Finska lejonen till final efter 5-1 mot Kanada

Det blir de finska lejonen i JVM-finalen.

Finland skrällde mot Kanada i semifinalen.

– Vi ska försöka förstöra den svenska festen och ta hem guldet, säger Juuso Ikonen.

Sverige tog sig till final i junior-VM efter att ha besegrat Ryssland med 2-1 på lördagseftermiddagen. Kanada var favorit att göra det svenska landslaget sällskap i finalen, men Finland stod för en imponerande insats.

Ett kompakt och taktiskt spelat Finland gick fram till 2-0 på några minuter i den andra perioden efter mål av Joni Nikko och Artturi Lehkonen.

Jonathan Drouin reducerade för Kanada, men närmare än så kom aldrig kanadensarna.

Två mål av Teräväinen

Rasmus Ristolainen tryckte in 3-1 några minuter senare och i den tredje perioden gjorde Teuvo Teräväinen två mål - först på straff och sen i öppen kasse.

Det är Finlands första final sedan 2001. Kanada har missat tre raka finaler och har inte vunnit guld sedan 2009.

– Nu gäller det att steppa upp i finalen och det tror jag att vi kommer att göra, säger Filip Forsberg.