Matchfakta 24/11

Boston–N Y Islanders 2-1

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-23

(0-0, 1-0, 1-1)

Andra perioden: 1-0 (17.23) Glen Murray 4 (Marco Sturm, Marc Savard) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-0 (12.41) Glen Metropolit 4 (Peter Schaefer), 2-1 (14.21) Mike Sillinger 3 (Bruno Gervais).

Skott: 25-26 (6-9, 11-8, 8-9).

Utvisningar, Boston: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

N Y Islanders: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 565 (i Banknorth Garden).

Målvakter:

Boston: Tim Thomas 96,2% istid 59.30 (25 räddningar).

N Y Islanders: Rick DiPietro 92 % istid 59.26 (23 räddningar).

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 1, 0, 0, 21.25

Matchen: Tim Thomas fortsätter glänsa mellan Bostons stolpar. Den före detta AIK:aren klev in i säsongen som tilltänkt reserv bakom nyförvärvet Manny Fernandez, men har stulit allt rampljus själv.

På fredagskvällen svarade 33-åringen för en ny succéinsats när han hjälpte Boston till seger över New York Islanders.

– Jag tycker att han har varit extremt bra för oss redan från början. En del av hans framgång bygger på att backarna kontrollerar motståndarnas avslut, säger coachen Claude Julien till AP.

Per-Johan Axelsson har blivit befordrad till Bostons förstakedja med Marc Savard och Glen Murray. Mot Islanders blev det inga poäng för göteborgaren, men han hade mest istid av samtliga forwards i hemmalaget.

Philadelphia–Washington 3-4

(0-1, 2-2, 1-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (02.27) Mike Green 4 (Nicklas Bäckström, Tom Poti) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-2 (03.39) Chris Clark 4 (Viktor Kozlov, Tom Poti), 0-3 (14.11) Donald Brashear 1 (Shaone Morrisonn, Nicklas Bäckström), 1-3 (15.45) Daniel Briere 11 (Joffrey Lupul, Mike Richards) spel fem mot fyra, 2-3 (17.49) Jeff Carter 8 (R.J. Umberger, Martin Biron) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-3 (15.45) Mike Richards 12 (R.J. Umberger, Lasse Kukkonen).

Fjärde perioden: 3-4 (1.55) Nicklas Bäckström 2 (Alexander Ovechkin).

Skott: 25-35 (6-8, 8-14, 12-10, 1-1).

Utvisningar, Philadelphia: 3 x 2 min, 2 x 5 min.

Washington: 5 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 19 727 (i Wachovia Center).

Målvakter:

Philadelphia: Martin Biron 88,6% istid 61.52 (31 räddningar).

Washington: Olaf Kölzig 88 % istid 61.55 (22 räddningar).

Svenskarna:

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 2, 2, 0, +2, 13.45

Michael Nylander, f, Washington 0, 0, 1, 0, -1, 19.37

Matchen: Nicklas Bäckström firade sin 20-årsdag på förnämligaste sätt och såg till att Washingtons nye coach Bruce Boudreau fick en flygande start bakom båset. ”Bäckis” sköt sitt andra NHL-mål för säsongen i förlängningen efter att ha blivit framspelad av Alexander Ovechkin.

– Jag vet inte vad som hände. Pucken kom till mig och jag väntade ut Biron. Det fungerade, säger födelsedagsbarnet till AP.

Segermålet innebar att Washington, poängsämst i NHL, lyckades få stopp på sin fem matcher långa förlustsvit.

Annars höll Washingtons fredagseftermiddag på att förvandlas till en mardröm. Efter att ha tagit ledningen med 3-0 sent i andra perioden klantade lagkaptenen Chris Clark till det. Forwarden gav sig på Flyers Scott Hartnell och fick sota med fyra minuter i syndabåset. Innan utvisningarna hade passerat hade Flyers via två mål gjort match av det hela. I den tredje perioden kvitterade sedan hemmalaget genom specielle målskytten Mike Richards.

Nicklas Bäckström såg dock till att födelsedagen slutade i segerns sötma.

Minnesota–Columbus 0-4

(0-1, 0-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (03.27) Mike Peca 2 (Nikolai Zherdev, Rick Nash) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-2 (07.06) David Vyborny 2 (Duvie Westcott, Ron Hainsey) spel fem mot fyra, 0-3 (12.32) Dan Fritsche 3 ( - ) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 0-4 (04.18) Rick Nash 16 (Mike Peca).

