som vi har påbörjat. Och det består av flera olika delar. Som att förhandla avtal med Sif och HA och ännu längre ner i systemet. Så har det varit i flera år.
Vad kan SHL göra för att de ekonomiska skillnaderna mellan SHL och HA inte blir så stora?
– För det första är vårt uppdrag att jobba för våra ägare. För det andra: vem gör definitionen hur stor skillnaden ska vara? När tycker man skillnaden är tillräcklig?
Vad tycker du är en rimlig skillnad?
– Jag kan inte bedöma vad en rimlig skillnad är. Vem kan bedöma det?
Men om det skiljer tjugo gånger så mycket mellan ett lag i SHL och ett i HA. Är det en rimlig skillnad?
– Siffrorna får ni står för, det är inget vi kommenterar. Skillnaden är vad olika aktörer tycker ligan är värd att köpa för och vi har förvaltat våra rättigheter som gör att vi kan betala ut den ersättning vi gör till våra klubbar. Det andra benet är vad vi gemensamt med HA, Hockeyettan och Sif kan göra för att utveckla svensk hockey. Därför blir det så tråkigt när man mixar de här två benen. Vad som är en rimlig ekonomisk skillnad får egentligen de kommersiella krafterna svara på. Det kan inte jag se som något konstigt. Det är inte vi som talar om vad prislappen är. Att det kommer in mer pengar i svensk ishockey kan aldrig vara fel.
Men det tror jag inte någon tycker eller har sagt. Det jag tror folk studsar på är just fördelningen.
– Då kommer det här ordet fördelning. Vad är det för fördelning man ska göra? Ska man skänka bort pengar?
Jag tror få säger eller tycker att man ska skänka bort pengar. Det kan i stället handla om högre utbildningsersättning och lättare att gå upp respektive åka ur SHL.
– Exakt. Det är ett fantastiskt sätt att se det på. Men utifrån hur debatten har blivit är det tyvärr inte där vi har hamnat, utan det handlar om att skänka pengar. Men det du tar upp är att utveckla svensk ishockey, och det vill vi göra med alla inblandade parter. Skickar pengar hit och dit, vad gör det för effekt? Det vet vi inte. Att utveckla svensk hockey tillsammans är den diskussion vi har påbörjat sedan en tid tillbaka.
När kommer ni att presentera konkret vad ni vill göra med pengarna från det nya tv-avtalet?
– Svårt att svara på. När vi är klara presenterar vi det. I grund och botten beror det på hur det går i förhandlingarna med alla parter. Det skulle kännas jättekonstigt att berätta något innan allt är klart.