Dagens namn: Brynolf

Havlat behövde bara tolv sekunder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-17

Tolv sekunder. Det var allt Martin Havlat behövde för att ge Chicago Blackhawks sin första slutspelsseger sedan 2002. Med sitt andra mål för kvällen avgjorde han det första slutspelsmötet med Calgary Flames efter förlängning.

NHL
Martin Havlat.

Den snart 28-årige Martin Havlat har haft en NHL-karriär kantad av allvarliga skador. Det har hindrat den omåttligt talangfulla tjecken från att få sitt absoluta genombrott i ligan.

Den här säsongen har han äntligen fått behålla hälsan intakt. Det har föranlett att han svarat för sitt poängmässigt bästa år i karriären, 77 poäng på 81 matcher.

Formen har uppenbarligen konserverats till slutspelet. I natt blev Havlat hjälte i dubbel bemärkelse. Med 5.33 kvar av tredje perioden ordnade han 2-2-kvitteringen som gav en förlängning. Väl där sköt han segermålet efter bara tolv sekunders spel och gav laget sin första slutspelsseger sedan 2002, då Blackhawks gjorde sitt senaste slutspelsframträdande.

Målet var det tredje snabbaste i en slutspelsförlängning i NHL-historien. Rekordet har Montréals center Brian Skrudland från slutspelet 1986. Där gjorde han mål efter nio sekunder i en av Stanley Cup-finalerna mot just Calgary.

– Det spelar ingen roll vem som gjorde målet. Vi lyckades vinna matchen, sade Martin Havlat till AP efter matchen.

I Calgary var coachen Mike Keenan irriterad över att Havlats mål godkändes. I samband med målet skrinnade kedjekamraten Andrew Ladd hårt på mål och hade kontakt med Miikka Kiprusoff i målet.

– Det där är interference på målvakten. Domarna såg det antingen annorlunda eller lät bli att göra domslutet, sade Keenan på presskonferensen efter matchen.

I Calgary gjorde Anders Eriksson säsongsdebut efter att ha varit begravd i farmarligan AHL hela säsongen. Den 34-årige veteranen, som var sexa i poängligan för backar i AHL med 49 poäng på 64 matcher, spelade nästan 23 minuter. Dessvärre var han inne på två av Calgarys baklängesmål. Vid Cam Barkers 1-1-kvittering skymde Bollnässonen olyckligt målvakten Kiprusoff som aldrig såg pucken.

Han gjorde sin första slutspelsmatch. Men några nerver visade inte Anaheim Ducks målvakt Jonas Hiller upp. Den 27-årige schweizaren stoppade samtliga 35 skott när San José Sharks besegrades med 2-0.

San José Sharks var grundseriens bästa lag. Det hindrade inte Anaheim Ducks från att svara för en mindre skräll när de tidigt på fredagsmorgonen tog hem den första åttondelsfinalen. 2-0 blev slutresultatet sedan Anaheims målvakt Jonas Hiller gjort en kalasmatch.

Schweizaren, som är inne i sin blott andra NHL-säsong, stängde igen butiken helt och hållet. Han räddade 35 skott och var den självklare matchvinnaren för gästerna.

Jonas Hiller klev in i säsongen som andremålvakt bakom 2007 års Stanley Cup-hjälte Jean-Sebastien Giguere. Den fransk-kanadensiske veteranen har emellertid haft en tuff säsong utanför isen, där han bland annat förlorat sin far, och har haft svårt att hålla spelet uppe. Med en Hiller i toppform har det inte varit en börda för Ducks, som tack vare en stark avslutning på grundserien lyckades greja en av de sista slutspelsplatserna i den västra conferencen.

Matchens två enda mål tillkom i den tredje perioden. Lagkaptenen Scott Niedermayer gav Anaheim ledningen i powerplay. Ryan Getzlaf satte sedan 2-0 med ett mäktigt handledskott sedan han kommit in på isen från utvisningsbåset.

Isens ende svensk, San Josés back Douglas Murray, utmärkte sig i första perioden med ett par riktigt tunga tacklingar. Han matchades dock förhållandevis sparsamt av coachen Todd McLellan.