Skott: 32-29 (10-12, 10-14, 12-3).

Utvisningar, Minnesota: 8 x 2 min, 1 x 5 min.

Columbus: 12 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center).

Målvakter:

Minnesota: Niklas Bäckström 86,2% istid 59.56 (25 räddningar).

Columbus: Pascal Leclaire 100 % istid 60.00 (32 räddningar).

Svenskarna:

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 0, 0, -1, 18.46

Matchen: November har varit en svart månad för Columbus, som bara hade två segrar inför mötet med Minnesota. Men kanske tog den en vändning till det bättre under fredagen. 4-0 borta mot erkänt hemmastarka Minnesota är en meriterande seger, inte minst för målvakten Pascal Leclaire, som stoppade 32 skott och verkar ha hittat tillbaka till formen som gjorde honom glödhet i oktober.

– Vi ville bara gå in och göra en solid insats i dag, säger Leclaire till AP efter att ha fått chansen i målet sedan reserven Fredrik Norrena insjuknat på matchdagen.

Nollan var Leclaires sjätte för säsongen. Det är klubbrekord – trots att bara en fjärdedel av säsongen avverkats.

Offensivt fortsätter Rick Nash att pumpa på. Ett mål och en assist mot Minnesota för den rörlige powerforwarden, som nu ligger tvåa i NHL:s målliga tillsammans med Henrik Zetterberg och Daniel Alfredsson. Trions 16 mål vardera överträffas endast av Atlantas ryske skarprättare Ilya Kovalchuk, 19 mål.

Anaheim–Phoenix 3-4

(1-1, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (09.46) Peter Mueller 5 (Keith Ballard, Radim Vrbata), 1-1 (12.52) Ryan Getzlaf 8 ( - ).

Andra perioden: 1-2 (10.03) Radim Vrbata 6 (Martin Hanzal, Daniel Winnik), 2-2 (19.40) Chris Pronger 2 (Andy McDonald, Todd Bertuzzi) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-2 (02.53) Chris Pronger 3 (Sean O’Donnell, Travis Moen), 3-3 (18.53) Radim Vrbata 7 (Daniel Carcillo, Ed Jovanovski) spel fem mot fyra.

Straffar: 3-4 Shane Doan.

Skott: 26-38 (7-10, 9-7, 8-18, 2-3).

Utvisningar, Anaheim: 7 x 2 min.

Phoenix: 6 x 2 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center).

Målvakter:

Anaheim: Jonas Hiller 92,1% istid 65.00 (35 räddningar).

Phoenix: Ilya Bryzgalov 88,5 % istid 64.49 (23 räddningar).

Svenskarna:

Samuel Påhlsson, fw, Anaheim 0, 0, 1, 0, +1, 20.51

Mathias Tjärnqvist, fw, Phoenix 0, 0, 0, 0, -1, 13.30

Fredrik Sjöström, fw, Phoenix 0, 0, 0, 0, 0, 9.19

Matchen: Ilya Bryzgalovs återkomst till Anaheim blev minnesvärd. Phoenix tog sin tredje raka seger med sitt ryska nyförvärv mellan stolparna efter att lagkaptenen Shane Doan avgjort via straffar.

– Du måste spela hårt och kämpa, även om du möter ditt gamla lag, säger Bryzgalov till AP. Du måste vara professionell när du kliver in på isen och försöka vinna, oavsett vilket, men efter matchen har vi en vänskap.

– Jag var här i sju år och det var sju underbara år. Det var en oförglömlig tid här i Anaheim.

Phoenix coach Wayne Gretzky är lyrisk över sin nya målvakt.

– Det spelar ingen roll hur bra lag du har, du behöver bra målvaktsspel. Se bara på Anaheim i fjol med (Jean-Seabstien) Giguere och Bryzgalov, eller andra Stanley Cup-mästare de senaste 30 åren, från Grant Fuhr till Patrick Roy.

Phoenix fick också en riktigt bra insats från tjecken Radim Vrbata, som var inblandad i samtliga tre mål (två mål, en assist) under ordinarie matchtid. 26-åringen hämtades till Phoenix från Carolina inför säsongen.

Carolina–Tampa Bay 4-3

(1-1, 0-2, 3-0)

Första perioden: 1-0 (04.53) Eric Staal 14 (Cory Stillman, Erik Cole), 1-1 (14.03) Paul Ranger 5 (Michel Ouellet, Brad Richards).

