Dagens namn: Brynolf

Svensklegionen bakom Vancouvers 4-2-seger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-16

Sudden åter i poängprotokollet – här är nattens svenskkoll

Vancouver Canucks hittade tillbaka till vinnarspåret. Det kan man tacka sin svensklegion för. Samtliga mål i 4-2-vinsten över Montréal Canadiens bar blågul prägel.

Fredagens förlust mot Dallas Stars var bara en temporär fartbula. I natt vann Vancouver sin femte av sex matcher i februari. Gästande Montréal besegrades efter att Canucks svenska spelare klivit fram. Daniel och Henrik Sedin visade fin kemi med sin nye kedjekamrat, retstickan Alexandre Burrows, och svarade för ett mål och en assist vardera. Alexander Edler blev också målskytt medan Mattias Öhlund och Mats Sundin hade varsin passningspoäng.

Tack vare segern återtog Vancouver en slutspelsplats i Western conference.

Montréal ligger också på slutspelsplats, men deras position blir allt skörare. Laget har bara tre segrar på sina 13 senaste matcher.

Detroit Red Wings försvarsspel fortsätter att vara en anledning till oro. Svensklaget vann skottstatistiken med 45-28 i hemmamötet med Colorado Avalanche, men lyckades förlora matchen med 5-6 efter straffar.

Henrik Zetterberg gjorde Detroits enda straffmål, men lämnade isen poänglös för tredje matchen i följd. Svenskpoäng blev det i stället från Nicklas Lidström (två assist) och Niklas Kronwall (en assist).

”Lidas” hade mest istid av samtliga aktörer på isen med 28 minuter. Noterbart är också att Andreas Lilja var matchens skottvilligaste spelare. Han avfyrade hela sju skott mot Coloradomålvakten Andrew Raycroft. Dock utan att hitta rätt.

Detroit saknade Tomas Holmström (ljumskbråck) och Johan Franzén (hand). I Colorado var inte Daniel Tjärnqvist ombytt.

Backen Jordan Leopold satte det avgörande straffmålet för Avalanche.

Niclas Hävelid satte säsongens andra mål när Atlanta Thrashers överraskande besegrade Anaheim Ducks med hela 8-4 på bortais. Backveteranen fastställde slutresultatet i tom kasse 2.07 före slutsignalen.

Stor matchhjälte för Atlanta var ryssen Ilja Kovaltjuk som gjorde tre av lagets mål.

Tobias Enström var trots målkalaset poänglös. Han har bara två assist på sina 27 senaste matcher.

Teemu Selänne gjorde två av målen för Anaheim, som allt jämt saknar Samuel Påhlsson på grund av en virusinfektion.

Johnny Oduya hade mest istid av samtliga New Jersey-spelare när Devils hemmaslog San José Sharks med 6-5. 27-åringen spelade 23.20 och var plus ett i den målrika matchen, som forwarden David Clarkson avgjorde med sitt andra mål för matchen tre och en halv minut före slutet.

I San José spelade Douglas Murray närmare 18 minuter.

Efter två raka brakförluster fick Niclas Wallins Carolina Hurricanes äntligen vinna igen. Laget bortaslog Buffalo Sabres med 3-0 efter ett mål och två assist av tilltänkte fixstjärnan Eric Staal.

Wallin spelade drygt tolv minuter. I Buffalo saknas den axelskadade Henrik Tallinder.