Sverige klart för final i junior-VM

Publicerad 2014-01-04

Semifinalen mot Ryssland blev en rysare

MALMÖ/STOCKHOLM. Sverige är klart för tredje raka JVM-finalen efter en rysare mot Ryssland.

Men efter slutsignalen bröt ett slagsmål ut på isen.

– Nu skämmer de ut sig fullständigt, säger TV3 expert Johan Tornberg.

Sverige har ett bra facit mot Ryssland i JVM. I fjol slog juniorkronorna ut ryssarna i semifinalen efter ett straffavgörande.

I år skickade Sverige återigen ut Ryssland i semin.

Sverige tog ledningen i slutet av den första perioden genom stjärnan Filip Forsberg. Ryssland spelade fyra mot fem när Elias Lindholm hittade Forsberg som satte 1-0.

– Elias var kylig och hittade mig på öppet mål så det var bara att trycka dit den, säger Forsberg till TV3.

Dansk stod för jätteräddning

Ryssland fick börja den tredje perioden med nästan fyra minuter i power play efter en hög klubba av Lindholm i slutet av andra. Men Sverige redde ut situationen. Kort efter att Sverige blivit fulltaligt stod Linus Arnesson för en öppnande passning till Oskar Sundqvist som fintade ner målvakten och kyligt satte 2-0.

Det tog dock inte lång tid innan Ryssland reducerade och det blev en nagelbitare på slutet. Med tre minuter kvar stod Oskar Dansk för en jätteräddning när Ryssland fick chansen.

Med en minut och 10 sekunder kvar tog Ryssland ut målvakten. Med 19 sekunder kvar åkte Sverige på en utvining och fick spela fyra mot sex. Med bara sekunder kvar fick Ryssland öppet mål, men Sverige redde upp situationen och är klart för final.

Möter Finland i final

Efter slutsingalen bröt ett stort slagsmål ut, bland annat mellan Jesper Pettersson och Andrej Mironov.

– Sunken (Sundqvist) fick en tackling i ryggen tror jag, jag såg inte riktigt vad som hände, så då var det bara att åka dit och stå upp för honom, säger Pettersson.

Rysland sågades även efter kvartsfinalen då segerskytten åkte framför motståndarbåset och hånade USA.

– De är ofta griniga. De försöker pyska och man ser ju efter matchen hur de är. De är inte sportsliga på något sätt. Man fick passa sig så att man inte fick en knytnäve i ansiktet när vi skulle tacka, säger Arnesson.