Andra perioden: 1-2 (12.08) Vaclav Prospal 13 (Martin St. Louis, Vincent Lecavalier), 1-3 (14.27) Vincent Lecavalier 15 (Martin St. Louis, Filip Kuba).

Tredje perioden: 2-3 (01.56) Ray Whitney 10 (Matt Cullen), 3-3 (06.01) Justin Williams 9 (Rod Brind’Amour, Tim Gleason), 4-3 (08.39) Glen Wesley 1 (Erik Cole, Cory Stillman).

Skott: 22-28 (7-12, 3-8, 12-8).

Utvisningar, Carolina: 2 x 2 min.

Tampa Bay: 4 x 2 min.

Publik: 18 033 (i RBC Center).

Målvakter:

Carolina: Cam Ward 89,3% istid 60.00 (25 räddningar).

Tampa Bay: Johan Holmqvist 81,8 % istid 59.14 (18 räddningar).

Svenskarna:

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 2, -1, 19.14

Matchen: Veteranen Glen Wesley gör sällan mål nuförtiden. Men när han väl fick det sitt första för den här säsongen, då var det matchavgörande.

39-åringen fullbordade Carolinas comeback i den tredje perioden av mötet med Tampa genom att sätta ett handledsskott förbi en skymd Johan Holmqvist halvvägs in i den tredje perioden.

– Vi visste att vi inte hade gjort vår bästa match, vi visste att vi var tvungna att gå ut och ta tag i situationen, säger Wesley, med 1 402 NHL-matcher bakom sig, till AP.

Carolinas Eric Staal inledde målskyttet i matchen. Det var 23-åringens 14:e mål för säsongen och 100:e totalt i karriären.

I Tampa var poängligaledaren Vincent Lecavalier åter i slag efter att ha nollats av Henrik Lundqvist och New York Rangers häromdagen. Lecavalier hade ett mål och en assist. Det gör att han har gjort minst två poäng i nio av sina tio senaste matcher.

Tampas coach John Tortorella valde att sätta sin svenske forward Andreas Karlsson på läktaren. Karlsson som bara spelade 3.10 mot Rangers senast.

Buffalo–Montréal 4-2

(1-0, 1-1, 2-1)

Första perioden: 1-0 (08.56) Derek Roy 8 (Maxim Afinogenov, Jason Pominville) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (07.39) Tim Connolly 2 (Brian Campbell, Paul Gaustad), 2-1 (09.45) Chris Higgins 9 (Mark Streit, Saku Koivu) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-2 (04.56) Tomas Plekanec 7 (Andrei Kostitsyn), 3-2 (11.27) Thomas Vanek 5 (Nathan Paetsch, Jason Pominville) spel fem mot fyra, 4-2 (19.46) Dan Paille 5 (Maxim Afinogenov, Tim Connolly) mål i tom kasse, spel fem mot sex.

Skott: 32-32 (9-12, 13-10, 10-10).

Utvisningar, Buffalo: 6 x 2 min.

Montréal: 3 x 2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena).

Målvakter:

Buffalo: Ryan Miller 93,8% istid 59.44 (30 räddningar).

Montréal: Carey Price 90,3 % istid 59.06 (28 räddningar).

Svenskarna:

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 3, 4, +1, 22.39

Matchen: Buffalo slog Montréal genom att vara effektiva i den spelform som motståndarna är bäst på i hela NHL – powerplay. Österrikaren Thomas Vanek satte det matchvinnande 3-2-målet i spel fem mot fyra halvvägs in i den tredje perioden. Det var den välbetalde 23-åringens blott femte mål för säsongen. Ynglingen har liksom resten av Buffalo-laget haft en tung säsong sedan Chris Drury och Daniel Briere lämnade klubben för free agent-marknaden i somras.

Vanek, som skrev ett dollarstint flerårskontrakt inför säsongen, hade inte gjort mål på sju matcher innan han tryckte in sin egen retur bakom Canadiens rookiekeeper Carey Price.

– Skönt att äntligen få utdelning. Det kom lägligt, konstaterade han efteråt.

Målet var Sabres andra i numerärt överläge i matchen, det andra på blott tre powerplay-försök.

