Dagens namn: Brynolf

Matchfakta 26/4

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-26

Pittsburgh–New York Rangers 5-4 (0-1, 2-2, 3-1)

Första perioden: 0-1 (13.40) Martin Straka 2 (Jaromir Jagr, Michal Rozsival) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0-2 (1.52) Chris Drury 3 (Marc Staal, Nigel Dawes), 0-3 (3.37) Sean Avery 4 (Marc Staal, Michal Roszival), 1-3 (8.13) Jarkko Ruutu 2 (Jordan Staal, Brooks Orpik), 2-3 (8.27) Pascal Dupuis 1 (Sidney Crosby).

Tredje perioden: 3-3 (4.40) Marian Hossa 2 (Rob Scuderi, Ryan Malone), 4-3 (5.00) Petr Sykora 4 (Evgeni Malkin, Ryan Malone), 4-4 (10.04) Scott Gomez 4 (Jaromir Jagr, Michal Roszival), 5-4 (18.19) Evgeni Malkin 3 (Sidney Crosby, Ryan Whitney) spel fem mot fyra.

Skott: 26-24 (9-7, 9-9, 8-8).

Utvisningar, Pittsburgh: 3 x 2 min.

N Y Rangers: 6 x 2 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena).

Målvakter:

Pittsburgh: Marc-André Fleury 83,3% istid 60.00 (20 räddningar).

New York Rangers: Henrik Lundqvist 80,8 % istid 59.02 (21 räddningar).

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Christian Bäckman, f, New York 0, 0, 1, 2, 0, 17.03

Fredrik Sjöström, f, New York 0, 0, 1, 0, 0, 8.10

Matchen:

– En match är aldrig över för oss.

Orden tillhör Pittsburghs tjeckiske forward Petr Sykora.

I natt backade han och hans lag verkligen upp dem. Underläge 0-3 tidigt i den andra perioden stoppade inte hemmalaget från att ge New York Rangers en lektion i hur offensiv hockey ska spelas.

Penguins behövde en period och drygt åtta minuter på sig att skaka av sig rosten efter det nio dagar långa uppehåll som laget haft efter den kvicka serien mot Ottawa. Sedan började det rassla till bakom Henrik Lundqvist.

Och den svenske keepern hade sannerligen inte studsarna med sig. 1-3-reduceringen styrdes i eget nät av backen Michal Roszival efter ett passningsförsök av Jarkko Ruutu. Bara 14 sekunder senare klädde Sidney Crosby av Christian Bäckman bakom Rangerskassen och spelade fram Pascal Dupuis till 2-3.

Vid det här laget var gästerna på väg utför.

Inom loppet av 20 sekunder tidigt i den tredje perioden hade Marian Hossa och Petr Sykora skjutit fram Penguins till en 4-3-ledning. Scott Gomez kvitterade, men till den vitklädda hemmapublikens stora glädje styrde Evgeni Malkin in ett slagskott från Sidney Crosby i powerplay med mindre än två minuter kvar att spela.

– Jag såg att pucken var på väg utanför och sträckte mig efter den, då träffade den Malkins ben och gick in, säger en besviken Henrik Lundqvist till AP.

– Vi måste glömma det här. Jag vill inte ens tänka på det, bara gå vidare.

Evgeni Malkin kunde genom sin tolk kosta på sig att skämta om segermålet efteråt.

– Sidneys slagskott är ju inte … så bra. Men den här gången fick han i väg den rätt bra.

Pittsburgh leder med 1-0 i matcher.

San José–Dallas 2-3 (0-0, 1-2, 1-0, 0-1)

Andra perioden: 1-0 (4.50) Milan Michalek 1 (Joe Thornton, Brian Campbell), 1-1 (6.06) Mike Modano 3 (Mike Ribeiro) spel fem mot fyra, 1-2 (9.09) Brenden Morrow 4 (Mike Ribeiro, Matt Niskanen).

Tredje perioden: 2-2 (16.58) Jonathan Cheechoo 4 (Torrey Mitchell, Matt Carle).

Overtime: 2-3 (4.39) Brenden Morrow 5 (Mattias Norström, Stephane Robidas).

Skott: 27-18 (10-2, 9-8, 8-5, 0-3).

Utvisningar, San José: 5 x 2 min.

Dallas: 4 x 2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion).

Målvakter:

San José: Evgeni Nabokov 83,3% istid 64.39 (15 räddningar).

Dallas: Marty Turco 92,6 % istid 64.38 (25 räddningar).

Svenskarna:

Douglas Murray, b, San José 0, 0, 1, 0, 0, 18.05

Mattias Norström, b, Dallas 0, 1, 0, 2, +1, 21.09

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 1, 0, -1, 19.37

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 0, 0, 0, -1, 17.27

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 13.06

Matchen: Dallas fortsätter att trivas mot Västkustlagen i Stanley Cup-slutspelet. Efter att ha skrotat de regerande Stanley Cup-mästarna Anaheims säsong inledde man i natt serien mot San José med en övertidsseger på bortais.

Lagkaptenen Brenden Morrow blev stor matchhjälte när han prickade in segermålet efter Mattias Norströms precisa passning, 4.39 in i förlängningen.

Samme Morrow hade gett Stars ledningen med 2-1 i mitten av den andra perioden. Det gjorde att San José fick jaga en kvitteringen hela den tredje perioden. Jakten blev också lyckad. Med drygt tre minuter kvar att spela forcerade Jonathan Chechoo in 2-2 efter att ha vunnit kampen om pucken med Dallasbacken Stephane Robidas.

Robidas fick sin revansch i förlängningen. Det var ett offensivt initiativ från den franskkanadensiske backen som ledde fram till segermålet. 31-åringen tog sig en svängom i offensiv zon innan han spelade upp pucken till Mattias Norström på blålinjen. Den svenske backen hittade Brenden Morrow med en snabb diagonalpassning. Direktskottet från kaptenen var hårt och överlistade San José-målvakten Evgeni Nabokov, som kommit ur position i den hårda trafiken framför målgården.