Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

NHL-stjärnans miljoner räddade krisklubben

Karl Sundström/TT

Uppdaterad 16.30 | Publicerad 14.49

I fjol gick tio av 14 hockeyallsvenska klubbar back ekonomiskt. Till årets säsong har tre klubbar beviljats dispensår.

Tingsryd räddades av ett miljonbidrag från NHL-stjärnan Oliver Ekman Larsson.

– Jag tyckte att det hördes en lättnadens suck över hela byn, säger Tingsryds ordförande Jan Pyrell.

Tingsryd och Södertälje har beviljats ett så kallat första dispensår. Nykomlingen Vimmerby har fått ett andra dispensår. Till nästa års licensprövning måste klubbarnas kapital i förhållande till omsättningen vara 10 procent.

För Tingsryd har det varit en tuff sommar. Den klassiska klubben riskerade tvångsdegradering och konkurs men godkändes till slut för fortsatt spel i allsvenskan – klubbens tionde raka säsong i hockeyallsvenskan.

– Jag tyckte att det hördes en lättnadens suck över hela byn, säger Pyrell.

Han menar att det är en svår verklighet där det är svårt att sia om framtiden.

– Spelar man bra kommer det folk. Spelar man dåligt kommer det mindre folk, konstaterar han.

Oliver Ekman Larsson.

Hur kommer det här att påverka er under säsongen?

– Vi får jobba ännu hårdare och ännu mer ideellt.

Under sommaren skänkte Tingsryds store son Oliver Ekman Larsson – som just hade vunnit Stanley Cup med Florida – 1,5 miljoner kronor till sin krisande moderklubb.

Ett tacksamt bidrag.

– I det läget så betydde det att vi faktiskt kunde överleva. Det var mycket pengar, 1,5 miljoner kronor. Hade vi inte fått in det… det är klart att vi hade kämpat på. Men det låg också lite i att vi skulle få en licens. Inte att han skulle bidra med alla pengar. Men vi var tvungna att garantera vissa pengar.

Bara fyra klubbar gick plus

Det är inte bara Tingsryd som kämpar ekonomiskt. Enligt LT visade tio av 14 klubbar som spelade i serien i fjol upp ett ekonomiskt minusresultat.

Södertälje har tillsammans med Tingsryd och Vimmerby beviljats dispensår. Arkivbild.

– I Tingsryd – det är en liten ort med 12 000 invånare i kommunen – bidrar alla så mycket som de kan med sponsring. Men det är ändå inte tillräckligt många för att vi ska få ihop rejält med pengar. Så tror jag att det är på andra ställen också. Och så finns det ju ställen där man konkurrerar med andra idrotter, säger Pyrell.

Han fortsätter:

– Sen är det ju så att man gärna vill gå upp i SHL eller slippa att flyttas ned. Då kan det bli en svår press på dem som sitter i styrelsen och på sportchefer. Det kan gå åt mer pengar än vad man egentligen har.

Enligt LT var det bara Nybro, Kalmar, Bik Karlskoga och Östersund som visade upp plusresultat av fjolårets allsvenska klubbar.

Tingsryds supportrar på läktaren. Arkivbild.