Atlanta–New Jersey 0-3

(0-0, 0-2, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (08.59) Rod Pelley 2 (Dainius Zubrus, Jamie Langenbrunner), 0-2 (16.54) Paul Martin 1 (Brian Gionta, Jamie Langenbrunner) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 0-3 (19.32) Jay Pandolfo 8 (John Madden, Jamie Langenbrunner) mål i tom kasse, spel fem mot sex.

Skott: 22-27 (8-7, 6-12, 8-8).

Utvisningar, Atlanta: 3 x 2 min.

New Jersey: 2 x 2 min.

Publik: 18 545 (i Phillips Arena).

Målvakter:

Atlanta: Johan Hedberg 92,3% istid 59.17 (25 räddningar).

New Jersey: Martin Brodeur 100 % istid 60.00 (22 räddningar).

Svenskarna:

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 2, 0, -1, 21.38

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 0, 2, -1, 25.10

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, 0, 14.02

Matchen: New Jersey Devils har återgått till vad de traditionellt sett gör bäst. Då har man också funnit vinnarspåret igen.

I natt tog laget sin tredje raka seger. Detta efter att återigen ha svarat för en prickfri defensiv insatts mot heta Atlanta Thrashers.

Martin Brodeur stoppade samtliga 22 skott och höll nollan för första gången den här säsongen.

– Det är trevligt. Varje säsong vill du hålla nollan några gånger. Varje gång du lyckas blir du väldigt nöjd, säger Brodeur till AP efter karriärens 93:e nolla.

För Atlantas målvakt Johan Hedberg tog en prydlig svit slut i och med förlusten. 34-åringen hade radat upp sex raka segrar innan nattens nederlag.

– ”Moose” har spelat riktigt bra för oss. Du kan inte skylla det här på honom. Jag vet att han skulle vilja ha det första målet tillbaka, men han gjorde fortfarande flera viktiga räddningar och höll oss kvar i matchen, säger Atlantas coach Don Waddell.

Florida–N Y Rangers 3-2

(0-1, 1-0, 1-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (19.52) Chris Drury 4 (Michal Roszival, Petr Prucha).

Andra perioden: 1-1 (10.53) David Booth 6 (Steve Montador, Jassen Cullimore).

Tredje perioden: 2-1 (01.06) Stephen Weiss 3 (Jay Bouwmeester, Tomas Vokoun) spel fem mot fyra, 2-2 (16.10) Chris Drury 5 (Scott Gomez, Brendan Shanahan) spel fem mot fyra.

Straffar: 3-2 Olli Jokinen.

Skott: 35-30 (19-6, 7-10, 8-12, 1-2).

Utvisningar, Florida: 6 x 2 min.

N Y Rangers: 3 x 2 min.

Publik: 19 250 (i BankAtlantic Center).

Målvakter:

Florida: Tomas Vokoun 93,3% istid 64.59 (28 räddningar).

N Y Rangers: Stephen Valiquette 94,3, % istid 64.44 (33 räddningar).

Matchen: När Henrik Lundqvist fick ledigt passade hans back-up Stephen Valiquette på att storspela. Det hjälpte emellertid inte. Trots 19 räddade skott enbart i första perioden stod 30-åringen som förlorare efter straffar.

Floridas finske härförare Olli Jokinen satte ett handledsskott i den femte straffomgången. Det var i all sin enkelhet en inövad variant som avgjorde tillställningen.

– Det låter kanske knasigt, men för första gången tränade jag (straffar) i somras och jag berättade för några av grabbarna att jag har en del nya dragningar. De bad mig visa dem och jag sa åt dem att de fick vänta tills vi spelade match, sade en leende Jokinen till AP efter matchen.

Chris Drury, vars säsong varit en stor besvikelse hittills, gjorde Rangers bägge mål under ordinarie matchtid. 31-åringen skrev ett mastodontkontrakt med ”blåskjortorna” inför säsongen, men har – nattens dubbel inräknad – bara gjort fem mål hittills.

– Skönt att få bidra, men det hade också varit trevligt att förlänga straffläggningen. Vi kom fick i alla fall med oss en poäng, så vi kan bygga vidare på det, säger Drury, som missade sin straff.

Via segern är Floridas coach Jacques Lemaire numera den vinstrikaste coachen i klubbens korta historia. Kanadensaren tangerade Doug MacLeans tidigare rekordnotering med 83 vinster.

St. Louis–Vancouver 3-1

(1-0, 1-0, 1-1)

Första perioden: 1-0 (17.46) Paul Kariya 6 (Brad Boyes, Christian Bäckman).

