Krislaget Modo tog efterlängtad seger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-16

Men Sundström kissade blod

Modo var på allvar på väg ned i bottenträsket efter en räcka dåliga matcher.

Men laget tog sig samman, gjorde en av sina bästa matcher för säsongen och besegrade Luleå med 4–1 på hemmais.

Det var elitseriens formsvagaste lag mot ett av de formstarkaste. Modo hade fyra raka förluster inför matchen, Luleå bara en förlust de senaste sex.

Modo var i desperat behov av en seger, med slutspelsstrecket elva poäng bort och bara tre poäng ned till kvalstrecket.

Tränaren Miloslav Horava hade stuvat om ordentligt i laget, och det gav önskad effekt. Ett aggressivt och rörligt Modo dominerade första halvan av matchen och gick rättvist fram till 3–0.

”Väldigt nöjda”

Luleå vek inte ned sig, reducerade till 3–1 och hade sedan Modo ordentligt i gungning i slutet av andra perioden.

Men Modo redde ut stormen och satte det förlösande och matchavgörande 4–1-målet drygt fem minuter in i slutperioden.

Modos bästa match på mycket länge gav tre nödvändiga poäng. Den stabilitet laget visade i båda ändarna av rinken har det ytterst sällan visat tidigare.

– En av våra bästa matcher den här säsongen, sade Modos tränare Thomas Steen.

– Vi är väldig nöjda med hur vi hanterade den mycket pressade situation vi är i.

”Tryggt med Malek”

I Modos mål stod något överraskande Roman Malek, som mest agerat båsöppnare tidigare. Michal Zajkowski – som tillbringat större delen av säsongen i Sundsvall – var reserv.

Malek gjorde det han skulle, med god hjälp av ett hårt arbetande uteförsvar.

– Han var mycket bra, det kändes tryggt med honom i kassen, sade Steen.

Hur resonerade ni när ni valde Malek?

– De besluten tar Miloslav Horava.

TT: Men du måste väl veta hur han tänkte?

– Nej, jag vet inte hur han tänker!

Peter Forsberg var inte med den här gången heller, och Modo kan ha drabbats av ytterligare en svår jobspost.

Centern Niklas Sundström fick en smäll i andra perioden, utgick i paus sedan han kissat blod och kördes till sjukhus för undersökning.

Luleås tränare Roger Rönnberg var besviken över hur hans lag genomförde framförallt första perioden.

– Vi visste att Modos skulle vara extremt taggade och hade jobbat hårt för att förbereda oss för det – men misslyckades. Vi är ett lag som inte kan gå ned i energi och ändå spela bra.

– Det känns bittert då vi hade en bra chans att börja jaga de fyra topplagen.