Läsarna skriver: Så borde hockeyn vara
Uppdaterad 2019-05-09 | Publicerad 2019-05-08
I Sportbladets nya artikelserie #utgallrad om ungdomshockey berättar en före detta tränare om hur han kämpade med att försöka förändra kulturen i sin klubb för att få fler barn att fortsätta längre.
Här kan du själv skriva din åsikt – och berätta dina erfarenheter.
Läsarnas egna ord – om ungdomshockeyn
Min son har upplevd att bli behandlad på detta vis som William. Det är problem i klubben där de har ett arv med sig. Ofta är det tränarnas barn det handlar om. Det var även de barnen som blev uttagna till TV-pucken. De har gjort sina barn bäst på bekostnad av andras barn. Helt sjukt. Det har varit så synligt hela tiden och klubben bara står bredvid och tittar på. Sponsorerna säger att om inte mitt barn får träna och spela med det laget så tänker jag inte sponsra. Helt sjukt. Det här är inte friskt beteende. Det är ofta föräldrarna problemet ligger hos och är värst. Min son ska äntligen byta.
MonNils Paulsson16 maj 2019Det är svenska fotbollsförbundet och läns förbunden med flera som förstör idrotten med hjälp av spelutbildarna och distriktledarna som är anställda av dem ( staten, kommun och landstingen). Dessa personer med hjälp av tränarna/ledarna förstör dam- och flickfotbollen också. Barn 12 -16 år låter de spela i seniorlag -20 år på seniorernas bekostnad. Alltså mycket duktigare seniorspelare sätter man på bänken och låter barnen spela, barn som ska spela i barn- och ungdomslag. Dessa tränare som oftast är män vill visa upp sina barnspelare för ovan nämnda spelutbildare,pga landslag och distriktlagspel
PetronellaNils Paulsson16 maj 2019All idrott går ut på att vinna och förlora. Det är det man tävlar om. Kämpar för. Tränar för och drömmer om. Den här debatten kommer i slutändan att döda idrotten och döda tävlandet. Alla kan inte vinna. Alla kan inte vara bäst. Alla kan inte spela i landslaget. Det handlar mycket om hur vi föräldrar rustar våra barn mentalt. Ger vi dom aldrig verktygen att hantera motgångar i vare sig idrott, skola eller arbetsliv kommer dom heller inte att klara av det. Sluta skyll på föreningar, ledare och idrotten och börja ta ansvar själv. Som förälder, som medmänniska och som vän.
AndreasNils Paulsson16 maj 2019”Man får inte sticka ut”, ”Föräldrar måste lära ut hur man tar motgångar” ... En del har verkligen svårt att förstå - det handlar inte om detta, det handlar om att barn känner sig oviktiga redan från 11 års ålder. ”Alla ska spela på sin nivå”, skriver signaturen Patrik. Ja, men om man inte är på ”rätt” nivå i sin egen ålder så finns det ingen som vill ha en. Lagen under vill inte ta ned äldre spelare, de vill ta upp de bästa från yngre årskullar. Tillhör man mittenskiktet i sitt lag ska man vackert acceptera att de bästa spelar dubbelt så många matcher - ännu fler för dem i TV-pucksspåret.
Stefan KetolaNils Paulsson16 maj 2019Detta är ju ett samhällsproblem idag, det handlar inte om ishockeyn eller fotbollen. Ungdomar idag har ett tufft klimat som de växer upp i, det krävs i stort sett idag en högskoleutbildning för ett fast jobb, sociala medier spär på bilden av att allt måste vara perfekt. Spontanidrotten är borta, ungdomar sitter still. Allt detta medför ju att fler mår dåligt, är inget konstigt i det. Gallringen med TV pucken och ishockeygymnasier är ju inget nytt i svensk ishockey, den har ju skett sen början av 90-talet, så jag håller inte med om att det ska ha blivit tuffare på något sett.
JehNils Paulsson14 maj 2019
- Diskutera gärna i sociala medier under hashtaggen #utgallrad