Andra perioden: 2-0 (01.58) Erik Johnson 2 (Doug Weight, Paul Kariya) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-0 (04.26) Martin Rucinsky 2 (Mike Johnson), 3-1 (05.11) Ryan Kesler 5 (Taylor Pyatt, Brad Isbister).

Skott: 29-26 (11-6, 10-10, 8-10).

Utvisningar, St. Louis: 7 x 2 min.

Vancouver: 7 x 2 min.

Publik: 18 721 (i Scottrade Center).

Målvakter:

St. Louis: Hannu Toivonen 96,2% istid 60.00 (25 räddningar).

Vancouver: Roberto Luongo 89,7, % istid 58.40 (26 räddningar).

Svenskarna:

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 1, 2, 0, 0, 22.12

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 2, 0, -1 , 24.54

Markus Näslund, fw, Vancouver 0, 0, 6, 0, -1, 20.26

Daniel Sedin, fw, Vancouver 0, 0, 4, 0, -1, 20.38

Henrik Sedin, fw, Vancouver 0, 0, 2, 2, -1, 19.50

Matchen: St. Louis finske reservkeeper Hannu Toivonen lyckades kyla ned hete Markus Näslund. 24-årige Toivonen hämtades i somras från Boston i utbyte för rättigheterna till Malmös Carl Söderberg. Hittills har han mest stått i skuggan av Manny Legace, men i natt visade han upp ett brett register.

– Fint att vi lyckades komma igen efter den svaga insatsen mot Detroit. Ingen var tillfredställd med den matchen och det är ett bevis på karaktär när vi kliver fram och vinner så här, säger Toivonen till AP och syftar på 0-3-förlusten mot Red Wings härom natten, då Blues bara sköt tolv skott på mål.

I Vancouver gjorde Markus Näslund sitt yttersta för att bygga vidare på sin målsvit. Kaptenen sköt sex skott på mål, men lyckades aldrig överlista Toivonen.

Noterbart är också att Vancouvers svenske rookieback Alexander Edler hade mest istid (24.54) av samtliga utespelare i den här matchen.

Dallas–Toronto 3-1

(0-1, 2-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (03.05) Alexei Ponikarovsky 8 (Mats Sundin, Andy Wozniewski).

Andra perioden: 1-1 (03.11) Mike Ribeiro 9 (Brenden Morrow, Matt Niskanen), 2-1 (15.31) Antti Miettinen 2 ( - ).

Tredje perioden: 3-1 (19.20) Jeff Halpern 4 (Steve Ott, Mike Modano) mål i tom kasse, spel fem mot sex.

Skott: 24-19 (5-5, 10-8, 9-6).

Utvisningar, Dallas: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Toronto: 3 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 18 409 (i American Airlines Center).

Målvakter:

Dallas: Marty Turco 94,7% istid 60.00 (18 räddningar).

Toronto: Vesa Toskala 91,3, % istid 59.43 (21 räddningar).

Svenskarna:

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 12.54

Loui Eriksson, fw, Dallas 0, 0, 3, 0, +1, 18.44

Staffan Kronwall, b, Toronto 0, 0, 0, 0, 0 13.28

Mats Sundin, fw, Toronto 0, 1, 1, 0, 0, 21.32

Alexander Steen, fw, Toronto 0, 0, 0, 0, -1, 15.19

Matchen: Dallas och Toronto – två lag vars säsonger ser ut att vara på väg i olika riktningar. Dallas vann i natt sin fjärde match på fem försök efter avskedandet av general managern Doug Armstrong. I Toronto är det nu många som hoppas att Maple Leafs ska göra detsamma med John Ferguson jr, vars lagbygge inte kommit i närheten av de förväntningar det haft på sig.

Nattens matcha avgjordes av finländaren Antti Miettinen, som satte 2-1-pucken sent i den andra perioden, bara för att sedan tvingas lämna matchen med en förmodad ljumskskada.

I Toronto gjorde Mats Sundin poäng för sjunde matchen i rad när han spelade fram Alexei Ponikarovsky till matchens första mål. Torontokaptenen har bara gått poänglös från isen i tre av lagets 23 matcher den här säsongen.

Förlusten var Torontos tredje på rad den här veckan. Man får chansen till revansch redan i natt, då Phoenix står för motståndet i Jobing.com Arena.